Tribunalul Mehedinti a decis, joi, intrarea Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN) in faliment si a desemnat lichidator judiciar provizoriu Euro Insol SPRL, casa de insolventa condusa de Remus Borza, actual administrator judiciar al Hidroelectrica.

Borza a declarat insa pentru MEDIAFAX ca a aflat din presa de decizia instantei si ca va discuta subiectul luni cu actionarul majoritar al RAAN, Ministerul Energiei, fiind tentat sa refuze mandatul.

"Eu nu am cerut si nici nu mi s-a propus, eu am aflat din presa ca lichidator judiciar a fost desemnata Euro Insol SPRL. Si nici nu stiu cine m-a propus. O sa discut luni cu actionarul majoritar, Ministerul Energiei. Primul impuls este sa refuz, nu vreau sa am pe constiinta falimentul RAAN si destinele oamenilor de acolo. Am termen legal zece zile sa accept sau sa refuz mandatul. Recunosc, acum doi ani mi-am aratat interesul, dar pentru reorganizarea regiei, cand ar mai fi avut o sansa de salvare. Insa la acel moment actionarul a preferat pe altcineva. Este o intreprindere strategica cu risc, nu o poti da pe mana oricui sa o taie la fier vechi, decuplarea instalatiilor de acolo nu se poate face de orice nepriceput. Cert este ca Euro Insol nu s-a asociat niciodata cu falimentul, noi salvam companiile, nu le ingropam", a afirmat Borza.

RAAN a produs apa grea necesara productiei de electricitate in reactoarele nucleare ale centralei de la Cernavoda, operata de compania de stat Nuclearelectrica, dar si energie termica pentru reteaua centralizata de termoficare a municipiului Drobeta-Turnu Severin. Anul trecut, prin OUG, intregul stoc de apa grea al companiei - suficient pentru a asigura necesarul centralei nucleare de la Cernavoda pentru urmatorii 50 de ani - a fost mutat in patrimoniul Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale.

RAAN se afla in insolventa din septembrie 2013, administrator judiciar fiind casa de insolventa Tudor& Asociatii. Pe lista creditorilor intocmita de administratorul judiciar al companiei la momentul declansarii procedurii de insolventa se aflau peste 300 de societati comerciale, dar si institutii publice si administratii locale si banci care au avut relatii contractuale cu regia. La momentul intrarii in insolventa RAAN avea datorii de 1,2 miliarde de lei.

Citeste si:
Ponta: Eu v-am spus: Orban = Dancila!
Ponta, dupa ce Borza a fost...

In 1 noiembrie 2015, 1.525 de angajati ai RAAN au fost disponibilizati, ei primind ajutor de somaj timp de doi ani si un venit de completare pana la cel mult 1.700 de lei lunar, in functie de vechime.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.