Conducerea Uniunii Cineastilor din Romania (UCIN) a suspendat activitatile publice de la cinematograful Studio din Bucuresti, in conformitate cu prevederile Legii nr. 282/2015 pentru modificarea si completarea OG nr. 20/1994 - masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente.

Cladirea in care se afla cinematograful Studio se incadreaza, prin raport de expertiza tehnica, in clasa I de risc seismic si prezinta pericol public, informeaza un comunicat remis MEDIAFAX.

"Mentionam ca administratorul principal al acestui cinematograf este Arhiva Nationala de Filme, Uniunea Cineastilor din Romania fiind administrator secundar (locatar)"
, se arata in comunicatul transmis miercuri de conducerea UCIN - Laurentiu Damian (presedinte), Sorin Iliesiu si Radu Corciova (vicepresedinti) si Lucian Pricop (director executiv).

Conform prevederilor legii, la intrarea in cinematograful Studio va fi montata, intr-un loc de maxima vizibilitate, in cel mai scurt timp, "bulina rosie", continand textul "Cladire expertizata tehnic incadrata in clasa I de risc seismic".

Uniunea Cineastilor din Romania, membra a Aliantei Nationale a Uniunilor de Creatori din Romania, va face toate demersurile necesare pentru reluarea activitatilor specifice in cinematograful Studio, cat mai curand posibil.

In plus, conducerea UCIN regreta faptul ca este nevoita sa rezilieze acordul cu ambasada Republicii Kazahstan pentru gazduirea Festivalului Filmului Kazah, care urma sa se deruleze la cinematograful Studio incepand de vineri, si acordul cu Facultatea de Film a Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L.Caragiale", pentru gazduirea, in perioada 2 - 5 decembrie, a celei de-a 19-a editii a Festivalului International de Film Studentesc "Cinemaiubit", care a fost organizat la cinematograful Studio pana in prezent, precum si acordurile pentru gazduirea altor evenimente culturale.

"Uniunea Cineastilor a investit in cinematograful Studio fonduri deosebit de mari pentru a-l aduce la standarde europene, astfel incat, in ultimii ani, a reusit sa gazduiasca evenimente culturale internationale, la nivel corespunzator"
, mai arata documentul remis MEDIAFAX.

Citeste si:
Simion: „Moţiunea de cenzură este suspendată până ajunge Cîţu...
George Simion: „Moţiunea de...

UCIN face apel la Ministerul Culturii, Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Afacerilor Externe sa sprijine demararea imediata a lucrarilor de consolidare necesare, din fonduri nationale si din fonduri europene, astfel incat, in cel mai scurt timp posibil, cinematograful Studio sa redevina spatiul consacrat celor mai importante manifestari culturale cinematografice din tara noastra, asa cum a fost in ultimele decenii.

Uniunea Cineastilor din Romania considera ca, in prezent, o parte insemnata din viata culturala a Capitalei este paralizata, astfel incat este necesar ca Guvernul Romaniei sa ia masuri imediate si energice pentru revenirea la o viata culturala normala.

Cinematograful Studio este inscris in Registrul Cinematografiei, conform Ordinului 601/2002 privind actualizarea Clasificarii Activitatilor din Economia Nationala si a primit codul CAEN 9213. Calitatea ecranului, sunetul Dolby, aerul conditionat, starea de confort si altele, concureaza la situarea acestuia in categoria I a salilor de cinematograf din Bucuresti, potrivit site-ului ucin.ro.

Citeste si:
Bucureștiul dansează: Noaptea Dansului, cel mai mare eveniment de...
Bucureștiul dansează: Noaptea...

In plus, tinuta elevata a repertoriului si performantele tehnice ale spectacolului au impus Cinema Studio intre primele trei sali ale tarii.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 17 noiembrie, legea care prevede interzicerea desfasurarii de activitati in spatiile comerciale precum magazine, sali de spectacole si structuri turistice, in cladirile cu risc seismic ridicat, pana la consolidarea acestora.

Legea modifica Ordonanta Guvernului nr. 20/1994, privind masurile pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente, si a fost initiata de senatorii PSD Darius Valcov si Mihai Fifor in anul 2014. Initial, legea prevedea doar sanctiuni pentru operatorii care nu urgenteaza lucrarile de consolidare in astfel de spatii, insa, potrivit unui amendament depus in Senat, a fost introdusa si respectiva interdictie.

Citeste si:
Profesorii nu renunță la proteste. Peste 20.000 de oameni vor ieși...
Profesorii nu renunță la...

Astfel, legea prevede interzicerea organizarii si desfasurarii de activitati permanente si/sau temporare in spatiile "care implica aglomerari de persoane, pana la finalizarea lucrarilor de interventie realizate in scopul cresterii nivelului de siguranta la actiuni seismice a constructiei existente".

Spatiile la care face trimitere legea sunt publice, cu alta destinatie decat cea de locuinta, respectiv "spatiile realizate in scopul desfasurarii de activitati care implica aglomerari de persoane, precum: sali de spectacol, de expozitii, de lectura, spatii pentru comert, structuri turistice de cazare si alimentatie publica si prestari de servicii, asistenta sociala si medicala, administratie publica si altele asemenea, indiferent daca aceste spatii sunt rezultatul conceptiei initiale a constructiei ori, dupa caz, al unor amenajari ulterioare".

Citeste si:
Mesajul Monicăi Odagiu după ce a accidentat mortal un pieton în...
Mesajul Monicăi Odagiu după...

Legea a fost adoptata in Parlament pe 10 octombrie, trimisa presedintelui Klaus Iohannis la promulgare si publicata in Monitorul Oficial nr. 806 din 19 noiembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.