Procurorul suspendat Emilian Eva, de la Parchetul Tribunalului Iasi, judecat pentru ca a luat mita tablouri si a facut comert cu acestea, a fost eliberat din arestul preventiv si plasat in arest la domiciliu, de Inalata Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

ICCJ a respins joi contestatia procurorilor la o decizie anterioara a aceleiasi instante de judecare a lui Emilian Eva in arest la domiciliu. Decizia este definitiva, astfel ca Emilian Eva va parasi arestul preventiv.

Emilian Eva a fost arestat preventiv in 10 iulie, printr-o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la propunerea Directiei Nationale Anticoruptie.

Magistratii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pe Emilian Eva, procuror in cadrul Parchetului Tribunalului Iasi, la data faptelor, pentru luare de mita, spalare de bani, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia in scopul obtinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite si fals in declaratii.
In acelasi dosar au fost trimisi in judecata, in stare de libertate, Bianca Madalina Eva si Ioan Eva, fiica si nepotul magistratului iesean, pentru marturie mincinoasa.

Potrivit rechizitoriului, in mai- iunie 2014, perioada in care tatal procurorului Emilian Eva, Ludovic Eva, se afla internat in Spitalul Clinic de Urgenta "Profesor dr. Nicolae Oblu" din Iasi, magistratul i-a cerut doctorului cardiolog Dan Tesloianu sa faca toate eforturile profesionale "ca sa fie bine pentru toata lumea". Ulterior acestei solicitari, pe 16 iunie 2014, Emilian Eva a dispus renuntarea la urmarirea penala fata de medicul cardiolog, care era cercetat penal pentru luare de mita, inselaciune, purtare abuziva, fals intelectual, uz de fals si inselaciune, intrucat faptele nu exista.

Solutia a fost dispusa la un interval de patru zile de la data repartizarii dosarului respectiv procurorului Emilian Eva.

Conform sursei citate, imediat dupa ce magistratul a clasat dosarul medicului, in intervalul septembrie 2014- martie, Emilian Eva a cerut si a primit diverse bunuri si foloase necuvenite de la Dan Tesloianu "drept contraprestatie pentru solutia favorabila adoptata".

Citeste si:
Procurorul general al Ucrainei: Soldații ruși folosesc tot mai...
Procurorul general al...

"Astfel, in perioada respectiva, medicul i-a furnizat inculpatului Eva Emilian, in scopul mentionat mai sus, diverse bunuri, sub forma unor opere de arta, evaluate la suma de 16.900 de euro (constand intr-un numar de 13 picturi), sume de bani, sub forma unor pretinse imprumuturi, in cuantum de 3.900 de euro si foloase necuvenite (sub forma unui comision de 13.000 de euro perceput de inculpat cu ocazia unei tranzactii perfectate de martorul denuntator), toate in cuantum de 33.800 euro", au precizat procurorii in rechizitoriu.

Anchetatorii mai arata ca, in perioada ianuarie- februarie, beneficiind de ajutorul fiicei sale, Bianca Madalina Eva, procurorul iesean a obtinut de la Ministerul Culturii- Directia Judeteana pentru Cultura Iasi, un certificat de export definitiv si a trimis in Regatul Unit al Marii Britanii trei tablouri, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitatii, una dintre aceste picturi fiind ceruta si primita cu titlu de mita.

Citeste si:
CSM contrazice declarația ministrului Muncii: „Total neadevărată”
CSM, despre afirmația...

Potrivit rechizitoriului, in perioada august 2014- iunie 2015, Emilian Eva a tranzactionat sau a intermediat tranzactionarea unui numar de peste 200 de picturi, desi calitatea de magistrat este incompatibila cu efectuarea actelor de comert.

Potrivit documentului citat, in perioada noiembrie 2014 - aprilie 2015, Emilian Eva a achizitionat, de la diverse persoane, 94 de tablouri, unele semnate de pictori romani sau straini bine cotati pe piata de arta din Romania, pe care, in mod direct sau prin intermediari, le-ar fi lasat in custodie spre evaluare la Casa de licitatie Ara Art din Bucuresti.

Totodata, in perioada ianuarie- februarie 2015, Emilian Eva ar fi postat, prin intermediari, spre vanzare, pe site-ul olx.ro, cu mentiunea "tablouri originale/expertizate", 34 de opere de arta presupus a fi semnate sau executate, de pictori renumiti.

Citeste si:
Georgiana Hosu va activa la Parchetul General, după demisia de la...
Georgiana Hosu va activa la...

"In intervalul august 2014 - iunie 2015, inculpatul a achizitionat sau a dus tratative in vederea achizitionarii de la diverse persoane fizice sau galerii de arta, a cerut evaluari de la persoane cu expertiza in domeniu, a restaurat, apeland la diversi pictori/restauratori si a valorificat sau a incercat sa valorifice un numar de aproximativ 97 de tablouri", se mai arata in rechizitoriu. Potrivit anchetatorilor, din analiza declaratiei de avere pe anul 2015 rezulta ca Emilian Eva "a facut in cuprinsul ei mentiuni necorespunzatoare adevarului care sunt in totala contradictie cu situatia de fapt descrisa mai sus".

Conform procurorilor, in vederea realizarii operatiunilor comerciale, Emilian Eva i-a implicat si pe Ioan Eva, un nepot al acestuia, asistent medical la Spitalul de Boli Infectionase "Sfanta Parascheva" din Iasi, si pe fiica sa, Bianca Madalina Eva, care nu au recunoscut in fata anchetatorilor "ajutorul dat inculpatului in tranzactionarea tablourilor".

Citeste si:
Licu: Procurorii au fost lasati "in pielea goala"
Licu: Procurorii au fost...

Magistratii anticoruptie au pus sechestru asigurator asupra unui imobil si a 126 de tablouri ce apartin lui Emilian Eva.

Dosarul este judecat de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, pe 29 septembrie, suspendarea din functie a lui Emilian Eva, ca urmare a trimiterii in judecata.

Emilian Eva, fost procuror la DNA Iasi, a devenit cunoscut dupa ce l-a trimis in judecata, in decembrie 2008, pe Dan Voiculescu, condamnat in baza probatoriului la 10 ani de inchisoare.

In octombrie 2014, procurorul Emilian Eva a fost sanctionat de CSM cu diminuarea indemnizatiei cu 20 la suta pe o perioada de cinci luni, pentru modul in care a anchetat un dosar de coruptie al unor interlopi ieseni. Prin aceeasi decizie a fost sanctionat disciplinar si procurorul Sorin Mihail Calin, care a primit un avertisment.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.