Instanta romana l-a condamnat la 10 ani de detentie pentru implicare in rapirea celor trei reporteri romani.

"La data de 24 aprilie 2008, cetateanul irakian si american Mohammad Munaf a fost condamnat de catre Curtea de Apel Bucuresti - Sectia I Penala la o pedeapsa privativa de libertate de 10 ani inchisoare pentru acte de terorism savarsite atat pe teritoriul tarii cat si in afara acestuia, impotriva unor cetateni romani", precizeaxa Ministerul Justitiei.

  • Mohammad Munaf, urmarit international


Conform Biroului National Interpol, Mohammad Munaf este urmarit international, in timp ce autoritatile romane depun toate eforturile pentru punerea in executare a hotararii de condamnare pronuntate de instanta.

Mohammad Munaf a fost ghid pentru Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, rapiti in 28 martie 2005, in Irak. Munaf a fost luat ostatic alaturi de acestia timp de 55 de zile si a fost arestat de armata americana, dupa eliberarea lor fiind banuit de complicitate in rapire.

In urma unui proces in Irak, in prima instanta, Munafa fost condamnat la moarte prin spanzurare, decizie contestata de acuzat. Curtea Federala de Casatie irakiana a anulat, in 29 ianuarie 2008, decizia de condamnare la moarte.



Comisia Publica a Curtii de Casatie Federale irakiene afirma ca declaratiile victimelor rapirii nu au fost confirmate de documente in cursul investigatiei, deoarece ziaristii au plecat in Romania dupa eliberare. In urma anchetei, s-a stabilit ca rapirea a fost planificata in Romania, de omul de afaceri sirian Hayssam Omar (Haytham al Umar), care l-a trimis pe fratele sau, Muhammad Khaled al Umar, in Irak, ca om de legatura cu rapitorii.

Munaf a fost detinut intr-o tabara americana de pe teritoriul Irakului, familia sa incercand sa transfere judecarea procesului sau in competenta instantei SUA. In urma achitarii pronuntate din 2008, de catre justitia irakiana, Munaf a fost eliberat, insa Romania nu detine acord de extradare cu acest stat.

Citeste si:
Două rachete s-au prăbuşit în apropierea unei baze din Irak
Două rachete s-au prăbuşit în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.