O alimentatie sanatoasa este ca o polita de asigurare pentru corpul tau, insa nu este o garantie. Fiind una dintre componentele esentiale pentru mentinerea unui organism sanatos, o dieta echilibrata nu confera imunitate in fata anumitor deficiente. Iata sase vitamine si minerale esentiale pentru orice femeie.

1. Vitamina A

Vitamina A contine retinol si betacaroten, reprezentand un nutrient cheie pentru mentinerea sanatatii ochilor, prevenind nu numai inflamarea acestora, ci si aparitia cataractei pe masura ce se inainteaza in varsta. De asemenea, imbunatateste vederea pe timpul noptii. In acelasi timp, aceasta vitamina intareste imunitatea organismului, mentine sanatatea pielii si a parului, dar si a danturii si gingiilor, scrie csid.ro.

Printre alimentele bogate in vitamina A se numara: cartofi dulci, morcovi, dovleac, mango, rosii, piersici.

2. Vitamina D

Supranumita vitamina Soarelui, aceasta ajuta la mentinerea sanatatii oaselor si poate juca un rol important in prevenirea cancerului, printre multe altele, potrivit specialistilor.

Printre alimentele bogate in vitamina D se numara: somon, macrou, galbenus de ou, sardine, lapte, scrie shape.com.

3. Vitamina E

Acest antioxidant puternic iti protejeaza celulele si apara pielea impotriva razelor UV. De asemenea, mai este cunoscuta sub denumirea de vitamina fertilitatii, datorita rolului pe care il are in acest proces. In plus, asemenea vitaminei A, reduce considerabil riscul aparitiei cataractei, dar si a unor forme de cancer, de exemplu, gastrointestinal sau pulmonar, asigurand protectia organismului impotriva radiatiilor si fumului de tigara. In cazul in care nu primesti suficienta vitamina E, este posibil sa se inregistreze si probleme de absortie a altor nutrienti.

Printre alimentele bogate in vitamina E se numara germeni de grau, avocado, galbenus de ou, nuci, arahide, alune, migdale, ficat, unt de arahide.

4. Calciu

Este bine cunoscut faptul ca acest mineral se numara printre cei mai importanti nutrienti de care organismul are nevoie ca se mentina sanatos. Calciul ajuta in construirea unor oase puternice, ceea ce inseamna scaderea riscului aparitiei osteoporozei, fiind esential pentru ca muschii sa se mentina in cea mai buna forma si pentru ca sistemul nervos sa functioneze adecvat. De asemenea, in cadrul unui studiu, in cadrul caruia au participat aproape 84.000 de femei, s-a constat ca persoanele care consuma cel putin 1200 mg de calciu pe zi (impreuna cu cel putin 800 UI de vitamina D, care ajuta la absorbtia de minerale) au avut un risc cu pana la 33% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, scrie prevention.com.

Printre alimentele bogate in calciu se numara: iaurt, branza, lapte, somon, tofu, sardine.

Citeste si:
Cum să-ți planifici lista de cumpărături pentru o dietă...
Cum să-ți planifici lista de...

5. Magneziu

Intrucat carenta de magneziu este asociata cu un numar mare de afectiuni cronice, nu este indicat a se neglija, intrucat se poate ajunge la complicatii serioase care pot pune chiar viata in pericol. Magneziul mentine santatea inimii, pastreaza oasele puternice, este un excelent detoxifiant. De asemenea, in urma unui studiu s-a constat ca in cazul femeilor care consuma cel putin cantitatea recomandata, riscul aparitiei sindromului metabolic se reduce cu pana la 38%.

Printre alimentele bogate in magneziu se numara: migdale, nuci, macrou, somon, soia, avocado, banane.

6. Potasiu

Acest electrolit pastreaza mushii tonifiati si ajuta la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale. Potasiul este un mineral cu rol fundamental pentru organism, avand in vedere ca intervine in toate procesele metabolice si ajuta la buna functionare atat a muschiului cardiac, cat si a creierului.

Citeste si:
Rolul calciului si al vitaminei D pentru sanatatea oaselor
Rolul calciului si al...

Printre alimentele bogate in potasiu se numara: spanac, banane, cartofi, prune, rosii, stafide, migdale, lactate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.