Alina Bica, aflata in arest preventiv din 2 septembrie, va fi eliberata din Penitenciarul Targsor si judecata in arest la domiciliu, a decis, luni, definitiv, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Ca urmare a deciziei de luni a instantei, va fi eliberat si Serban Pop, arestat in acelasi dosar tot pe 2 septembrie.

Instanta suprema a dispus, pe 22 octombrie, inlocuirea arestului preventiv cu masura arestului la domiciliu pentru fosta sefa a DIICOT Alina Bica si fostul sef al ANAF Serban Pop, in dosarul in care sunt judecati pentru fapte de coruptie legate de solutionarea favorabila a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu.

Procurorii DNA au constastat decizia, insa luni instanta suprema le-a respins contestatia, astfel ca Bica si Pop vor fi judecati in arest la domiciliu. Totodata, ICCJ a respins si cererea Alinei Bica de inlocuire a masurii arestarii preventive cu controlul judiciar.

Astfel, Alina Bica si Serban Pop sunt obligati ca, in perioada arestului la domiciliu, sa nu paraseasca imobilul in care locuiesc, fara incuviintarea instantei, sa se prezinte in fata anchetatorilor si judecatorilor ori de cate ori sunt chemati si sa nu comunice, direct sau indirect, intre ei, cu inculpatul Horia Simu si cu martorii din dosar, scrie MEDIAFAX.

In 25 septembrie, procurorii DNA i-au trimis in judecata, in stare de arest, pe fosta sefa a DIICOT Alina Bica si pe fostul sef al ANAF Serban Pop, pentru luare de mita si, respectiv, complicitate la dare de mita pentru solutionarea favorabila a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, acesta fiind si el acuzat in cauza, pentru dare de mita.

Potrivit rechizitoriului, in 2014, Serban Pop a primit de la Horia Simu aproximativ 230.000 de euro, cash si sub forma a doua contracte de consultanta judiciara, pentru a interveni la conducerea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, in scopul solutionarii favorabile a unui dosar penal al omului de afaceri.

"La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela in calitate de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, a primit, pentru sine, in mod indirect, printr-un intermediar (martor denuntator in cauza), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urma, in calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Serban. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost data de omul de afaceri in transe, pe parcursul a 8 luni, in cursul anului 2014, inculpatului Pop Serban, pentru ca acesta sa o remita in scopul mentionat mai sus", au precizat procurorii in rechizitoriu.

Citeste si:
Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost...
Traian Băsescu a cerut...

Anchetatorii sustin ca, in schimbul banilor, Alina Bica a inlocuit procurorul care instrumenta dosarul lui Horia Simu si a facut presiuni asupra magistratului care a preluat cauza pentru a da o solutie de clasare in dosarul in care era urmarit penal Horia Simu. In final, in dosarul omului de afaceri, procurorul de caz a dispus o solutie de clasare, DNA aratand ca, potrivit probelor administrate in cauza, magistratul a actionat fara vinovatie.

Procurorii anticoruptie au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor imobile ale lui Serban Pop si ale Alinei Bica si le-au pus poprire pe conturi. Fosta sefa a DIICOT Alina Bica si fostul sef al ANAF Serban Pop au fost arestati in acest caz, pe 2 septembrie, de instanta suprema. La inceputul lunii octombrie, Alina Bica a fost transferata din Arestul Politiei Capitalei in Penitenciarul de Femei Targsor, din judetul Prahova.

Citeste si:
ÎCCJ a respins recursul în casație formulat de Elena Udrea. Decizia...
ÎCCJ a respins recursul în...

Alina Bica a fost arestata preventiv si in perioada 22 noiembrie 2014 - 21 aprilie 2015. Bica este judecata in prezent in alte doua dosare de coruptie, in care a fost arestata timp de cinci luni.

In dosarul "Bica 1", fosta sefa a DIICOT a fost trimisa in judecata, in 15 decembrie 2014, pentru ca, in calitate de reprezentant al Ministerului Justitiei in comisia ANRP, impreuna cu membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, i-ar fi aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Alina Bica mai are un dosar pe rolul instantei supreme, cunoscut sub numele de "Bica 2". Aceasta cauza a fost disjunsa din prima. In acest dosar, Alina Bica, Dorin Cocos, Alin Cocos, Ionut Mihailescu si fostul ministru al Economiei Adriean Videanu au fost trimisi in judecata in 25 februarie. Bica este acuzata ca a luat mita un teren, in schimbul interventiilor pentru despagubirile acordate lui Gheorghe Stelian, ca l-ar fi favorizat pe Ovidiu Tender in dosarul Rafo-Carom si pe Adriean Videanu in dosarul Romgaz-Interagro.

Citeste si:
Dan Diaconescu, după plasarea în arest la domiciliu: „De doi ani mă...
Dan Diaconescu, după plasarea...

In urma unei decizii a instantei supreme, doar ultimele doua acuzatii la adresa sefei DIICOT vor face obiectul dosarului "Bica 2".

Alina Bica a fost procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din mai 2013 pana in noiembrie 2014, cand a demisionat din functie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.