Social 17 August 2015 14:01
Starea de nervozitate a medicilor, care asteapta majorari salariale, este atat de mare incat se poate ajunge la situatii incontrolabile, iar daca nu va fi un consens in urma negocierilor, s-ar putea sa fie consecinte mai grave decat greva, a spus dr. Florin Chirculescu, dupa discutii la MS.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Medicilor "Dr. Ioan Cantacuzino", dr. Florin Chirculescu, a declarat luni, dupa ce a discutat cu reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS), ca trebuie luate hotarari inaintea termenelor legale prin care se poate ajunge la greva.

"Starea de nervozitate este atat de mare incat se poate ajunge la situatii incontrolabile. Sunt lucruri mult mai grave decat greva, putem sa nu ajungem la un consens, dar asta inseamna ca peste patru ani nu vor mai fi 13.500 de medici in spitale, s-ar putea sa mai ramana 6.000, ceea ce este o consecinta cu mult mai grava decat o greva", a spus dr. Florin Chirculescu, seful Sectiei de chirurgie toracica de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

El a precizat ca decidentii din sistemul sanitar trebuie sa majoreze salariile medicilor, pentru ca acestia sa poata desfasura o activitate in coditii normale. Oficiali ai Ministerului Sanatatii au declarat, pentru MEDIAFAX, ca la intalnirea de luni s-a discutat despre cresteri salariale, din toamna, pentru tot sistemul medical, nu doar pentru medici.

"Se doreste ca aceste majorari sa se aplice din septembrie sau octombrie, nu s-a stabilit un cuantum, pentru ca trebuie sa se discute cu Ministerul de Finante, dar aceste majorari vor fi substantiale"
, au spus sursele citate. Mesajul medicilor a fost ca trebuie facut ceva in sistem sanitar, iar ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, le-a transmis ca este de acord cu ei si ca nu trebuie sa uite ca au fost deblocate deja 5.000 de posturi. In plus, ministrul Sanatatii le-a spus reprezentantilor medicilor ca oricum exista un calendar de majorari salariale si ca acestea sunt pentru tot personalul din sistem.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, arata sambata, intr-o postare pe Facebook, ca se va intalni in aceasta saptamana cu reprezentantii sindicatelor din sanatate si ai medicilor, dar si cu premierul si ministrul de Finante, pentru a gasi solutii pentru majorarea veniturilor medicilor.

"Am observat, analizat si dezbatut problema salariilor medicilor si a personalului medical in fiecare zi de cand sunt la minister. Am vazut in aceste zile reactia medicilor si voi face tot posibilul ca meseria aceasta sa primeasca respectul cuvenit", a scris Banicioiu, in 15 august, pe reteaua de socializare, scrie MEDIAFAX.

Nicolae Banicioiu a mai aratat ca Ministerul Sanatatii a propus modificarea Legii Sanatatii pentru scoaterea medicului de sub statutul de functionar public.

Peste 17.000 de medici au aderat la un grup de initiativa creat pe Facebook, in care discuta despre deblocarea situatiei salariilor mici din sistemul sanitar, dar si despre o posibila greva generala.

Citeste si:
Ministrul Sănătății, anunț despre numărul îmbolnăvirilor de gripă...
Ministrul Sănătății, anunț...

Grupul ‎"Medici gata de greva generala. Solicitam salarii decente!" numara peste 17.200 de membri, inregistrandu-se in permanenta membri noi. ‎"Solicitam eliminarea statutului de functionar public al medicului si salarii decente‎", se arata in prezentarea grupului.

Membrii sai discuta despre situatia din sistemul sanitar de stat, referindu-se la aspecte precum salariile mici, infrastructura invechita, lipsa medicamentelor si materialelor sanitare, precum si folosele materiale primite de la pacienti, declarate recent ilegale.

Pe grup este promovata si o petitie lansata de Grupul de initiativa pentru un act medical de calitate pe petitieonline.com si semnata pana in prezent de peste 1.700 de persoane.

