Cameramanul ProTV Mario Ionescu povesteste ca a ajuns vineri seara la Colectiv odata cu primele echipaje si a vazut "dezorganizare crunta", dar si cum arsii erau carati afara de alti arsi, printre care Adrian Despot care a strigat la el sa lase camera ca sa ajute, si cum s-a apropiat de o victima.

"Acum, la peste 35 de ore, de la momentul in care colega mea reportera m-a sunat agitata, aproape plangand, ca arde un club din incinta fostei fabrici Pionierul, dupa doar cateva ore de somn simt nevoia sa povestesc ce am trait in noaptea de 30 octombrie! Am ajuns in jur de 22.37 de minute, odata cu o masina de pompieri si doua ambulante, mai erau una sau doua la fata locului dar 'gemeau' de trupuri arse. In cea din fata maternitatii Bucur, si prima victima de care am dat cu ochii, era amicul si colegul Stefan Dan! Era ars pe maini, pe piept, pe gat, pe fata (ceea ce parea o fosta barba era o urma de par ars)! Am intrebat 'Cum esti ?', raspunsul lui a fost primul soc: 'Eu sunt ok, imi revin, dar Teo nu stiu daca scapa, fierbea pielea pe ea'", scrie Mario Ionescu pe pagina sa de Facebook.

Cameramanul povesteste cum a vazut oameni, ce pareau a fi din zona, care "carau, alaturi de alti oameni arsi, trupuri pline sange, de carne arsa, pe care ii insirau pe asfalt cat mai aproape de salvarile, care de acum curgeau si umpleau piateta".

"O tanara blonda ii ghida catre salvari si implora oamenii de pe ambulante sa ia cat mai multi! Am ajuns in gang, unde m-a intampinat Adrian Despot, era ars, plin de negreala pe ochi, cara un tanar ars, a inceput sa urle la mine sa las camera si sa car oameni! M-am blocat si mi-au dat lacrimile ("Ce meserie ingrata am" a fost primul gand si mi s-a facut scarba de mine)", continua el.

Colega sa, reportera, plangea pentru ca prietenii ei erau inauntru si nu raspundea nimeni la telefon.

A continuat sa filmeze pana cand a vazut un tanar intins pe jos, al carui tricou negru abia se deosebea de piele, care a inceput sa aiba convulsii, iar apoi s-a oprit inert.

"Am lasat camera jos i-am luat pulsul, nu mai avea! Am inceput sa-l masez si sa urlu dupa ajutor, in trei secunde un sofer de ambulanta a inceput sa faca masaj cardiac! Colega mea a venit si m-a rugat sa facem stand-up-uri!", povesteste Mario Ionescu.

Citeste si:
Amalia Bellantoni, live pe TikTok în timpul unui incediu. A sunat...
Amalia Bellantoni, live pe...

"Pompieri, politisti, localnici.. mutau masini pe brate din calea salvarilor! Abia atunci am realizat piateta era plina! Colegi de presa erau peste tot.. politie, pompieri, salvari cat cuprizi cu ochii, harmalaie de nedescris, urlete... indicatii! Am inregistrat primele reactii..(voxuri) toti spuneau la fel - de la o artficie... in 30 de secunde..., iad..., morti...! Nu pot sa tac.. am vazut dezorganizare crunta! Structuri care ar fi trebuit sa se coordoneze nu stiau unii de altii! Era panica mare si elementul uman era coplesit de imaginea dezastrului!", mai scrie cameramanul.

El povesteste ca s-a simtit stapanit de dezgust si revolta din cauza dezorganizarii, dar nu poate sa nu vorbeasca despre angajatii Maternitatii Bucur, din apropiere, "care au iesit cu tot ce aveau, cu paturici de copii, cu ser, bandaje", si despre localnicii "care s-au luptat sa scoata victimele din interior si care mai apoi erau pe post de stativ de perfuzii, pe care politistii din excez de zel incercau sa-i indeparteze de victime, iar ei tineau cu indarjire perfuziile".

Citeste si:
Doi ani de la Colectiv: "E timpul sa ne trezim cu totii"
Doi ani de la Colectiv: "E...

"Sunt multe imagini care nu se vor sterge din minte! Timpul le va aseza langa celelate tragedii la care am fost martor, Maternitatea Giulesti, autocarul cu ucraineni de pe A2! Condoleante familiilor, forta celor ce lupta inca! HAI TEO, MUMU, BOBO.. LUPTATI! Suntem cu voi! Ne rugam! Acest text nu acuza pe nimeni, nu disculpa pe nimeni, nu creeaza eroi, este pur si simplu relatarea a ceea ce am trait!", isi incheie marturia Mario Ionescu.

