Fapte de conflict de interese vor fi cercetate intr-un dosar disjuns din cel in care au fost trimisi in judecata premierul Victor Ponta si senatorul Dan Sova, in cazul primului ministrul fiind respinsa cererea procurorilor DNA de incepere a urmaririi penale pentru aceasta fapta, spun surse judiciare.

Premierul Victor Ponta a fost trimis in judecata, joi, de procurorii DNA, alaturi de alte patru persoane, printre care senatorul Dan Sova si directorul Complexului Energetic Rovinari, Laurentiu Ciurel, in dosarul cunoscut ca "Turceni-Rovinari".

In acest dosar erau vizate, in faza de urmarire penala, si fapte de conflict de interese, iar in 5 iunie DNA a cerut Camerei Deputatilor sa avizeze inceperea urmaririi penale pe numele premierului pentru aceasta fapta, insa deputatii au respins solicitarea, in 9 iunie.

Surse judiciare au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca procurorii vor continua cercetarile pentru conflict de interese, fata de alte persoane, intr-un dosar disjuns din cel in care premierul Victor Ponta a fost trimis in judecata joi, pentru 17 infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala si spalarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis in calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel".

Potrivit surselor citate, disjungerea privind conflictul de interese a fost facuta intrucat fata de alte persoane nu s-au finalizat cercetarile.

In 5 iunie, in cererea trimisa Camerei Deputatilor de avizare a inceperii urmaririi penale pentru conflict de interese, DNA arata ca, in calitate de premier, Victor Ponta l-a numit pe Dan Sova in functia de ministru, in conditiile in care in trecut ar fi primit foloase din partea acestuia.

DNA preciza atunci ca in august 2012 Ponta l-a desemnat pe Dan Sova in functia de ministru pentru Relatia cu Parlamentul, in luna decembrie 2012 l-a desemnat ministru delegat pentru Proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, in luna februarie 2014 - ministru interimar al Transporturilor, iar in luna martie 2014 - ministru al Transporturilor.

"Probele administrate au relevat faptul ca Ponta Victor-Viorel a beneficiat, lunar, in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, de sume de bani cuprinse intre 7.900 lei si 14.000 lei, in total 181.439,89 lei, in temeiul unei conventii fictive de conlucrare profesionala in domeniul juridic incheiata intre SCA «Sova si Asociatii» reprezentata de Sova Dan-Coman si Cabinetul de Avocat «Ponta Victor-Viorel» reprezentat de Ponta Victor-Viorel, iar in perioada noiembrie 2008 - iunie 2009 a beneficiat in mod gratuit de dreptul de folosinta al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achizitionat de SCA «Sova si Asociatii» in sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate in valoare de aprox. 6.000 lei/luna), iar ulterior, in luna iunie 2009, de sumele de bani reprezentand avansul si alte cheltuieli aferente contractului de leasing in momentul preluarii acestuia de catre Ponta Victor-Viorel, in total suma de 79.641,11 lei", arata DNA in cererea transmisa Camerei Deputatilor.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

In 5 iunie, Victor Ponta a ajuns prima data in fata procurorilor DNA, care l-au anuntat ca are calitatea de suspect, pentru fapte pe care le-ar fi savarsit in perioada in care a fost avocat.

In 13 iulie, procurorii l-au anuntat ca a fost pusa in miscare actiunea penala in cazul sau si ca i-a fost schimbata calitatea din suspect in inculpat, in dosarul "Turceni-Rovinari". De asemenea, procurorii au instituit masura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ale lui Victor Ponta.

Joi, la aproape trei luni si jumatate de la punerea sa sub urmarire penala in dosarul "Turceni-Rovinari" si dupa cinci "vizite" la DNA, Victor Ponta a fost trimis in judecata, pentru fapte pe care le-ar fi comis in calitate de avocat, respectiv fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala si spalarea banilor.

Victor Ponta este primul premier post-decembrist trimis in judecata in timpul mandatului sau. Victor Ponta a fost investit in functia de prim-ministru al Romaniei in 8 mai 2012, in urma caderii Guvernului Ungureanu, prin motiunea de cenzura a Uniunii Social-Liberale.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

El a fost presedinte al PSD timp de mai bine de cinci ani, pana in luna iulie, cand, la scurt timp de la punerea sa sub acuzare, a anuntat ca se retrage de la conducerea partidului. Premierul a anuntat, printr-o scrisoare adresata liderilor social-democrati si postata pe Facebook, decizia de "a nu mai ocupa nicio functie de conducere" in PSD, pana la momentul in care isi va demonstra nevinovatia fata de acuzatiile care ii sunt aduse in justitie.

Ponta a intrat in PSD pe vremea lui Adrian Nastase, iar anterior a fost, pe rand, procuror, secretar de stat, ministru delegat pentru Controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii Acquisului Comunitar si ministru-delegat pentru relatia cu Parlamentul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.