Firmele Cross Pharm, Benedict Pharma si Farmacia Vitaplus Cernica, administratorii acestora, Robertino si Mariana Stan, si alte opt persoane au fost trimisi in judecata de Parchetul instantei supreme in dosarul medicamentelor contrafacute, prejudiciul in cauza fiind de peste 17,7 milioane de lei

Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) i-au trimis in judecata pe Robertino si Mariana Stan, administratori ai firmelor Cross Pharm, Benedict Pharma si Farmacia Vitaplus Cernica, pentru evaziune fiscala si spalare a banilor.

In acelasi dosar au fost acuzati contabila societatilor, Luminita Costin, de complicitate la evaziune fiscala si complicitate la spalare a banilor, Alexandru Robert Oprea de complicitate la evaziune fiscala si Stefan Florn Clinciu de complicitate la evaziune fiscala si spalare a banilor.

Cornelia Raluca si Gheorghe Clinciu, Pavel Marian Usturoi, Aurelian Gheorghe Anghel si Mariana Alina Isac au fost trimisi in judecata pentru spalare a banilor. Firmele Cross Pharm, Farmacia Vitalplus Cernica si Benedict Pharma au fost acuzate de evaziune fiscala, prima dintre ele fiind trimisa in judecata si pentru spalare a banilor, scrie MEDIAFAX.

In acest caz ANAF a sesizat procurorii Parchetului instantei supreme, in 5 mai 2014, cu faptul ca au fost identificate mai multe persoane juridice romane ca beneficiare ale unor operatiuni comerciale suspecte de a avea un caracter fictiv, operatiuni derulate in domeniul achizitiei si comercializarii de medicamente, conform unui comunicat al PICCJ.

"Astfel, din verificarile efectuate de catre organul fiscal a rezultat ca societatile respective au declarat intrari intracomunitare si au efectuat unele dintre achizitiile de medicamente de la intern prin doua circuite comerciale care inglobeaza operatiuni fictive destinate sustragerii de la plata sumelor de bani datorate cu titlu de TVA si introducerii in circuitul comercial a unor medicamente pentru care nu exista documente legale de provenienta", potrivit documentulu citat.

Conform rechizitoriului, sotii Robertino si Mariana Stan, in calitate de administratori ai societatilor Cross Pharm SRL, Benedict Pharma SRL si Farmacia Vitaplus Cernica SRL, au creat, cu complicitatea Luminitei Costin, a lui Alexandru- Robert Oprea si a lui Stefan Florin Clinciu, doua mecanisme de eludare a taxelor datorate bugetului de stat.

"Primul mecanism infractional se derula prin inregistrarea in evidentele contabile de cheltuieli cu prestari servicii, efectuandu-se operatiuni de deducere a TVA-ului in baza unor facturi emise de catre anumite societati comerciale, desi intre acestea si societatile administrate de inculpati nu au existat operatiuni reale, diminuandu-se profitul impozabil si al TVA-lui de plata", se arata in rechizitoriul anchetatorilor.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Anchetatorii sustin ca Luminita Costin, in calitate de contabil a celor trei firme, a efectuat toate operatiunile care tineau de evidenta financiar-contabila, respectiv depunerea corelata a declaratiilor fiscale obligatorii, reglarea situatiei financiar-contabile a societatilor, inregistrarea operatiunilor fictive ale societatilor, transmiterea documentelor contabile si financiare catre reprezentantii societatilor si intocmirea inregistrarilor contabile fara a verifica realitatea operatiunilor, inclusiv in perioada controlului efectuat de catre reprezentantii ANAF, in care a dirijat incercarea de a denatura inregistrarile contabile ale celor trei societati, prin acordarea de sprijin de specialitate si intocmirea de diverse situatii contabile spre a fi prezentate organelor de control.

Alexandru Robert Oprea, in calitate de administrator in fapt al unei societati comerciale, a consimtit la incheierea, in mod fictiv, de contracte de prestari servicii cu cele trei firme, in baza acestora fiind emise numeroase facturi fiscale nereale, care aveau ca obiect servicii de marketing in domeniul medicamentelor, toate fiind emise in numele societatii de o persoana inexistenta, iar activitatile nu puteau fi prestate de catre aceasta firma, avand in vedere ca aceasta nu detinea logistica necesara efectuarii acestora, mai spun procurorii.

Citeste si:
Tăriceanu, trimis în judecată de DNA în dosarul mitei de 800.000 de...
Tăriceanu, trimis în judecată...

Potrivi anchetatorilor, Stefan Florin Clinciu a procurat ilegal si a furnizat lui Robertino Stan o stampila cu amprenta unei alte societati comerciale, precum si tipizate de facturi fiscale si chitante cu datele firmei respective, in format electronic.

"Cel de-al doilea mecanism infractional consta in disimularea adevaratei naturi a dispozitiei, a circulatiei si a proprietatii sumelor de bani, cunoscandu-se ca bunurile provin din savarsirea de infractiuni, realizandu-se in mod empiric prin intocmirea de contracte de imprumut intre SC Cross Pharm S.R.L. si mai multe persoane fizice (inculpatii) Stan Mariana, Clinciu Stefan Florin, Clinciu Gheorghe, Clinciu Cornelia Raluca, Usturoi-Pavel Marian, Anghel Gheorghe Aurelian si Isac Alina Mariana, desi societatea nu avea acest obiect de activitate, ci isi desfasura activitatea in domeniul comertului cu medicamente", se mai arata in rechizitoriu.

Citeste si:
PRIMER: „România se confruntă cu una dintre cele mai grave situații...
PRIMER: „România se confruntă...

Procurorii sustin si ca prin incheierea acestor contracte de imprumut, ce au totalizat 16.660.065 de lei, au fost incalcate dispozitiile legale privind societatile comerciale, potrivit carora persoanele fizice si juridice care constituie societati comerciale nu se pot abate de la scopul generic al acestora, respectiv efectuarea de acte de comert, astfel ca acestea nu aveau aptitudinea de a acorda imprumuturi fara dobanda, deoarece acest tip de operatiune nu poate fi calificata ca un act de comert.

"Cu privire la realitatea acestor contracte de imprumut, demn de remarcat este faptul ca acestea nu indeplinesc conditiile minime necesare intocmirii unor asemenea contracte, din punct de vedere al prevederilor privind termenii si conditiile, toate sunt incheiate fara dobanda si au un aspect letric, aspecte ce conduc la concluzia ca au fost intocmite doar pentru a disimula transferul sumelor de bani si crearea unei aparente de legalitate in cazul efectuarii de verificari de organe de control financiar-fiscale", mai sustin anchetatorii..

Prejudiciul estimat a fi produs bugetului de stat este de 17.745.544 lei, suma cu care Ministerul Finantelor Publice s-a constituit parte civila.

Citeste si:
Rică Răducanu trăiește dintr-o pensie mică. Fostul sportiv cheltuie...
Rică Răducanu trăiește...

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator si poprirea asupra conturilor bancare detinute de inculpati, precum si asupra imobilelor detinute de acestia. Totodata, s-a dispus sechestru asigurator si asupra sumelor de bani ridicate cu ocazia efectuarii unor perchezitii domiciliare.

Dosarul va fi judecat de magistratii Tribunalului Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.