Social 17 August 2015 11:14
Cautarile extinse ale planorului condus de Mircea Craciun, care a disparut in 6 august, au fost finalizate duminica, iar de luni intra in faza de misiune permanenta, asigurata de jandarmii montani si salvamontisti, in colaborare cu vanatorii de munte si lucratorii ocoalelor silvice, anunta MAI.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), au fost finalizate cautarile extinse pe traseele si zonele montane din judetele Brasov, Prahova, Arges, Buzau, Dambovita, Sibiu, Bacau, Covasna si Harghita, stabilite impreuna cu reprezentantii tuturor fortelor implicate in misiune si pilotii civili ai aerodromului.

"In aceasta seara va avea loc o sedinta operativa privind misiunile desfasurate pana in prezent, iar incepand de maine, cautarile pilotului aeroplanului disparut pe data de 6 august a.c. vor trece in faza de misiune permanenta asigurata de catre structurile de jandarmerie montana si salvamont, in colaborare cu vanatorii de munte si lucratorii ocoalelor silvice. Totodata, coordonarea misiunilor de cautare va fi preluata de la Centrul mobil inaintat din Predeal la nivelul Departamentului pentru Situatii de Urgenta, prin Centrul National de Coordonare si Conducere a Interventiei. Toate informatiile si indiciile, referitoare la disparitia acestui planor, vor fi verificate in continuare", arata MAI.

Reprezentantii ministerului precizeaza ca, pentru cautarea pilotului aeroplanului disparut, in ultimele 10 zile au fost mobilizate, zilnic, aproximativ 900 de forte, ajungand in unele perioade la peste 1.350 de pompieri, jandarmi, salvamontisti, politisti, militari si voluntari, care au avut la dispozitie peste 180 de mijloace de cautare terestre - autospeciale de teren, ATV-uri si senilate, dar si mijloace aeriene asigurate de elicoptere ale MAI si MApN, avioane apartinand Aeroclubului Romaniei si drone performante puse la dispozitie de catre voluntari din sectorul privat.

Au fost parcurse peste 300 de trasee si zone montane, iar aria de cautare aeriana a cuprins aproximativ 46.100 de kilometri patrati, incluzand si cautarile punctuale in diferite alte zone, pe baza datelor primite, arealul de cautare fiind unul foarte mare din cauza lipsei unor informatii relevante privind traseul de deplasare al planorului, timpul de zbor sau existenta vreunui sistem de localizare a respectivului aparat de zbor.

Citeste si:
Categoria de livrări a crescut cu 58% în căutările românilor în 2020
Categoria de livrări a...

Cautarile s-au concentrat inclusiv in zona de acoperire a celulei GSM care a inregistrat ultimul semnal al telefonului pilotului, in ziua de 6 august, in jurul orei 13.06, dar si in zonele indicate de catre cei care au oferit informatii Politiei sau care au sunat la 112, peste 50 de apeluri telefonice fiind primite, analizate si verificate.

In toata aceasta perioada s-a tinut permanent legatura cu membrii familiei pilotului, care au participat inclusiv la misiunile de cautare, mai spun reprezentantii MAI.

Ei mai spun ca, in situatia in care conditiile meteorologice vor pune in pericol continuarea actiunilor de cautare, acestea vor fi sistate temporar si reluate ulterior, cand vremea o va permite, avand in vedere relieful zonei, gradul de dificultate al acesteia si riscul pentru echipele de salvatori.

Familia pilotului Mircea Craciun a creat pagina de Facebook "Sa-l gasim pe Mircea Craciun", unde colegii acestuia sa poata posta opinii referitoare la traseele pe care ar putea fi cautat, aratand ca "omul pasare trebuie sa se intoarce la familia si prietenii lui".

Citeste si:
Marcel Vela (MAI): Am deranjat "baietii destepti"
Marcel Vela (MAI), despre...

Mircea Craciun, care a disparut cu planorul in 6 august, dupa ce a decolat din Masivul Postavarul, este considerat cel mai bun pilot de planor de distanta din Romania, el pregatindu-se pentru a atinge un record mondial de 1.000 de kilometri in zbor liber.

Planorul era inchiriat de la o firma din strainatate de catre Mircea Craciun, care il testa pentru prima data dupa asamblare. Aeroclubul Brasov l-a ajutat sa se inalte pentru a-si lua zborul din Masivul Postavarul.

Comandantul Aeroclubului Brasov, Stelian Cojocaru, spunea, in 6 august, ca atunci cand planorul a fost tractat de pe Aerodromul Ghimbav, pilotul Mircea Craciun a spus ca intentioneaza sa zboare aproximativ doua-trei ore, fiind vorba despre un zbor de "verificare dupa asamblare", potrivit ROMATSA.

Procurorii Parchetului Curtii de Apel Brasov s-au sesizat din oficiu, pe rolul acestei unitati constituindu-se din 6 august un dosar penal cu privire la faptul ca in aceeasi zi planorul, care a decolat fara un plan de zbor la ora 12.30, a disparut, iar pilotul, singura persoana aflata la bord, nu a mai contactat reprezentantii Aeroclublului Ghimbav sau familia si nu a mai revenit la baza.

Citeste si:
Lege promulgată/Urmașii militarilor decedați în misiuni vor...
Lege promulgată/Urmașii...

ROMATSA anunta ca Mircea Craciun a folosit ultima data telefonul mobil in 6 august, la ora 13.06, in timp ce traversa statiunea Predeal.

Ministerul Transporturilor investigheaza motivele pentru care disparitia planorului a fost anuntata cu intarziere. Aparatul de zbor a plecat joi 6 august, la amiaza, de la Ghimbav, iar autoritatile au fost anuntate dupa noua ore ca nu a revenit la baza.

Planorul pilotat de Mircea Craciun zbura intr-o zona de clasa G, adica spatiul aerian liber, iar pilotul era singurul responsabil cu navigatia si cu pastrarea legaturii cu organele de trafic, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul general al Aeroclubului Romaniei, George Rotaru.

Directorul general al Aeroclubului Romaniei a spus ca, potrivit legislatiei in vigoare, reprezentantii Aerodromului Ghimbav nu aveau obligatia sa monitorizeze zborul planorului, intrucat era un zbor privat, pentru care s-a asigurat doar tractarea, dupa aceea pilotul comandant fiind singurul responsabil de mentinerea legaturii cu organele de trafic. George Rotaru a mai spus ca Aeroclubul Romaniei face o cercetare interna in acest caz.

Citeste si:
VIDEO Agenți în misiune: Chef cu țuică și bere în sediul Poliției...
VIDEO Agenți în misiune: Chef...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.