Social 20 Mai 2016 12:34
Un grup de 20 de oameni de stiinta a realizat un studiu ce a constatat ca nu exista nicio diferenta intre culturile genetice si cele crescute in mod conventional, iar organismele modificate genetic nu reprezinta o amenintare mai mare pentru mediu.

Expertii au notat ca exista dificultati in stabilirea tendintelor pe termen lung. Singurul risc este legat de daunatorii care dezvolta rezistenta la culturile modificate genetic. De asemenea, a fost descoperit ca nu a existat o crestere semnificativa a productivitatii de la culturile modificate genetic.

Ei au descoperit ca progresele moderne in ingineria genetica se estompeaza in linii clare de distinctie intre plantele modificate genetic (GE) si organismele crescute in mod conventional.

Raportul a fost intocmit de catre un grup de 20 de oameni de stiinta, care au inceput examinarea tuturor probelor in urma cu mai bine de doi ani. Ei au avut sprijinul Academiei Nationale de Stiinte, Inginerie si Medicina a SUA. De la inceputul studiului, au fost analizate aproape 900 de publicatii si studii din ultimele doua decenii referitoare la soia, porumb, bumbac (care sunt aproape toate culturi comerciale modificate genetic). Studiul a analizat discursurile a 80 de vorbitori de la trei sedinte publice, peste 700 de comentarii de la public pentru a oferi o perspectiva asupra problemelor care privesc populatia generala.

Raportul precizeaza ca reglementarea noilor alimente ar trebui sa nu fie pur si simplu despre modul in care acestea sunt produse, ci in functie de produsul in sine. Acest lucru inseamna ca testele de siguranta pentru produse noi ar trebui sa fie facute in exact acelasi mod, ca cele ale plantelor reproduse conventional.

Ei au descoperit ca in timp ce multe atribute au fost adaugate la aceste culturi, cum ar fi termenul de valabilitate mai lung si continutul de vitamine mai mare, numai doua caracteristici au devenit un lucru obisnuit si pe larg utilizat: unul care le confera rezistenta la erbicide si al doilea care le face toxice pentru insecte.

Pentru ca numai aceste doua caracteristici sunt in mod frecvent introduse prin modificare genetica inginerie, comisia a considerat ca ar trebui sa fie evitate generalizari cu privire la riscurile sau beneficiile asociate cu culturile modificate genetic, scrie Descopera.

Citeste si:
Campionii mediului își mai pot înscrie proiectele la Gala Green...
Campionii mediului își mai...

Se considera ca efectele specifice culturilor modificate genetic se aplica pentru toate produsele fabricate, dar nu se stie daca acest lucru este adevarat.

Raportul a primit deja critici, unii sustinand ca expertii au fost dirijati de marii producatorii din industria agricola. Dar, Fred Gould, care a prezidat comisia, a negat acest lucru, spunand ca reprezentantii industriei agricole i-au refuzat semintele si plantele cu care urma sa faca experimente pentru noul raport.

Chiar daca plantele sunt sigure pentru consumul alimentar si nu prezinta nici un pericol pentru mediu, ei au gasit ca unele dintre beneficii au fost exagerate. De exemplu, aceste specii modificate genetic nu au crescut productivitatea culturilor, relateaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.