Orice persoana infectata cu virusul imunodeficientei umane (HIV) ar trebui sa primeasca medicamente antiretrovirale la cat mai scurt timp dupa diagnosticare, a anuntat, miercuri, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), citata de bbc.com.

Noua politica oficiala adoptata de OMS elimina prevederile sale anterioare care sugerau faptul ca pacientii cu HIV ar trebui sa astepte ca boala sa evolueze, inainte de a lua antiretrovirale. OMS a recomandat, de asemenea, ca persoanelor care prezinta un risc sporit de a se infecta cu HIV sa le fie administrate antiretrovirale, cu scopul de a preveni infectarea.

UNAIDS (Programul Organizatiei Natiunilor Unite contra HIV si SIDA) considera ca modificarile adoptate de OMS ar putea evita 21 de milioane de decese asociate cu SIDA si 28 de milioane de infectari cu HIV pana in anul 2030.

Gratie noilor recomandari formulate de OMS, numarul persoanelor cu HIV care sunt eligibile pentru a primi antiretrovirale a crescut de la 28 milioane la 37 milioane pe plan mondial.

Principala dificultate pe plan global va consta in asigurarea accesului la aceste medicamente pentru toti bolnavii si in gasirea fondurilor necesare pentru a finanta o astfel de extindere a tratamentului. In prezent, doar 15 milioane de persoane primesc medicamente antiretrovirale, scrie MEDIAFAX.

Terapia cu antiretrovirale reprezinta o combinatie de medicamente utilizate in tratamentul anti-HIV. Terapia nu reprezinta un leac care vindeca boala, dar poate sa controleze virusul, pentru ca pacientul sa poata sa traiasca mai mult, sa aiba o calitate a vietii mai buna si sa reduca riscul de a transmite HIV altor persoane. Antiretroviralele impiedica HIV sa se multiplice, iar acest fapt reduce cantitatea de virus prezenta in organism.

Avand o cantitate mai mica de HIV in corp, sistemul imunitar primeste sansa de a-si reveni si de a lupta impotriva infectiilor si a cancerelor. De asemenea, o cantitate redusa de HIV in organism reduce riscul de transmitere a virusului altor persoane.

OMS a luat decizia de a face acest anunt, miercuri, in urma unor rezultate spectaculoase oferite de un studiu amplu. Studiul, coordonat de US National Institutes of Health, urma sa se desfasoare pana in 2016, insa a fost stopat brusc (pentru ca si-a atins obiectivul, n.r.), dupa ce analizele intermediare au descoperit ca administrarea de antiretrovirale imediat dupa diagnosticare scade cu 50% riscul de deces si de complicatii medicale, precum boli renale si hepatice.

Citeste si:
Ce este iGas, boala gravă tot mai des întâlnită la copiii sub 10...
Ce este iGas, boala gravă tot...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.