Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca miercuri s-a intalnit cu premierul Victor Ponta pentru a discuta situatia RADET, iar premierul este hotarat sa-si mentina pozitia, respectiv sa transforme RADET in societate comerciala.

Primarul Sorin Oprescu a precizat ca premierul Victor Ponta a afirmat ca "este hotarat sa mearga cu ce a inceput" in privinta RADET, dar, pana la aparitia actelor normative, ELCEN si RADET ar trebui sa-si rezolve fiecare problemele. "RADET se va transforma in societate comerciala, dar inainte de asta ne intereseaza sa putem repara zonele cu risc mare de avarie. Ne facem socotelile ca sa putem plati in continuare jumatate din subventie. Dorinta este sa nu marim pretul gigacaloriei", a spus Sorin Oprescu.

Guvernul a aprobat, in 27 martie 2014, memorandumul privind fuziunea dintre RADET, aflata in subordinea Primariei Capitalei, si ELCEN, care apartine Ministerului Energiei. RADET este cel mai mare datornic al ELCEN, scrie MEDIAFAX.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, anul trecut, transformarea RADET in societate comerciala pentru fuzionarea cu ELCEN. Oprescu declara in decembrie anul trecut ca fuziunea se va realiza "undeva spre martie 2015", iar in februarie anul acesta afirma ca ELCEN nu doreste si nu a dorit niciodata fuziunea cu RADET.

Presedintele Consiliului de Administratie al RADET, Gabriel Dumitrascu, declara, in iunie, ca bucurestenii ar putea ramane fara caldura in aceasta iarna, din cauza starii in care se afla retelele termice, vechi de peste 30 de ani, si a faptului ca Primaria Capitalei nu a alocat nici in 2015 fonduri suficiente pentru investitii in sistem.

Potrivit sefului CA al RADET, cea mai mare problema a regiei sunt datoriile acumulate. RADET a incheiat anul 2014 cu datorii de 3,83 miliarde lei, din care cea mai mare parte (3,6 miliarde lei) sunt catre ELCEN. Regia a inregistrat anul trecut pierderi de 320,1 milioane lei.

Incepand cu anul 2014, Electrocentrale Bucuresti a instituit popriri in cuantum de 100% pe toate conturile RADET Bucuresti, astfel ca toate incasarile regiei revin creditorului.

In prezent, RADET Bucuresti practica tarifele aprobate in anul 2011, in timp ce furnizorii de energie termica, apa, gaze naturale, etc. au majorat anual preturile, se arata in planul de adminstrare al regiei. Pretul local de furnizare a energiei termice consumatorilor casnici in municipiul Bucuresti este, in continuare, de 137 lei/Gcal fara TVA, pre-aprobat in anul 2011, cand pretul energiei termice cumparate de la Electrocentrale Bucuresti era de 151,42 lei/Gcal. In anul 2015 pretul energiei termice aprobate prin decizii ANRE pentru Electrocentrale Bucuresti este de 186,07 lei/Gcal pentru consumatorii casnici (o crestere de 22,88 %) si de 216,70 lei/Gcal pentru consumatorii noncasnici (o crestere de 43,11 %).

Citeste si:
Sorin Oprescu nu va fi extrădat din Grecia. Fostul primar va rămâne...
Sorin Oprescu nu va fi...

RADET a cerut, pe 21 martie 2014, la Primaria Municipiului Bucuresti, majorarea preturilor si tarifelor practicate, insa solicitarea a fost respinsa.

Sorin Oprescu declara, pe 30 iunie, ca el nu va fi de acord cu scumpirea gigacaloriei si a acuzat Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) ca "in mod parsiv" mareste preturile fara o baza reala.

RADET Bucuresti este unicul operator al sistemului public de alimentare cu energie termica in Municipiul Bucuresti, asigurand 72% din necesarul de energie termica al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social si industrial (institutii publice si agenti economici).

RADET Bucuresti administreaza circa 4.000 km de conducte, fiind cel mai mare sistem de termoficare din Romania. Sistemul de Alimentare Centralizata cu Energie Termica are ca beneficiari aproximativ 570.000 apartamente cu peste 1,22 milioane locuitori si 5.429 de institutii, obiective sociale si agenti economici.

Citeste si:
PMB are datorii de 837 milioane de lei către ELCEN şi RADET
Descoperirile lui Cîțu după...

ELCEN este cel mai mare producator de energie termica din Capitala (90%) si din tara (40%). Societatea asigura si 4,8% din energia electrica produsa la nivel national.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.