Membrii corespondenti ai Academiei de Stiinte Medicale ar putea beneficia de o indemnizatie lunara viagera egala cu 80% din salariul mediu pe economie, potrivit unei initiative legislative depuse de senatorul PSD Florian Popa, membru titular al acestui for.

"Membrii corespondenti ai Academiei de Stiinte Medicale vor beneficia de o indemnizatie lunara viagera egala cu 80% din salariul mediu pe economie'', potrivit unei propuneri legislative pentru modificarea si completarea Legii nr. 264/2004 privind organizarea si functionarea Academiei de Stiinte Medicale, proiect depus la Senat de senatorul PSD Florian Popa.

Legea prevede in prezent indemnizatii doar pentru membrii titulari - mai exact o indemnizatie lunara viagera egala cu salariul mediu pe economie. Proiectul de modificare initiat de Florian Popa prevede insa, in plus, ca aceste indemnizatii vor fi actualizate periodic ''conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat care precizeaza castigul salarial mediu utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor de stat si vor face parte din categoria veniturilor neimpozabile''. Florian Popa este membru titular al Academiei de Stiinte Medicale din Romania, potrivit cv-ului de pe site-ul Senatului Romaniei. Initiatorul sustine ca odata cu aprobarea Legii 187/2014 ar fi trebuit ca indemnizatii lunare primite de membrii Academiei de Stiinte Medicale sa fie majorate la nivelul salariului mediu in plata, pentru a corela valoarea indemnizatiilor acestora cu valoarea ''activitatii profesionale recunoscute''.

''In prezent, cuantumul indemnizatiei membrilor titulari este de 1600 de lei lunar, corectia nefiind facuta din anul 2008'', se arata in expunerea de motive.

Potrivit normelor in vigoare, numarul maxim al membrilor titulari si al membrilor corespondenti ai Academiei de Stiinte Medicale este de 231, din care 190 de membri titulari. Nume ca Mircea Cinteza, Ioan Lascar, Sorin Oprescu sau Adrian Streinu-Cercel se afla pe lista membrilor titulari, potrivit site-ului Academiei de Stiinte Medicale.

''La momentul actual sunt 41 de membri corespondenti, din care sub 60 de ani sunt 9 persoane, intre 60-65 de ani sunt 10 persoane, intre 65-70 de ani sunt 5 persoane, iar peste 70 de ani sunt 6 persoane'', se mai arata in expunerea de motive. Potrivit site-ului Academiei de Stiinte Medicale, printre acestia se numara Mircea Beuran.

Potrivit sursei citate, "prin elaborarea prezentei propuneri legislative se doreste o reparatie necesara si totodata o recunoastere a contributiei de valoare a acestei unice categorii de oameni de stiinta care sunt membrii Academiei de Stiinte Medicale din Romania''. Initiativa legislativa este sustinuta de 19 initiatori, parlamentari din randul PSD, UNPR, UDMR , PNL si ALDE.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.