Politica 7 Mai 2017 15:39
Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a afirmat duminica, la Digi 24, ca Romania ocupa un loc codas in Europa in ceea ce priveste starea de sanatate, in conditiile in care romanii isi administreaza singuri tratamentul si exista farmacii care vand, in continuare, antibiotice fara reteta. In acest sens, ministrul a anuntat ca in noua Lege a sanatatii vor fi introduse sanctiuni „foarte dure” pentru farmaciile care elibereaza medicamente fara reteta si care vand angro.

„Din punct de vedere al starii de sanatate, Romania se situeaza pe un loc codas in Europa, suntem intre ultimele tari din Europa in ceea ce priveste stare de sanatate a populatiei. Prevalenta cea mai mare o au bolile cardiovasculare, urmate de afectiunile oncologice si boli digestive. Suntem mai bolnavi decat ceilalti europeni”, a afirmat ministrul Sanatatii.

El a mai spus ca in Romania exista un consum exagerat de medicamente, mai ales din cauza ca oamenii prefera sa isi administreze singuri tratamentul, fara a merge la medic, relateaza News.ro.

„Consumam, eu cred ca acest consum exagerat de medicamente este datorat si faptului ca ne administram singuri tratamentul si asta face foarte mult rau in ceea ce priveste antibioterapia pentru ca, bine, nu e numai problema Romaniei, in Romania inca poti sa cumperi, din pacate, antibiotic fara reteta. Te duci la farmacie si iti cumperi, exista farmacii care elibereaza antibiotic fara reteta”, a completat Florian Bodog.

Ministrul a tinut sa precizeze ca, in noua Lege a sanatatii, vor fi introduse sanctiuni „foarte dure” pentru farmaciile care elibereaza medicamente fara reteta si vand angro.

„Eu am semnale ca exista aceasta problema si avem de gand, in noua Lege a sanatatii, sa stabilim sanctiuni foarte dure pentru farmacii, si pentru cele care vand fara reteta si pentru cele care vand angro. Avem recent o situatie in care o farmacie a vandut medicamente pe factura angro la un depozit. Depozitul l-am inchis pentru ca aveam baza legala, dar pentru farmacie nu am avut, i-am dat 2.000 lei amenda. Se trimitea la export intracomunitar”, a conchis Florian Bodog.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.