Social 27 August 2015 17:44
Munaf, care era dat in urmarire internationala de sapte ani, a fost introdus intr-un centru de retinere si arest preventiv al Politiei Romane.

Ovidiu Ohanesian, unul dintre jurnalistii rapiti in Irak, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, referitor la aducerea in Romania a lui Mohammad Munaf, ca felicita institutiile statului roman ca in sfarsit dau dovada ca au de gand sa lupte impotriva terorismului international.

"Felicitam institutiile statului roman ca in sfarsit dau dovada ca au de gand sa lupte impotriva terorismului international si asteptam cu mare interes sa fie adusi in fata justitiei toti cei care au hotarat si pus in executare predarea teroristului american Mohammad Munaf, cel care a rapit trei cetateni romani si este complice la rapirea unei cetatene franceze si a unui cetatean american in luna aprilie 2005, direct din Ambasada Romaniei de la Bagdad, adica de pe teritoriu romanesc", a spus Ovidiu Ohanesian.

”E o zi de marcat in calendar. Un singur lucru am de spus: continui sa am incredere in sistemul de justitie din Romania si in institutiile ce asigura securitatea nationala. Justice has been served!”, a scris Marie Jeanne Ion, joi, pagina sa de Facebook.

Mohammad Munaf, condamnat definitiv, in anul 2008, la zece ani de inchisoare in dosarul rapirii celor trei jurnalisti romani in Irak (Marie Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci), a fost adus, joi, in Romania si se afla in prezent in custodia Politiei Romane, a anuntat Administratia Prezidentiala.

Conform sursei citate, autoritatile romane au finalizat joi demersurile in cazul lui Mohammad Munaf, cetatean irakian si american, cu aducerea in tara a acestuia.

"Mohammad Munaf, condamnat definitiv, in anul 2008, de Curtea de Apel Bucuresti la 10 ani de inchisoare, pentru acte de terorism impotriva unor cetateni romani, se afla in prezent in custodia Politiei Romane. Acest lucru a fost posibil ca urmare a cooperarii tuturor institutiilor statului roman, sub coordonarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Felicit Serviciul Roman de Informatii, Ministerul Afacerilor Interne, precum si celelalte institutii din cadrul sistemului national de prevenire si combatere a terorismului, care si-au adus contributia pe dimensiunea externa, pentru ampla operatiune desfasurata in aceasta perioada, in cooperare cu parteneri interni si externi. Efortul autoritatilor romane a facut posibil ca unul dintre principalii vinovati in dosarul rapirii celor trei jurnalisti romani in Irak, in anul 2005, sa isi ispaseasca pedeapsa in Romania, conform sentintei judecatoresti. Reafirm inca o data sprijinul ferm al Romaniei pentru lupta impotriva terorismului", spune presedintele Klaus Iohannis, in mesajul transmis, joi, de Administratia Prezidentiala.

Citeste si:
Mohammad Munaf, cautat de Interpol
Mohammad Munaf, cautat de...

Munaf - care era dat in urmarire internationala de sapte ani - a fost introdus intr-un centru de retinere si arest preventiv al Politiei Romane, informeaza institutia.

In aprilie 2008, Mohammad Munaf, care are cetatenie irakiana si americana, a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la zece ani de inchisoare pentru rapirea jurnalistilor romani Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian in Irak. Decizia a ramas definitiva in 16 mai 2008, in conditiile in care Munaf nu a facut recurs la instanta superioara. Astfel, atunci impotriva lui Mohammad Munaf a fost emis mandatul de executare a pedepsei.

In conditiile in care Munaf nu se afla in Romania, acesta a fost dat in urmarire internationala.

Mohammad Munaf a fost ghid pentru Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, rapiti, in 28 martie 2005, la Bagdad. Munaf a fost luat ostatic alaturi de acestia timp de 55 de zile si a fost arestat de armata americana, dupa eliberarea lor, fiind banuit de complicitate in rapirea romanilor, alaturi de alte cinci persoane.

Citeste si:
Mohammed Munaf, "oferit" irakienilor
Mohammed Munaf, "oferit"...

Cei trei ziaristi romani au fost rapiti in apropierea cartierului Jami'a, in timp ce se aflau in masina condusa de Mohammad Munaf, care era ghidul lor.

In urma unui proces in Irak, in prima instanta, Munaf (avand dubla cetatenie irakiana si americana, fiind rezident si casatorit in Romania, la momentul organizarii rapirii romanilor) a fost condamnat la moarte prin spanzurare, decizia fiind contestata de acuzat. Astfel, Curtea Federala de Casatie irakiana a decis, in 29 ianuarie 2008, ca hotararea de condamnare la moarte prin spanzurare a lui Munaf si a celorlaltor cinci acuzati a avut la baza vicii de procedura (inclusiv transcriere gresita a numelor) si erori in aplicarea legii si a stabilit anularea acesteia. Astfel, Curtea a anulat decizia de condamnare la moarte.

La scurt timp de la eliberarea jurnalistilor romani, Ministerul Public sustinea ca, din audierea preliminara a suspectilor retinuti la Bagdad, a rezultat ca intreaga operatiune de rapire a jurnalistilor a fost initiata, infiintata si coordonata de catre Omar Hayssam si Mohammad Munaf. Totodata, din declaratiile date in calitate de martor de catre persoanele retinute in Bagdad a rezultat ca rapirea ar fi fost planificata in Romania, preciza Ministerul Public.

Citeste si:
Ovidiu Ohanesian, audiat ca martor in dosarul medicului Yassin
Ovidiu Ohanesian, audiat ca...

In 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost retinut si, desi Presedintia anunta atunci ca este acuzat de implicare in rapirea celor trei jurnalisti, el a fost arestat preventiv pentru infractiuni economice, intr-un alt dosar.

Ulerior, in iunie 2005, presedintele de atunci Traian Basescu spune ca Omar Hayssam voia sa iasa din Romania si ca isi transferase averea pe numele lui Mohammad Munaf, al sotiei acestuia si al doctorului Mohamad Yassin, care a plecat la Bagdad in 29 aprilie, pentru a contacta autoritatile irakiene.

La aproape un an si o luna de la plasarea lui in arest, instanta a acceptat sa il elibereze pe Hayssam, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse si arestarea sirianului. Eliberarea a fost ceruta pe motiv ca starea de sanatate a lui Hayssam s-a degradat, dupa operatia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat in 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

Citeste si:
Ovidiu Ohanesian: Sunt surprins de aducerea in tara a lui Hayssam
Ovidiu Ohanesian: Sunt...

In 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din Romania la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din functii a sefilor SRI, SIE si DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, dar si a procurorului general al Romaniei Ilie Botos, in 20 iulie 2006.

Omar Hayssam a fost adus in Romania in iulie 2013, dupa sapte ani de la fuga sa din tara. El este incarcerat in Penitenciarul Margineni din judetul Dambovita, fiind condamnat definitiv, in trei dosare, la 20 de ani, 16 ani si, respectiv, trei ani, pentru rapirea celor trei jurnalisti, inselaciune in cazul "Volvo" si fraude in cauza "Foresta Nehoiu". In total, Omar Hayssam are de executat 23 de ani si patru luni de inchisoare, prin contopirea pedepselor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.