Social 25 Mai 2016 15:36
Lipsa somnului poate avea efecte serioase asupra organismului, iar scaderea capacitatii de munca si schimbarile de dispozitie sunt doar doua dintre acestea, astfel ca nutritionistii au intocmit o lista cu bauturi si alimente care joaca un rol important in mentinerea si cresterea calitatii somnului.

Insomnia nu trebuie ignorata, atentioneaza specialistii care le recomanda persoanelor care se confrunta cu aceasta afectiune sa isi schimbe modul de viata, iar potrivit acestora, schimbarea trebuie sa inceapa mai intai din farfurie.

Potrivit CSID, berea, consumata in cantitati moderate, ceaiul de levantica, lintea si semintele de susan fac parte din categoria alimentelor-aliat in combaterea lipsei somnului.

Un consum moderat de bere poate contribui la combaterea insomniei

Scaderea calitatii vietii este un efect direct proportional cu severitatea insomniei. Printre consecintele lipsei somnului asupra organismului, medicii mentioneaza si diminuarea randamentului intelectual, alterarea capacitatii de memorare si instalarea depresiei. Nutritionistii considera ca un rol important in calitatea somnului il joaca si alimentatia. Printre recomandarile acestora se numara si consumul moderat de bere, cu potentiale beneficii in lupta cu insomnia.

“Carenta de triptofan din alimentatie, un aminoacid indispensabil care nu poate fi sintetizat de organism, ci trebuie introdus prin dieta, afecteaza nivelul de melatonina si serotonina, unul dintre efecte fiind si insomnia. Consumata cu moderatie, berea poate fi de ajutor in combaterea acestei afectiuni, datorita continutului redus de alcool si hameiului, sursa pentru acizii lupulonic si humulonic care au actiune soporifica. Un pahar de bere inainte de culcare poate ajuta la relaxarea vaselor de sange, ceea ce induce somnul. Prin relaxarea vaselor de sange, presiunea arteriala scade, ritmul cardiac devine mai lent, iar starea generala a organismului se imbunatateste” a explicat dr. Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

Specialistii in nutritie atentioneaza asupra faptului ca secretul obtinerii efectelor benefice ale berii asupra organismului consta in moderatie. De aceea, consumul recomandat de bere in cazul femeilor este de 330 ml si de 660 ml in cazul barbatilor.

Ceaiul de levantica contribuie la un somn linistit

Citeste si:
Ce băuturi preferă românii să consume de sărbători
Ce băuturi preferă românii să...

Levantica are o serie de efecte terapeutice dovedite, in compozitia acestei plante fiind identificate peste 40 de componente care nu pot fi obtinute pe cale de sinteza in laborator. Consumata sub forma de ceai, levantica poate actiona ca un calmant al sistemului nervos central. Specialistii spun ca levantica reduce starea de agitatie si de anxietate si poate combate insomnia. Ceaiul se obtine sub forma de infuzie din doua lingurite de flori uscate sau pulbere infuzate 10 minute in 250 ml de apa clocotita. Consumul zilnic recomandat este de trei ceaiuri, scrie MEDIAFAX.

Lintea, de ajutor in combaterea insomniei

Lintea este o planta din familia leguminoaselor, plante al caror consum a fost asociat in toate studiile de pana acum cu o actiune buna in profilaxia unor afectiuni serioase cum sunt bolile cardiovasculare si diabetul.

Citeste si:
Cum să alegi crema de față potrivită pentru tenul tău - recomandări...
Cum să alegi crema de față...

Aliment bogat in proteine si sarac in grasimi, lintea aduce in organism o cantitate mare de fibre solubile si insolubile, vitamine din grupul B, mai ales folati (acid folic) si vitamina E, antioxidanti, precum si elemente minerale (magneziu, fier si multe altele), arata specialistii. Valoarea nutritionala a lintei, pentru 198 grame este de 50% triptofan, substanta in lipsa careia se poate instala insomnia, spun nutritionistii.

Semintele de susan pot mentine calitatea somnului

Susanul este unul dintre cele mai vechi condimente. Pe langa faptul ca semintele de susan au un gust foarte bun, sunt si o importanta sursa de fibre, calciu si alte minerale esentiale organismului, printre care si triptofan. Printre ingredientele active prezente in micutele seminte se mai numara si grasimile sanatoase, necesare bunei functionari a metabolismului si a sistemului endocrin. Pentru un maxim de beneficii, semintele de susan trebuie consumate crude.

Citeste si:
Licorile rafinate care dau savoare meselor de sărbătoare! Ce nu ai...
Licorile rafinate care dau...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.