Fortele americane l-au transferat in custodie irakiana pe Mohammed Munaf, arestat in 2005 pentru implicare in rapirea celor trei jurnalisti romani.

Munaf a epuizat toate caile legale in Statele Unite, ajungand pana la Curtea Suprema, pentru a impiedica transferul sau catre autoritatile irakiene, a anuntat astazi avocatul acestuia, Aziz Huq. Desi Munaf a declarat ca se teme de tortura si de executie in cazul custodiei irakiene, justitia americana si-a declinat competenta de a judeca acest caz.

Irakul a preluat aproximativ 1.300 de detinuti de la Camp Bucca, inchisoare in care timp de sapte ani fortele americane au plasat mii de cetateni irakieni, precizeaza The Salt Lake Tribune. Pe de alta parte, fortele SUA au renuntat joi si la controlul asupra inchisorii Camp Cropper, unde se stia ca ar fi detinut Mohamed Munaf, relateaza NewsIn.

  • Munaf, condamnat la moarte prin spanzurare

Arestat de fortele SUA din Irak in mai 2005, dupa eliberarea jurnalistilor romani, Munaf a fost condamnat la moarte prin spanzurare de justitia irakiana, dar ulterior o Curte de Apel de la Bagdad a decis, in 2008, rejudecarea lui. Detinutul, de cetatenie irakiana, romana, dar si americana, urma sa fie predat de autoritatile americane autoritatilor irakiene.

In 24 aprilie 2008, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat in lipsa pe Mohammad Munaf la 10 de inchisoare cu executare si interzicerea unor drepturi timp de cinci ani dupa executarea pedepsei, precum si la plata a 2.000.000 de euro daune morale jurnalistilor Ovidiu Ohanesian, Sorin Miscoci si Marie Jeanne Ion
.

De asemenea, magistratii au respins cererea de expulzare a lui Mohammad Munaf de pe teritoriul statului roman dupa executarea pedepsei. In Romania, Munaf a fost acuzat de infractiune la legea privind combaterea terorismului.

  • Rapirea celor trei jurnalisti romani

Omar Hayssam si Mohammad Munaf (in lipsa) au fost trimisi in judecata in 17 octombrie 2005, pentru acte de terorism . Potrivit procurorilor, cei doi au aranjat cu o grupare terorista din Bagdad rapirea jurnalistilor romani Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Eduard Ovidiu Ohanesian.

In martie 2005, cei trei jurnalisti au plecat in Bagdad pentru a realiza o serie de reportaje despre noua administratie irakiana. Deplasarea a fost finantata de controversatul om de afaceri sirian Omar Hayssam si de prietenul acestuia, irakianul Mohammad Munaf, care, pentru a nu da de banuit, a fost luat in captivitate odata cu jurnalistii romani. Criza ostaticilor din Irak a luat sfarsit la 22 mai 2005, cand cei trei jurnalisti au ajuns in tara.

Citeste si:
Băieţel de 2 ani, răpit din faţa curţii, în Buzău: ”Mi-a spus că a...
Băieţel de 2 ani, răpit din...

In ceea ce-l priveste pe Omar Hayssam, Curtea de Apel Bucuresti a decis condamnarea lui la 20 de ani de inchisoare in baza unei legii privind prevenirea si combaterea terorismului, privind lipsirea de libertate a unei persoane si la 10 ani interzicerea unor drepturi. Hayssam a disparut intre timp din tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.