Social 30 Mai 2016 10:19
Televiziunea Publica se implica in campania de subscriptie nationala lansata de Guvern prin organizarea unui teledon si a mai multor emisiuni speciale pentru a sprijini achizitionarea sculpturii lui Constantin Brancusi, "Cumintenia Pamantului".

Televiziunea Romana doreste sa sprijine activ demersul Guvernului Romaniei de strangere a fondurilor necesare achizitionarii operei de arta „Cumintenia Pamantului”, realizata de Constantin Brancusi. In acest sens, televiziunea publica va organiza un teledon si mai multe emisiuni speciale, la care vor fi invitati sa participe toti cei care doresc sa contribuie la achizitia creatiei lui Brancusi si pastrarea acesteia in patrimoniul national, potrivit unui comunicat al TVR remis MEDIAFAX.

Demersul TVR vine in intampinarea apelului lansat de Guvernul Romaniei catre televiziuni, in vederea sprijinirii strangerii fondurilor necesare achizitiei sculpturii „Cumintenia Pamantului”. Executivul a hotarat in cadrul sedintei de vineri, 27 mai, ca, la campania de colectare a fondurilor pentru achizitia operei de arta sa poata fi implicate si entitati de drept privat. In urma acestei decizii, Guvernul a lansat o invitatie publica posturilor de televiziune de a organiza teledonuri pentru sprijinirea subscriptiei nationale.

In acord cu rolul sau de promotor al valorilor nationale, Televiziunea Romana raspunde pozitiv la apelul lansat de Guvern. Astfel, TVR isi asuma contributia activa la pastrarea si consolidarea patrimoniului cultural national, ca parte a misiunii sale publice.

Teledonul si emisiunile speciale dedicate acestui proiect vor fi transmise si pe TVR International, pentru a inlesni tuturor romanilor posibilitatea de a contribui la pastrarea patrimoniului romanesc.

Companiile care doresc sa se alature TVR in acest proiect, sa participe sau sa trimita reprezentanti la emisiuni, sunt rugate sa contacteze TVR la adresa de e-mail comunicare.corporate@tvr.ro sau telefonic la 021.319.91.12/interior 1544, urmand sa fie contactate in cel mai scurt timp.

Pe de alta parte, cu ocazia celebrarii in 2016 a 140 de ani de la nasterea marelui sculptor, televiziunea publica marcheaza Anul Brancusi printr-o serie de productii speciale. In cadrul campaniei „Brancusi, sculptorul luminii”, Televiziunea Romana a difuzat dezbateri, documentare, concerte si materiale de arhiva dedicate artistului.
Printre acestea se numara si unul dintre cele mai apreciate filme dedicate sculptorului: documentarul de arta „Brancusi”, in regia lui Cornel Mihalache, difuzat, in 19 februarie, cu ocazia Zilei Brancusi, la TVR 1 si proiectat in 15 sedii ale Institutului Cultural Roman. Filmul urmareste firul cronologic al celor mai importante momente din viata artistului roman, folosindu-se de amintirile existentei sale: fotografii, notite, locuri.

Citeste si:
Ce ar fi vrut Ilinca Vandici să fie, dacă nu era prezentatoare:...
Ce ar fi vrut Ilinca Vandici...

Guvernul Romaniei a adoptat miercuri, 30 martie, Ordonanta de Urgenta nr 10/2016, privind stabilirea masurilor necesare in vederea asigurarii resurselor financiare pentru achizitionarea unui bun apartinand patrimoniului cultural national mobil clasat in categoria tezaurul patrimoniului cultural national mobil.

Pe 11 aprilie, Ministrul Culturii a anuntat demararea subscriptiei nationale pentru achizitia operei lui Constantin Brancusi „Cumintenia Pamantului”, campania urmand sa se incheie in data de 30 septembrie a.c.

In sedinta de vineri, 27 mai, Executivul a adoptat proiectul de modificare a OUG nr. 10/2016, astfel incat in campania de colectare a fondurilor pentru achizitia celebrei sculpturi sa poata fi implicate si entitati de drept privat.

Realizata in 1907, "Cumintenia Pamantului", alaturi de opere precum "Sarutul" si "Rugaciunea", marcheaza cea mai apreciata perioada de creatie a lui Constantin Brancusi, in care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universala, turnate in expresii formale de noutate absoluta.

Citeste si:
România își alege reprezentantul la Eurovision 2023, sâmbătă seară
România își alege...

"Cumintenia Pamantului" este o opera cu un trecut incarcat, fiind cumparata in 1911 de inginerul si iubitorul de arta Gheorghe Romascu chiar de la artist. Lucrarea a fost confiscata abuziv, in 1957, de conducerea comunista a Muzeului de Arta si retrocedata dupa 51 de ani, in 2012, si un proces indelungat al familiei colectionarului cu actualul Muzeu National de Arta al Romaniei.

Sculptura, realizata in calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea ca stie de la Brancusi ca ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatra din catacombele Parisului - grotele Savonnières), este evaluata la suma de 20 milioane de euro.

Celebra opera a lui Brancusi, "Cumintenia Pamantului", ultima pe care statul roman o mai poate recupera, este expusa, in prezent, la Muzeul National Cotroceni.

Citeste si:
PSD și PNL au decis bugetul României pe 2024. Educația va primi...
PSD și PNL au decis bugetul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.