Am plecat de la concert, eram in curte si la 5 minute a iesit o fata in flacari

Un tanar aflat in Colectiv in noaptea tragediei spune ca a plecat in timpul concertului si a ramas in curtea clubului, iar la cinci minute a vazut iesind o fata cuprinsa de flacari.

La marsul de solidaritate care a avut loc duminica in memoria victimelor din clubul Colectiv au participat si supravietuitori ai tragediei, dar si tineri norocosi care au reusit sa scape nevatamati, plecand cu doar cateva minute inainte de producerea incendiului. Unul dintre acestia a povestit, pentru MEDIAFAX, ca a plecat de la concert si a mai ramas cateva minute in curtea clubului, vazand la un moment dat o fata care ardea iesind din sala.

Citeste si:
Carambol cu 42 de mașini pe autostrada M1 din Ungaria: mărturiile...
Carambol cu 42 de mașini pe...

"Am plecat cu 5 minute inainte sa inceapa incendiul. Am fost cu niste prieteni, era vorba sa ma duc spre casa si am zis sa vedem si noi despre ce e vorba. Majoritatea au plecat intr-un alt club. Am stat ce-am stat si exact in momentul in care am vazut ca a iesit o fata in flacari ne-am panicat. Eram undeva pe colt, la 50 de metri", a povestit acesta, chiar in fata clubului Colectiv, locul de incheiere al marsului de duminica.

Oamenii s-au calcat in picioare, catarandu-se unii peste altii ca sa iasa

Tanarul povesteste si reactia fortelor de ordine in momentul in care au ajuns la locul tragediei, dupa aproape 30 de minute. "Erau panicati", sustine acesta. "Dupa cam o jumatate de ora a venit o masina de politie. S-a panicat unul din ei, care apreciez ca a vrut totusi sa sara in ajutor, dar nu stia ce se intampla. Nu tin cu autoritatile, dar a fost socant si pentru ei. A fost ceva, nu am cuvinte, socant", a continuat tanarul.

Citeste si:
SAGA Festival anunță Nicki Minaj la București
SAGA Festival anunță Nicki...

El a venit insotit de cativa prieteni, care spun ca frecventau clubul Colectiv.

Sunt cateva dintre miile de persoane care au fost la locul tragediei pentru a doua seara la rand. Dupa un mars care a inceput la ora 14.00, si la lasarea intunericului sute de tineri au ramas in fata clubului si mai aprind o lumanare. In fata intrarii in Colectiv este un continuu pelerinaj. Unii oameni au ramas inca de la pranz in fata fostei fabrici Pionierul.

Spre seara, cei aflati in fata clubului s-au unit si au inceput sa cante impreuna Imnul Romaniei, "Desteapta-te romane!".

Unii privesc portile clubului, gandindu-se ca acolo s-au distrat cu doar doua zile in urma si nu s-au gandit niciodata ca o asemenea tragedie ar fi vreodata posibila.

"Primul lucru la care te gandesti cand te duci intr-un club este sa te distrezi, nicidecum ca se poate intampla ceva. (...) Am fost de cateva ori si nici nu pot sa-mi imaginez cum au incaput 300-400 de oameni inauntru. Pe langa asta, accidentul a fost provocat de niste artificii, care de fapt au fost artificii de tort", poveteste unul dintre tinerii care frecventau Clubul Colectiv.

O supravietuitoare a incendiului vorbeste despre nenorocirea de la concert

Cei veniti sa aprinda o lumanare considera ca vina apartine atat autoritatilor, care au permis ca acest club sa functioneze, cat si patronului, care nu a investit in masuri de siguranta. Tinerii, care mergeau des in Colectiv, considera ca solutiile trebuie sa fie drastice pentru astfel de locuri pe viitor. "Toate localurile care nu sunt echipate ar trebui ori echipate de urgenta, ori inchise. O spun cu parere de rau. Siguranta este cea mai importanta. Te duci sa te distrezi, nu sa te intorci ranit", sustine unul dintre ei.

