Restaurantele și barurile ar putea rămâne deschise pentru cei vaccinați, indiferent de incidență. Propunerea premierului Florin Cîțu reprezintă o veste bună pentru proprietarii din Capitală, dar naște revoltă în alte locuri din țară, unde afacerile sunt închise din cauza unei rate mari de infectare.

Motivele pentru care țara se închide pentru nevaccinați

Restricțiile au deschis un război între proprietari și autorități din clipa în care Bucureștiul a atins o rată de infectare de 6,33 la mia de locuitori, iar localurile au rămas deschise. În urma insistențelor celor din HoReCa, prim-ministrul a anunțat în 29 septembrie noua hotărâre.

„Am cerut domnului Arafat să modifice hotărârea CNSU prin care să permitem activităților economice de acest gen, în special HoReCa, să rămână deschise, dacă personalul este vaccinat și pentru persoanele vaccinate, indiferent de rata de incidență. Persoanele vaccinate pot să meargă la restaurant”, a declarat Florin Cîțu într-o conferință de presă.

Propunerea ar fi fost bună și pentru afaceriștii din Timișoara, de exemplu, care ar prefera să fie unitate în țară și toți patronii să respecte aceleași măsuri. Dar nici după propunerea premierului situația nu va fi roz. Chiar dacă restaurantele ar putea rămâne deschise și dacă incidența este sumbră, tot se anunță pierderi.

Românii sunt pe penultimul loc în topul vaccinaților din Uniunea Europeană. Doar 30% din populația țării s-a vaccinat și cu a doua doză. Mai clar, în restaurant vor intra numai trei din zece clienți. Trebuie menționat că premierul vrea să extindă privilegiile celor imunizați și pentru accesul în săli de fitness, terase, cinematografe sau săli de spectacol.

Carantina de noapte se aplică doar pentru nevaccinați

Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat de ce carantina de noapte se aplică doar pentru nevaccinați. Aceste aspecte sunt reevaluate periodic, însă regula are o motivație practică, anume că nu toți își fac teste din trei în trei zile.

„Dacă eu vreau să ies astăzi din casă ar însemna că trebuie să am un test făcut și negativ. Nu toată lumea are un test făcut în ultimele 48 sau 72 de ore ca să iasă din casă. Sigur că din punct de vedere epidemiologic, al riscului de răspândire a bolii, o persoană care este vaccinată cu schema completă și are cel puțin 10 zile de la a doua doză, la fel ca o persoană care era trecută prin boală, la fel ca o persoană care e testată negativ reprezintă un risc scăzut de infectare.

Citeste si:
Culiță Sterp a scăpat de controlul judiciar. Artistul poate susține...
Culiță Sterp a scăpat de...

Practic, însă, este foarte greu să aplici această prevedere cu un test negativ pentru că nu toată lumea își face test din trei în trei zile ca să poată să iasă din casă”, a declarat doctorul.

Acesta a încheiat prin a preciza că aplicabilitatea regulilor este mai ușoară la cei care au dovada de vaccinare, dar „lucrurile acestea sunt reevaluate periodic și vor fi revizuite dacă sunt probleme”.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Septembrie 2021 - 10 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.