DNA face cercetari pentru abuz in serviciu cu privire la modul de emitere a autorizatiei de functionare pentru clubul Colectiv de catre Primaria Sectorului 4, dosarul fiind constituit in urma datelor obtinute de anchetatori, ce vizeaza functionari si primarul, potrivit unor surse judiciare.

Dosarul a fost constituit la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), in urma declinarii de catre procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a unei parti din dosarul privind incendiul din clubul Colectiv, referitoare la modul de emitere a autorizatiei de functionare emise de Primaria Sectorului 4.

Sursele citate au precizat ca sunt indiciile privind posibile fapte de abuz in serviciu, care ar fi fost comise atat de functionari din Primaria Sectorului 4, cat si de fostul primar Cristian Popescu Piedone.

La o zi de la producerea tragediei din clubul Colectiv, primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, care si-a anuntat miercuri demisia, afirma ca localul nu are autorizatii de la ISU pentru ca aveau o declaratie pe propria raspundere, care este cuprinsa intr-un acord de functionare.

Piedone spunea ca primarul nu are ce sa-si reproseze si ca, din punctul de vedere al primariei, Clubul Colectiv a functionat legal, controalele inspectorilor sai desfasurandu-se inainte de ora 16.30, in cadrul programului de lucru, nu seara si noaptea, cand clubul are activitate.

Reprezentantii Primariei Sectorului 4 aratau, referitor la legalitatea eliberarii acordului de functionare pentru clubul Colectiv, ca eliberarea acestui act nu era conditionata de existenta autorizatiei de prevenire si stingere a incendiilor.

"Dispozitiile art. 15 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice prevad ca «In vederea eliberarii de catre biroul unic din cadrul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal a certificatului de inregistrare continand codul unic de inregistrare […] solicitantul are obligatia sa depuna, o data cu cererea de inregistrare si actele doveditoare, declaratia tip pe proprie raspundere, semnata de asociati sau de administratori, din care sa rezulte, dupa caz, ca: […] persoana juridica indeplineste conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii, pentru activitatile precizate in declaratia tip»", a aratat Primaria Sectorului 4, intr-un comunicat de presa.

Citeste si:
Anchetă după incendiul de la Hidrocentrala Porțile de Fier 1. A...
Anchetă după incendiul de la...

Potrivit sursei citate, declaratia tip pe proprie raspundere a agentului economic are in vedere conditiile de functionare in domeniile sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii.

"Conform Anexei nr. 2 a Hotararii nr. 22/29.02.2012, printre actele necesare pentru obtinerea acordului de functionare nu se regaseste autorizatia de prevenire si stingere a incendiilor, rezulta asadar, ca eliberarea acordului de functionare nu era conditionata de existenta acestei autorizatii", se mentioneaza in comunicat.

Reprezentantii Primariei Sectorului 4 au mai aratat ca "hotararea nr. 42/05.07.2007 emisa de Consiliul Local al Sectorului 4 Bucuresti, modificata prin Hotararea nr. 20/29.02.2012, stabileste care sunt documentele in baza carora este eliberata autorizatia de functionare".

Citeste si:
Enigma din Sectorul 4: Bolarzi albi noi, înlocuiți după câteva...
Enigma din Sectorul 4:...

Astfel, Anexa nr. 1 la Hotararea nr. 20/29.02.2012 nu prevede obligativitatea autorizatiei de prevenire si stingere a incendiilor pentru emiterea autorizatiei de functionare.

"Mai mult, Autorizatia de functionare nr. 369/14.01.2015 prevede la rubrica mentiuni ca «Prezenta autorizatie este valabila cu respectarea conditiilor de functionare prevazute de lege […]». Or, conform celor de la pct. 5 si 6 rezulta ca eliberarea autorizatiei de functionare nu era conditionata de emiterea prealabila a autorizatiei de prevenire si stingere a incendiilor", se mai arata in comunicatul citat.

Cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu, au fost arestati preventiv, marti, pentru ucidere din culpa, in cazul incendiului din clubul Colectiv, in care au murit 32 de persoane si alte aproape 200 au fost ranite.

Citeste si:
Doi ani de la Colectiv: "E timpul sa ne trezim cu totii"
Doi ani de la Colectiv: "E...

Potrivit PICCJ, "incendiul s-a produs ca urmare a faptului ca persoanele care aveau in administrare spatiul respectiv au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului, in conditiile amenajarii interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinta mortii si vatamarii corporale a mai multor persoane aflate in club".

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

Anchetatorii au aratat ca patronii Colectiv, desi au dat o declaratie pe proprie raspundere ca vor respecta limita maxima de 80 de locuri pe scaune, au incalcat obligatia, in seara zilei de 30 octombrie intrand, intr-un spatiu de 425 de metri patrati, aproximativ 400 de persoane, dintre care aproximativ 170 au suferit arsuri, unele dintre acestea fiind decedate.

Mai mult, procurori au aratat, in documentul citat, ca prin contractul de inchiriere echipament si spatiu, incheiat in 30 octombrie, intre SC Club Colectiv SRL si SC Digidream SRL (formatia Goodbye to Gravity), s-a stabilit ca trupa sa nu plateasca suma pentru chirie daca la concert participa minim 400 de persoane.

Din documentatia existenta la dosarul cauzei rezulta ca suprafata clubului este de 425 de metri patrati, iar administratorii Colectiv, pentru a evita obtinerea avizului sau autorizatiei de securitate la incendiu, au declarat 80 de locuri pe scaune ca limita maxima. Declaratia a fost data in 6 noiembrie 2014, de Paul Gancea.

Declaratia a fost data in conditiile in care, pentru inceperea lucrarilor de modificare sau schimbare a destinatiei localului cu activitati culturale, in situatia in care acesta are functiunea de alimentatie publica, cu suprafata desfasurata mai mare sau egala de 200 de metri patrati, este necesara obtinerea avizului de securitate la incendiu.

"Punerea in functiune a obiectivului se face numai dupa obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu, conform prevederilor art. 30 din Lega nr. 307/2006, cu completarile si modificarile ulterioare coroborat cu prevederile art. 1 litera g din HGR nr. 1739/2006, completata si modificata cu HGR nr. 19/2014. De asemenea, obtinerea avizului/autorizatiei de securitate la incendiu este obligatorie, in conditiile prevederilor art. 30 din Legea 307/2006, cu completarile si modificarile ulterioare coroborat cu art. 1 lit b din HGR 1739/2006, modificata cu HGR nr. 19/2014, atunci cand spatiul respectiv este definit ca sala aglomerata (suprafata ce-i revine unei persoane este mai mica de 4 metri patrati si in care se pot intruni cel putin 150 de persoane; cand sunt situate la parter, se considera sali aglomerate cele cu mai mult de 200 de persoane), amplasate in cladiri independente sau in cladiri cu functiuni mixte, indiferent de aria construita, regimul de inaltime sau destinatie", de mai arata in documentul citat.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti - Ilfov, a aratat intr-o adresa transmisa anchetatorilor ca nu au fost efectuate controale privind verificarea masurilor de aparare impotriva incendiilor in Colectiv, intrucat clubul nu figureaza in baza lor de date. In documentul citat se mai arata ca ISU nu a fost informat "de nici o alta autoritate de existenta acestuia si nu au existat solicitari de emitere a avizului/autorizatiei de securitate la incendiu sau sesizari cu privire la activitatea desfasurata in respectiva incinta".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.