La locul tragediei au venit si foarte multi prieteni si rude ale celor care au pierit in incendiu sau care au fost raniti. Langa un copac de pe marginea drumului, departe de campul de lumanari aprinse la intrarea in clubul Colectiv, a fost improvizat un mic altar si pentru tanarul Claudiu Petre, care a platit cu viata gestul sau de a se intoarce de doua ori printre flacari pentru a-si salva prietenii. Rude si apropiati ai acestuia au pus fotografii cu tanarul erou si au aprins lumanari. Fara a schimba o vorba, multi si-au dat seama pentru cine tin un moment de reculegere, recunoscand fotografia tanarului care fusese distribuita intens pe retele de socializare in ultimele doua zile. Acolo s-a oprit si un alt tanar, care reusise sa scape din incendiu cu doar cateva zgarieturi, insa acesta nu a vrut sa rememoreze seara de 30 octombrie. "E prea mult", a spus, stergandu-si lacrimile.

Nu doar tinerii au venit sa aprinda o lumanare si sa tina un moment de reculegere. Printre cei 5000 de participanti la mars s-au aflat si persoane in varsta, printre care si mama unui baiat care venea des in clubul Colectiv. Doar o boala care l-a tinut in casa i-ar fi salvat viata, potrivit mamei sale, care spune ca a venit la mars in memoria victimelor, dar si din revolta.

"Am facut gestul acesta in numele baiatului meu, care frecventa acest club. Intamplarea a facut ca el sa fie bolnav si acum n-a fost la acest concert. Sa-mi exprim revolta si speranta ca se vor lua niste masuri drastice pentru cei vinovati, sa se invete minte odata si pentru totdeauna. Nu se poate asa ceva. Sa nu faci niste controale ferme la astfel de cluburi, la care se stie clar ca vine tot tineretul, ca asta este muzica care le plece", a spus femeia, considerand ca pedepsele celor vinovati trebuie sa fie "exemplare".

Ea a recunoscut ca este furioasa pentru ce s-a intamplat, pentru faptul ca patronii "s-au scumpit la bani", iar acest lucru a costat, pana in acest moment, 30 de vieti. "Poate ca sunt foarte revoltata, poate ca sunt foarte pornita, fac o nedreptate, dar la un moment dat asa de tare e revolta ca parca ceri, nu stiu, moarte pentru moarte. Iti dai viata sa cresti un copil si sa-si piarda viata in asemenea conditii", a spus ea, oprindu-si lacrimile.

In ciuda revoltei, majoritatea celor aflati acum la locul tragediei spun insa ca sentimentul cel mai puternic care i-a facut sa vina in fata locului a fost solidaritatea. Vinovatii trebuie cautati apoi, dar, chiar si asa, oamenii nu cred ca se vor schimba prea multe, prea usor.

"Am venit din spirit de solidaritate pentru cei care nu mai sunt printre noi. Cred ca este cazul sa se ia niste masuri de catre autoritati, ca ne tot duc cu vorba de ani de zile si nu se intampla nimic. (...) O sa se ia masuri probabil la inceput, cat e valva, o perioada, apoi nu sunt convins ca lucrurile vor intra in normal", a spus un alt tanar. El nu merge foarte des in cluburi, iar la tragedii de genul acesta nu s-a gandit niciodata. "Poate la cutremure, sincer sa fiu", spune el. "Te duci intr-un club sa te relaxezi, sa te simti bine dupa o saptamana de munca. Daca te-ai gandit la lucruri nefaste probabil nu te-ai mai duce", continua tanarul.

In vata clubului Colectiv au venit si multi muzicieni, printre care Adrian Despot, liderul formatiei Vita de Vie, care la randul sau se afla in clubul Colectiv in momentul izbucnirii incendiului, precum si Tudor Chirila, solistul trupei Vama. Nu doar muzicienii s-au mobilizat, ci si personalitati din alte domenii. O lumanare a aprins si magistratul CSM Cristi Danilet, dar si depuatul Remus Cernea.

"Am rezonat din prima clipa cu aceasta tragedie. (...) M-am bucurat sa vad atatia oameni venind, participand la acest mers. A fost aproape ca o coloana fara de sfarsit a solidaritatii. Cuvintele nu ne ajung sa descriem ce simtim in aceste momente grele. Pentru Romania sunt momente pe care tara noastra nu le va uita curand. Sper sa nu le uite niciodata. Sunt momente care indeamna la reflectie, dar si la actiune", a spus deputatul Remus Cernea, adaugand ca va sprinjini in Parlament orice proiect de clarificare a legilor din domeniu, dar si de inasprire a pedepselor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.