CNA a primit aproximativ o suta de sesizari privind modul in care televiziunile au reflectat tragedia din clubul Colectiv, printre aspectele semnalate numarandu-se si prezentarea unor imagini cu persoane aflate in suferinta si nerespectarea zilelor de doliu national.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) va analiza, in sedinta de joi, modul in care televiziunile Antena 1, Antena 3, B1 TV, Digi 24, Kanal D, Pro TV, Prima TV, Realitatea TV, Romania TV si TVR 1 au reflectat incendiul din 30 octombrie din clubul Colectiv din Bucuresti, in urma caruia au decedat 50 de persoane.

Departamentele de specialitate ale CNA au monitorizat emisiuni difuzate de aceste televiziuni in perioada 30 octombrie - 2 noiembrie, urmand ca membrii Consiliului sa decida, joi, daca acestea au respectat legislatia audiovizualului.

Pana in prezent, CNA a primit aproximativ o suta de sesizari de la telespectatori, care au reclamat faptul ca anumite televiziuni au difuzat imagini cu persoane aflate in suferinta si nu au respectat zilele de doliu national, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanti ai Consiliului.

Consiliul National al Audiovizualului le-a transmis, pe 31 octombrie, televiziunilor si radiourilor ca au obligatia de a-si adapta programele in mod corespunzator, ca urmare a hotararii Guvernului de a declara 31 octombrie, 1 si 2 noiembrie ca zile de doliu national, in memoria victimelor tragediei din clubul Colectivscrie MEDIAFAX.

Totodata, pe 31 octombrie, membrul CNA Valentin Jucan a facut pe contul sau de Facebook un apel la televiziuni sa relateze cu responsabilitate, decenta si maxima prudenta informatiile despre incendiul petrecut vineri seara intr-un club din Bucuresti si sa nu transforme aceasta tragedie "intr-o goana dupa rating".

In plus, pe 3 noiembrie, CNA a recomandat televiziunilor sa nu filmeze si sa nu difuzeze imagini de la priveghiurile si de la ceremoniile funerare ale victimelor tragediei din clubul Colectiv.

Citeste si:
Verificări la sânge după tragedia din Cariera Jilț. Ministrul...
Verificări la sânge după...

Pe de alta parte, marti, presedintele CNA, Laura Georgescu, a fost audiata la Comisia de Cultura a Camerei Deputatilor, unii membri ai comisiei cerandu-i demisia pentru faptul ca televiziunile au transmis imagini interzise prin lege, in contextul tragediei din clubul Colectiv.

Laura Georgescu a spus in fata deputatilor ca, in prima jumatate de ora dupa tragedie, "au scapat imagini" la televiziuni, care nu aveau cum sa fie blurate. Ea a precizat ca, ulterior, a functionat "sistemul de comunicare cu cei din post care trebuiau sa inregistreze aceste imagini si sa le blureze". Georgescu le-a cerut membrilor Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor sa ia in calcul faptul ca a fost pentru prima data cand oamenii din media s-au intalnit cu un eveniment de asemenea proportii. "Consiliul va da sanctiuni, insa, reporterii care au fost la fata locului au incercat sa informeze publicul, in niciun caz sa incalce legile", a mai spus Laura Georgescu.

Citeste si:
Noi vești despre dosarul Colectiv. Instanța vrea să reaudieze doi...
Noi vești despre dosarul...

Legea audiovizualului prevede ca, "prin difuzarea si retransmisia serviciilor de programe, se realizeaza si se asigura pluralismul politic si social, diversitatea culturala, lingvistica si religioasa, informarea, educarea si divertismentul publicului, cu respectarea libertatilor si a drepturilor fundamentale ale omului" si ca "toti furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa asigure informarea obiectiva a publicului prin prezentarea corecta a faptelor si evenimentelor si sa favorizeze libera formare a opiniilor".

La randul sau, Codul audiovizualului prevede ca "Orice persoana are dreptul la respectarea vietii private si de familie, a domiciliului si a corespondentei", iar "Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza: imagini ale persoanei aflate in situatia de victima, fara acordul acesteia; imagini ale persoanei fara discernamant sau decedate, fara acordul familiei; imagini care exploateaza sau scot in evidenta traumele ori traumatismele unei persoane. Fac exceptie cazurile umanitare, pentru difuzarea carora este necesar acordul persoanei in cauza sau al familiei".

Citeste si:
Licentele TVR pentru cateva studiouri, prelungite de CNA cu noua ani
Licentele TVR pentru cateva...

De asemenea, potrivit aceluiasi cod, "orice persoana are dreptul la respectarea intimitatii in momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabila sau o nenorocire". "In cazul situatiilor de suferinta umana, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenta, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia de a respecta imaginea si demnitatea persoanelor aflate in astfel de situatii", prevede Codul audiovizualului.

"Difuzarea informatiilor si/sau imaginilor persoanelor aflate sub tratament in unitatile de asistenta medicala, precum si a datelor cu caracter personal privind starea de sanatate este permisa numai cu acordul persoanei sau, in cazul in care persoana este fara discernamant ori decedata, cu acordul familiei sau al apartinatorilor", mai spune Codul audiovizualului.

Citeste si:
George Buhnici, luat în vizor și de către CNA. Ce a declarat Monica...
George Buhnici, luat în vizor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.