Organizația Mondială a Sănătății (OMS) îndeamnă la vigilență, după ce în mai multe țări din Europa a crescut numărul de copii sub 10 ani care fac boala iGas. Este o infecție cu custreptococul de grup A, potrivit unei declaraţii comune cu Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), publicate luni, relatează DPA .

Ce este iGas, boala grabă tot mai des întâlnită la copiii sub 10 ani, și ce anunță OMS

Franţa, Irlanda, Ţările de Jos, Spania, Suedia şi Marea Britanie au raportat o creştere în 2022 a numărului de cazuri ale unei boli grave, cunoscută sub denumirea iGAS - infecţie invazivă cu streptococ de grup A -, la copiii cu vârste sub 10 ani, potrivit sursei citate.

Totodată, la această categorie de vârstă au fost raportate mai multe decese asociate infecției steptococice. În Marea Britanie și Franța, numărul cazurilor grave este mult mai mare față de perioada similară anterioară pandemiei de COVID-19.

De regulă, infecțiile streptococice provoacă doar simptome uşoare, cum ar fi febra, şi pot fi tratate cu antibiotice. În schimb, în cazurile rare, acestea pot duce la complicații grave. Potrivit constatărilor preliminare, experții OMS nu pun această creștere pe seama unei noi variante a streptococului A. De asemenea, este puțin posibil ca rezistența la antibiotice să fie cauza fenomenului.

Însă, ar putea fi vorba despre un fel de efect de acumulare post-pandemică. Totodată, cauza numărului mai mare al cazurilor grave ar putea consta în faptul că acum se află în circulație multe alte virusuri care, în combinație cu streptococii, agravează boala.

Deși experții OMS consideră că riscul pentru publicul larg continuă să fie redus, ei au sfătuit toate țările europene să rămână vigilente și să monitorizeze situația.

Teritoriile ar trebui „să își sporească vigilența, mai ales atunci când virusurile respiratorii sunt răspândite pe scară largă în rândul copiilor”, a transmis directorul regional OMS pentru Europa, Hans Kluge.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Decembrie 2022 - 11 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.