Social 22 Iulie 2016 13:00
Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti l-au condamnat, vineri, pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu la sase ani si doua luni de inchisoare cu executare, in dosarul devalizarii Petromservice, iar pe liderul sindical Liviu Luca la sase ani de inchisoare cu executare. Decizia este defintiva.

Curtea de Apel Bucuresti a dat, vineri, sentinta in dosarul Petromservice, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu fiind condamnat la sase ani si doua luni de inchisoare. In acelasi dosar, Liviu Luca a fost condamnat la sase ani de inchisoare. Aceeasi pedeapsa a primit-o si fostul director al Petromservice, Gheorghe Supeala, in timp ce Octavian Turcan a fost condamnat la cinci ani si jumatate de inchisoare cu executare.

Judecatorii i-au mai condamnat pe Zizi Anagnastopol, fostul director financiar al Petromservice, la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare, pe Sorin Mihai la trei ani de detentie cu executare, pe Bogdan Negrutzi la patru ani de inchisoare cu executare, pe Graziano Rino Raichovich la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare, in timp ce Mihai Viorel Rimboaca si Daniela Brasoveanu au fost condamnati la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare, respectiv un an de detentie cu suspendare, informeaza NEWS.ro.

Pe latura civila, cu totii trebuie sa plateasca 36 de milioane de euro catre Petromservice.

In septembrie 2012, Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca, Octavian Turcan si fostii directori ai Petromservice Gheorghe Supeala si Zizi Anagnastopol au fost trimisi in judecata pentru spalare de bani si delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind estimat la peste 83,5 milioane de euro.

Tribunalul Bucuresti i-a condamnat, pe 14 iulie 2014, in dosarul Petromservice, pe Sorin Ovidiu Vintu la sase ani si doua luni de inchisoare, pe Octavian Turcan la noua ani, iar pe Liviu Luca, la sase ani, toate pedepsele fiind cu executare. Decizia instantei a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti

Liviu Luca, Sorin Mihai, Gheorghe Supeala, Bogdan Negrutzi, Ioan Bolhalteanu, Zizi Anagnastopol, Graziano Rino Raichovich au fost trimisi in judecata pentru delapidare, iar Sorin Ovidiu Vintu si Octavian Turcan, pentru complicitate la delapidare si spalare a banilor.

Citeste si:
Polițistul care l-a ucis pe George Floyd a fost condamnat la 21 de...
Polițistul care l-a ucis pe...

Procurorii au aratat ca, in 2005, Liviu Luca a devenit, in mod indirect, actionarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achizitia a 49,35 la suta din actiunile societatii realizata prin intermediul companiei Elbahold Ltd, inmatriculata in Cipru, la care avea calitatea de beneficiar real in sensul prevazut de Legea 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor si de Directiva 2005/60/CE.

"In acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioara desfasurata de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate in functiile de membri ai Consiliului de Administratie, director general si director financiar", a sustinut Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Citeste si:
Guvernul, obligat de CAB să organizeze alegeri la Primăria...
Curtea de Apel București...

Procurorii au mai aratat ca Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de catre omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, care ar fi finantat preluarea pachetului de actiuni.

In 2007, SC Petromservice SA a vandut activitatea de servicii petroliere, in schimbul careia a primit suma totala de aproximativ 325 milioane euro.

"Intrucat, in aceeasi perioada, impotriva societatii erau in curs de desfasurare numeroase proceduri de executare silita pentru drepturile salariale restante obtinute de catre angajati prin intermediul unor hotarari judecatoresti, inculpatul Luca Liviu a hotarat ca lichiditatile societatii sa fie transferate in patrimoniul unor companii controlate de Vintu Sorin Ovidiu, pentru a evita ca aceste sume sa ajunga in posesia salariatilor sau sa fie distribuite ca dividende actionarilor minoritari", au precizat procurorii.

Citeste si:
Ovidiu Vîntu, despre scandalul de la Sectorul 1: Este clar o...
Sorin Ovidiu Vîntu, despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.