Romania este criticata pentru tratamentele rele aplicate detinutilor si romilor de politie, discriminare sistematica sociala a minoritatilor, dar si pentru nivelul de coruptie din institutiile statului, sustine raportul anual privind Drepturile Omului al Departamentului american de Stat.

In raportul anual privind drepturile omului realizat de Departamentul american de Stat, principalele probleme in Romania includ tratamentele rele aplicate de politie si jandarmerie detinutilor si romilor, iar coruptia la nivelul institutiilor statului ramane o problema care se extinde.

Detinutii din inchisori sunt abuzati, prin exces de forta, inclusiv prin batai, avertizeaza raportul care citeaza ca exemple cazuri din Bucuressi, Botosani, Braila, Arad si din alte orase, in care, in majoritate, politistii au fost absolviti de acuzatii, scrie MEDIAFAX.

De asemenea, in raport, Romania mai este acuzata pentru discriminare sistematica sociala a membrilor comunitatii de romi care le afecteaza accesul la o educatie adecvata, la un adapost adecvat, la servicii medicale corespunzatoare, dar le sunt afectate si sansele de angajare.

Printre alte probleme care aduc atingere drepturilor omului sunt cele reprezentate de conditiile precare din inchisorile din Romania, care nu indeplinesc conditiile standard, in special cele de spatiu (43 de metri patrati), stabilite de Comisia pentru Prevenirea Torturii din cadrul Consiliului European, precum si incercarile repetate ale unor figuri politice de a compromite independenta justitiei.

In plus, Departamentul american de Stat atrage atentia asupra unei serii de posibile nereguli in cadrul alegerilor electorale din Romania.

Raportul avertizeaza si asupra neimplementarii efective a legislatiei in cazul oficialilor acuzati de fapte de coruptie.

"In timp ce legea prevede sanctiuni penale pentru oficialii acuzati de coruptie, guvernul nu a implementat legea efectiv si oficialii, printre care judecatori, se angajeaza uneori in actiuni de coruptie fara a fi pedepsiti. Mita este o practica obisnuita in sectorul public", se arata in raportul Departamentului american de Stat.

Conflictele de interese, nerespectarea standardelor etice si impunitatea in randul administratiei publice, in general, raman probleme in toate cele trei puteri din stat.

Citeste si:
Dosar de corupție în vămi. Polițiști de frontieră, suspecți că au...
Dosar de corupție în vămi....

"Legea prevede confiscarea averilor obtinute ilegal, insa judecatorii si procurorii nu au ordonat confiscarea acestora cu regularitate, iar capacitatea autoritatilor de a identifica aceste averi se situeaza, in continuare, sub standarde", sustine raportul.

De asemenea, au fost raportate amenintari atat de natura profesionala, cat si personala la adresa jurnalistilor, ceea ce submineaza libertatea presei.

Romania este acuzata si de violente si discriminari care au vizat femei si pentru tonul antisemitic detectat in unele declaratii si actiuni, "iar media continua sa publice articole antisemite".Raportul atrage atentia si asupra atitudinilor nationaliste si xenofobe, care sunt diseminate pe internet, dar si asupra faptului ca guvernul roman nu acorda asistenta adecvata persoanelor cu dizabilitati pe care le neglizeaza in institutii.

Citeste si:
Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli...
Raportul „Educația privind...

De asemenea, sunt sesizate actiuni discrimatorii de ordin societal impotriva persoanelor cu diferite orientari sexuale, dar si a celor diagnosticate cu HIV, in special copii. O alta problema sesizata de raport este si supunerea copiilor la munca fortata. Raportul critica esecul guvernul roman de a actiona in cazul returnarii bisericilor greco-catolice confiscate in timpul perioadei comuniste.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.