Social 15 Iulie 2016 17:30
Magistratii de la Tribunalul Dambovita au dispus punerea in libertate a omului de afaceri Ioan Niculae, patronul Interagro, condamnat la doi ani si sase luni de inchisoare pentru fals in inscrisruri sub semnatura privata in dosarul „Mita la PSD”. Ioan Niculae urmeaza sa paraseasca Penitenciarul Gaesti vineri seara.

„In temeiul disp. art. 425 1 alin. 7 pct. 1 lit. b Cod procedura penala, respinge ca nefondata contestatia formulata de catre Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie–Directia Nationala Anticoruptie –Serviciul Teritorial Ploiesti, impotriva sentintei penale nr. 974/27.05.2016 pronuntata de catre Judecatoria Gaesti in dosarul nr. 2522/232/2016, intimat-condamnat fiind Niculae Ioan, aflat in Penitenciarul Gaesti. In temeiul disp. art. 275 alin.3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare avansate de stat cu procesul penal raman in sarcina statului. Definitiva”, se arata in minuta Tribunalului Dambovita, scrie NEWS.ro.

La instanta de fond, Judecatoria Gaesti, avocatul miliardarului a sustinut ca Ioan Niculae a executat 419 zile in mod efectiv si a depasit cu mai mult de 100 de zile fractia necesara liberarii conditionate. Mai exact, el a castigat 150 de zile in urma lucrarilor stiintifice publicate si alte 47 de zile din munca prestata, rezultand un total de 616 zile castigate si executate. Fractia necesara in vederea liberarii conditionate ar fi fost de de 304 zile.

In inchisoare, Niculae ar fi contribuit la „imbunatatirea vietii detinutilor in mod real", potrivit avocatului sau. Aparatorul omului de afaceri mai arata ca acesta, "dupa incarcerare a schimbat vietile unor oameni, a efectuat acte de caritate despre care nu s-a vorbit, a sustinut mii de familii, a fost un sprijin pentru colegi si cadrele din Penitenciar", se mai arata in motivarea Judecatoriei Gaesti.

Pe perioada detentiei, Niculae a fost recompensat de zece ori si a participat la numeroase programe educative si activitati lucrative.
Judecatorul a constataa ca Niculae are castigate 197 de zile ca urmare a muncii prestate, iar din caracterizarea depusa la dosar „reiese ca petentul a avut un comportament apreciat ca foarte bun in perioada analizata fata de personal si fata de colegii sai, a fost recompensat de 10 ori in total, inclusiv cu o invoire de o zi din penitenciar, nu a fost niciodata sanctionat disciplinar”, se mai arata in documentul instantei de la Gaesti.

Citeste si:
Nicușor Dan: „Dâmbovița este o uriașă oportunitate pentru București”
Nicușor Dan: „Dâmbovița este...

Este a doua cerere de liberare conditionata formulata de Ioan Niculae dupa ce prima, depusa in luna februarie, a fost respinsa de magistrati. In motivarea deciziei din 19 februarie 2015, magistratii noteaza ca, potrivit pontajelor de la dosar, Niculae a scris carti cu valoare stiintifica in doar cateva ore, la Penitenciarul Gaiesti.

Cel mai mult - 22 de ore si 40 de minute - Niculae a stat sa scrie lucrarea „Bioetanolul - combustibilul viitorului”, in timp ce, pentru a scrie lucrarea ”Biodieselul - motorina ecologica” a stat 0 ore, au aratat judecatorii .

”Valorificarea energetica a biomasei” a fost pontata ca lucrata in 16 ore, ”Orientari moderne in productia vegetala” - in 18 ore„ iar ”Tehnologii moderne in productia vegetala” - in 16 ore. Astfel rezulta o medie de 14 ore si 30 de minute pentru fiecare lucrare stiintifica.

Citeste si:
Elena Udrea ar putea ieși din închisoare în luna septembrie
Elena Udrea ar putea ieși din...

Ioan Niculae a fost condanat pe 2 aprilie 2015 la doi ani si sase luni de inchisoare pentru fals in inscrisruri sub semnatura privata in dosarul ”Mita la PSD”. In hotararea de condamnare se arata ca, in calitatea sa de actionar principal al grupului Interagro, ar fi cerut, in acte, un studiu Insomar pentru calitatea constructiilor din Romania insa, in realitate, banii erau destinanti finatarii ilegale a campaniei electorale a lui Mircea Geoana la alegerile prezidentiale din 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.