In petitie se vorbeste despre ‎"degradarea climatului de lucru din sistemul sanitar din tara noastra‎". ‎"Cadrele medicale parasesc masiv tara, pacientii sunt profund nemultumiti de modul in care sunt tratati in sistem, decidentii sunt ezitanti, fara o strategie clara, sindicatele murmura ceva ce nu aude nimeni, Colegiul Medicilor tace si tacerea tuturor devine asurzitoare, complice si vinovata‎", arata initiatorii.

Citeste si:
Banicioiu, audiat in "Colectiv": Am facut tot ce era omeneste posibil
Banicioiu, audiat in dosarul...

In continuare ei isi prezinta revendicarile: ‎"Nu mai vrem sa fim complicii celor care nu doresc redresarea sistemului sanitar! Nu mai vrem sa asistam la degradarea climatului de lucru, a relatiei medic- pacient! Nu mai vrem sa «carpim» actul medical pe motiv ca «merge si asa»! Nu mai merge! Atentam la viata pacientului daca acceptam improvizatii in diagnosticul si tratamentul bolilor! Nu vrem sa facem rabat de la principiile de diligenta, competenta, prudenta din Codul Deontologic al medicilor din tara noastra! Nu mai vrem sa fim agresati fizic si verbal cand incercam sa salvam vietile pacientilor nostri! Nu mai vrem ca opiniile noastre sa fie ignorate de decidenti! A le ignora inseamna complicitate la incalcarea drepturilor pacientului! Nu vrem spaga ! Vrem ca societatea sa recunoasca eforturile noastre si sa le recompenseze dupa merit! Nu am ales cariera medicala cu gandul la spaga, ci pentru a salva vieti si pentru aceasta am facut si facem sacrificii, de care nu ne plangem, pentru ca nimic nu se compara cu satisfactiile oferite de salvarea de vieti!‎".

Citeste si:
Bodog: In Legea sanatatii vor exista sanctiuni dure pentru farmacii
Bodog: In Legea sanatatii vor...

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a criticat, vineri, decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), care a dispus ca medicii care lucreaza in sistemul public de sanatate nu pot primi plati suplimentare sau donatii de la pacienti, fiind asimilati functionarilor publici.

"Nu pot sa spun cat este de frustrant pentru un medic sa se simta dependent de o atentie, de un cadou, de o donatie pe care o face pacientul. Repet, aceasta este o situatie frustranta pentru toti medicii care lucreaza in Romania. Toti medicii vor spune ca veniturile lor sunt dependente de aceasta forma de finantare", a spus presedintele CMR, Gheorghe Borcean.

El a atras atentia ca medicii sunt primii care nu mai doresc mentinerea acestui sistem - "dependenta de o situatie neconforma care oricand poate fi considerata penala".

Citeste si:
Jean Paler, noi detalii despre starea sa de sănătate: „Medicii spun...
Jean Paler, noi detalii...

Presedintele CMR mai spune ca organizatia a facut numeroase demersuri catre toti ministrii Sanatatii pentru cresterea veniturilor medicilor si toti ministrii au promis acest lucru.

Medicii care lucreaza in sistemul public de sanatate nu pot primi plati suplimentare sau donatii de la pacientii lor, aceasta practica fiind in dezacord cu normele penale aflate in vigoare, potrivit deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), publicata pe 5 august in Monitorul Oficial.

"Stabileste ca fapta medicului din sistemul public de sanatate, care are calitatea de functionar public, in acceptiunea dispozitiilor art.175 alin.1 lit. b teza a-ll-a din Codul penal, de a primi plati suplimentare sau donatii de la pacienti, in sensul art. 34 alin. 2 din Legea nr.46/2003 privind drepturile pacientului, nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege care sa atraga incidenta dispozitiilor art.21 alin.1 teza I-a din Codul penal", au hotarat magistratii instantei supreme.

Potrivit deciziei ICCJ, chiar daca in articolul 34 alineatul 2 din Legea 46/2003 privind drepturile pacientului se arata ca "pacientul poate oferi angajatilor sau unitatii unde a fost ingrijit plati suplimentare sau donatii, cu respectarea legii", medicul nu le poate accepta, deoarece legea interzice totodata primirea unor plati suplimentare sau donatii de catre acestia din urma.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.