Cu toții ne dorim ca la bătrânețe să ne putem bucura de oase puternice și să nu suferim de afecțiuni ale articulațiilor. Nu știm sigur ce ne va rezerva viitorul, însă putem încerca să prevenim aceste posbile afecțiuni care apar odată cu înaintarea în vârstă și să ne bucurăm mai mult de mișcare, fără dureri.

Menținerea nivelurilor optime de calciu și de vitamina D din organism poate să ne ajute să ne păstrăm oasele sănătoase mai mult timp. Calciul reprezintă aproximativ 2% din masa corporală a unei persoane normale, peste 90% din acesta fiind stocat în oase și dinți, devenind astfel și cel mai răspândit mineral din organism.

Atât calciul cât și vitamina D sunt esenţiale pentru a avea oase şi dinţi sănătoşi, de aceea sunt administrate prin intermediul lactatelor, încă din copilărie. Alimentele bogate în calciu sunt: laptele, brânza, iaurtul, laptele de soia îmbogăţit şi sucul de portocale îmbogăţit, în timp ce vitamina D3 poate fi admnistrată și din ouă sau din uleiul de ficat de cod. Vitamina D, dobândită și activată și prin expunerea la soare, este importantă pentru a putea asimila calciul din alimente.

Așadar, pentru un aport optim de calciu în oase și pentru a avea articulații sănătoase mai mult timp, mineralul trebuie administrat întotdeauna în combinație cu vitamina D la care, uneori, se poate adăuga și magneziu.

Calciu pentru sănătatea oaselor

De-a lungul vieții, oasele se modifică, drept urmare, necesarul de calciu al unei persoane se schimbă odată cu înaintarea în vârstă. De exemplu, adulții cu vârsta cuprinsă între 19 și 50 de ani nu trebuie să depășească un aport de 2000 mg de calciu pe zi, iar cei de peste 50 de ani nu trebuie să depășească 1500 mg de calciu pe zi.

Pe lângă alimentele enumerate anterior, necesarul zilnic de calciu și vitamina D se mai poate administra și din suplimentele alimentare. Calciu cu vitamina D de la Naturalis este un astfel de supliment; ajută la sănătatea sistemului osos și asigură un important aport de calciu organismului. Comprimatele efervescente au rolul de a ajuta la funcționarea corectă a mușchilor, menținerea unei bune neurotransmisii și la buna funcționare a enzimelor digestive.

Citeste si:
Nicole Cherry a dat cărțile pe față. Cum se descurcă în rolul de...
Nicole Cherry a dat cărțile...

De asemenea, suplimentul alimentar contribuie la coagularea normală a sângelui și la metabolismul energetic. Calciul din compoziție ia parte la procesul de diviziune și specializare celulara, iar vitamina D, pe lângă menținerea sănătății oaselor și a dinților, contribuie la funcționarea corespunzătoare a sistemului imunitar.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 August 2021 - 04 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.