Social 9 August 2015 11:30
Un singur anagajat al RAAN se afla in continuare in greva foamei, ceilalti trei renuntand la aceasta forma de protest dupa ce starea de sanatate li s-a inrautatit, sindicatele pegatind noi forme de protest incepand de luni, in fata sediului central al regiei, din Drobeta Turnu Severin.

Directorul Romag Prod, Ervin Watzlawek, a declarat, sambata, corespondetului MEDIAFAX ca in prezent se mai afla in greva foamei, in fata unitatii Romag Prod, unul dintre cei patru angajati care au recurs la aceasta forma de protest, ceilalti trei renuntand in urma inrautatirii starii lor de sanatate, dupa doua zile de greva foamei, transmite corespondentul MEDIAFAX. Aceeasi sursa a mai declarat ca situatia familiala a barbatului care continua greva foamei este una delicata, acesta avand-o in grija pe mama sa, paralizata si aflata intr-un scaun cu rotile, in conditiile in care tatal sau, fost angajat al Romag Termo (o alta sucursala a RAAN), a murit in 2002.

Anagatii RAAN au primit, in cursul zilei de vineri, cate 300 de lei din restanta salariala si promisiunea ca se fac demersuri pentru a primi si bonuri de masa pentru una din lunile restante, precum si bonuri-cadou in valoare de 600 lei, de asemenea restante. In cazul tichetelor de masa si tichetelor-cadou, conducerea firmei emitente trebuie sa isi dea acordul ca Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare sa achite contravaloarea lor, la sfarsitul lunii, atunci cand se asteapta ca in conturile companiei sa intre suma de 25 de milioane de lei, alocata de Guvern, dar care este blocata la Ministerul de Intene. In vederea solutionarii revendicarior angajatilor RAAN, sindicatele au obtinut, vineri, aprobari pentru noi proteste, care se vor desfasura in perioada 10 - 14 august.

Astfel, potrivit documentului aprobat de Primaria Drobeta Turnu Severin, de luni pana vineri, in fiecare zi, intre orele 8.00 - 10.00, in fata sediului central al RAAN vor protesta aproximativ 600 de angajati.

”Scopul adunarii publice (pichetare) il constituie manifestarea (protestul) in legatura cu asigurarea protectiei sociale in caz de disponibilizare pentru tot personalul Romag Prod, crearea de noi locuri de munca in judet, plata in timp util a drepturilor salariale si de natura salariala restante”, se arata in solicitarea sindicatelor RAAN, aprobata de Primaria Drobeta Turnu Severin.

Protestele salariatilor de la RAAN au inceput in 13 iulie, de atunci avand loc mai multe actiuni pe platformele Romag Prod si Romag Termo si doua marsuri.

Conform actelor normative aprobate de Guvern, RAAN ar urma sa se inchida controlat, iar angajatii ar urma sa primeasca pana la 24 de salarii medii pe economie.

Citeste si:
Românii protestează la ușa lui Nicușor Dan. Aceștia cer locuințe...
Românii protestează la ușa...

Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare, care este unicul furnizor de agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, prin platforma Romag Termo, a reziliat contractul de furnizate a agentului termic in Drobeta Turnu Severin, in 17 februarie 2015, iar conform actului, apa calda si caldura urmeaza sa fie oprite in municipiu de la sfarsitul lunii august. Inchiderea controlata a RAAN inseamna disponibilizarea majoritatii salariatilor, care ar urma sa primeasca, in functie de vechime, pana la 24 de salarii medii pe economie, drept plata compensatorie. RAAN a intrat in insolventa in septembrie 2013, avand datorii de 680 de milioane de lei. In perioada insolventei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.

Pe lista creditorilor intocmita de administratorul judiciar al RAAN la momentul declansarii procedurii de insolventa se aflau peste 300 societati comerciale, dar si institutii publice si administratii locale si banci care au avut relatii contractuale cu RAAN.

Citeste si:
RAAN intra in faliment. Borza, propus lichidator judiciar
RAAN intra in faliment....

Inainte de intrarea in insolventa, RAAN avea aproape 2.700 de angajati, acum numarul acestora fiind de 2.400.

Peste 2.000 de angajati ai RAAN ar urma sa fie disponibilizati, in doua etape, pana in 31 martie 2016, potrivit unui document al Adunarii creditorilor RAAN, care a aprobat planul de disponibilizari intocmit de catre administratorul special al companiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.