Peste 3.200 de nereguli au fost gasite la cluburile, barurile, discotecile, salile de spectacole si mall-urile controlate de pompieri in ultima saptamana, in 37 de cazuri fiind descoperite incalcari grave ale cerintei de securitate la incendiu, la unitati de alimentatie si de agrement.

In perioada 9-16 noiembrie, la nivel national au fost facute 1.000 de controale la cluburi, baruri, discoteci, sali de cinematograf si de spectacol, precum si la mall-uri, pentru a vedea daca acestea respecta normele de aparare impotriva incendiilor, se arata intr-un comunicat de presa al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) transmis miercuri agentiei MEDIAFAX.

In urma controalelor au fost constatate 3.218 deficiente, dintre care 432 au fost inlaturate pe timpul verificarilor. Echipele de control au dat 2.479 sanctiuni contraventionale, dintre care 1.584 de avertismente si 895 de amenzi in cuantum de 8.579.770 de lei.

Printre neregulile gasite la unitatile controale sunt: deficiente privind existenta si functionalitatea mijloacelor tehnice de aparare impotriva incendiilor; organizarea activitatii de aparare impotriva incendiilor; lipsa autorizatiei de securitate la incendiu; nerespectarea reglementarilor referitoare la utilizarea focului deschis si a efectelor speciale artistice/pirotehnice, precum si cele referitoare la reglementarea fumatului.

La unele dintre unitatile controlate, din domeniul alimentatiei publice si de agrement, au fost depistate si 37 de incalcari grave ale cerintei de securitate la incendiu. Unele dintre imobilele unde au fost facute controale au fost inchise, iar la altele a fost oprita functionarea.

Pompierii au facut, in afara controalelor, si 707 actiuni de recunoastere la mai multe unitati, precum si 295 de exercitii de evacuare, la care au participat peste 2.100 de persoane.

"Simultan cu activitatile preventive, asigurarea unui raspuns adecvat in situatii de urgenta reprezinta o prioritate pentru institutia noastra. In plan operational, in aceeasi perioada, au fost derulate 10.281 interventii, in crestere cu 27% fata de perioada similara a anului trecut. Un procent de 84% dintre acestea au reprezentat interventiile serviciilor mobile de urgenta, reanimare si descarcerare, urmat de incendii - 6% si alte situatii de urgenta", a precizat sursa citata.

Citeste si:
Metodele eficiente de securitate la care să apelezi pentru casa ta
Metodele eficiente de...

La actiunile de control au participat 1.312 pompieri, 546 de politisti, 517 jandarmi si 237 de reprezentanti ai altor autoritati cu atributii de control.

In urma incendiului din clubul Colectiv, care nu avea autorizatie de securitate la incendiu din partea ISU Bucuresti-Ilfov, au fost intensificate controalele in cluburi, baruri, discoteci, sali de spectacole si mall-uri.

Verificarile au loc si in contextul in care angajati ai ISU Bucuresti-Ilfov sunt acuzati ca au permis functionarea clubului Colectiv fara ca localul sa aiba aviz sau autorizatie de securitate la incendiu si, mai mult, nu au luat nicio masura pentru intrarea in legalitate din acest punct de vedere.

In urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe dum spre spital a mai murit o persoana. In 17 zile de la tragedie au decedat alte 29 de persoane, numarul victimelor ajungand, luni, la 56. Alte aproximativ 150 au fost ranite, fiind internate in spitale din Capitala.

Citeste si:
Cutremure în Turcia: În mijlocul dezastrului sunt prinşi şi mulţi...
Cutremure în Turcia: În...

Ancheta in cazul incendiului este facuta de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a stabilit ca "incendiul s-a produs ca urmare a faptului ca persoanele care aveau in administrare spatiul respectiv au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului, in conditiile amenajarii interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinta mortii si vatamarii corporale a mai multor persoane aflate in club".

Citeste si:
Se închide țara pentru nevaccinați. Motivele din spatele deciziei
Se închide țara pentru...

In urma verificarilor facute de pompieri au fost gasite si cladiri monument care functioneaza fara autorizatie de securitate la incendiu, printre acestea fiind Castelul Peles, Ateneul Roman, sediul principal al Muzeului National de Arta Contemporana, potrivit EurActiv.ro.

In zilele care au urmat tragediei, un fost membru in Consiliul de Administratie al Salii Palatului din Bucuresti a declarat ca nici aceasta nu are aviz de la ISU, iar premierul interimar Sorin Campeanu, fost ministru al Educatiei, a declarat, la randul sau, ca 93% dintre scolile din Romania functioneaza si ele fara acest aviz al ISU.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.