Social 6 August 2015 13:23
Cinci angajati ai Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN) au intrat in greva foamei, in fata platformei Romag Prod, alti aproximativ 150 de salariati protestand, in fata institutiei, nemultumiti de nealocarea banilor pentru platile compensatorii in urma inchiderii companiei.

Cei cinci angajati, intre care si un lider sindical, au intrat in greva foamei miercuri seara, in jurul orei 19:00, acestia spunand ca vor renunta la aceasta forma extrema de protest doar in momentul in care vor primi asigurari ca in urma inchiderii controlate a RAAN vor primi veniturile compensatorii cuprinse in contractul colectiv de munca, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit liderului sindical din cadrul Romag Prod, Marian Cretan, care se afla si el in greva foamei, angajatii au recurs la aceasta forma de protest intrucat nu au primit asigurari ca Guvernul a alocat banii pentru platile compensatorii in urma inchiderii companiei. Aceeasi sursa a mai declarat ca pe langa salariatii care se afla, joi, in fata platformei Romag Prod in interiorul unitatii instalatiile sunt supravegheate de aproximativ o suta de angajati care se afla la locul de munca de peste 35 de ore.

Angajatii care se afla in interiorul unitatii Romag Prod sunt cei din tura a III-a, care au intrat la serviciu marti seara, la ora 22:00, de cand turele I si II au refuzat sa intre la locul de munca, ei protestand in fata unitatii. Liderul de sindicat Marian Cretan a mai aratat ca angajatii care supravegheaza instalatiile din interiorul Romag Prod ameninta ca vor parasi locul de munca in orice moment, in aceste conditii existand risc de poluare a mediuului intrucat instalatiile unitatii vehiculeaza o cantitate importanta de hidrogen surfurat care ar putea iesi in atmosfera necontrolat.

Protestul angajatilor Romag Prod este supravegheat de mai multi jandarmi din cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Mehedinti, acestia anuntand in cursul diminetii de joi conducerea Crucii Rosii Mehedinti pentru ca aceasta sa faca demersurile in vederea aprovizionarii cu apa minerala a protestatarilor.

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Astfel in jurul orei 14:00, in fata unitatii Romag Prod, unde se afla protestatarii, urmeaza sa fie adusa o cantitate de aproximativ o suta de litri de apa minerala, oamenii fiind nemultumiti ca din partea conducerii RAAN nu au primit nimic. Totodata, la locul unde se afla protestatarii pompierii mehedinteni au amplasat un cort pentru ca angajatii RAAN sa se poata adaposti de canicula.

In cursul diminetii de joi, cei cinci angajati care au declarat greva foamei au fost verificati de echipe de medici din cadrul Serviciului Judetean de Ambulanta Mehedinti, iar in cazul in care situatia o va impune vor interveni in prima faza reprezentantii Serviciului de prim-ajutor din cadrul Romag Prod.

Angajatii Romag Prod sunt nemultumiti de din cauza lipsei fondurilor pentru acordarea celor doua salarii restante, dar si a banilor necesari functionarii RAAN pana la inchiderea controlata. Totodata, acestia cer asigurari din partea Guvernului ca in urma inchiderii RAAN vor primi venituri de completare timp de 24 de luni de la disponibilizare.

Citeste si:
Românii protestează la ușa lui Nicușor Dan. Aceștia cer locuințe...
Românii protestează la ușa...

In cursul zilei de miercuri, mai multi lideri de sindicat din cadrul RAAN si administratorul special al companiei au purtat mai multe negocieri la Ministerul Energiei in vederea solutionarii revendicarilor, dar acestea au esuat.

Liderul sindicatului Romag Prod, Florin Rogobete, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca in urma discutiilor purtate la Ministerul Energiei s-a stabilit ca pentru ca RAAN sa primeasca cele 25 de milioane de lei promise pentru functionarea companiei, dar si veniturile de completare, este nevoie ca in urmatoare sedinta de Guvern sa fie aprobate o serie de documente cu caracter secret, a spus liderul de sindicat. Aceeasi sursa a mai declarat ca urmatoarea sedinta de Guvern ar urma sa se desfasoare in data de 19 august.

Protestele salariatilor de la RAAN au inceput in 13 iulie, de atunci avand loc mai multe actiuni pe platformele Romag Prod si Romag Termo si doua marsuri. Conform actelor normative aprobate de Guvern, RAAN ar urma sa se inchida controlat, iar angajatii ar urma sa primeasca pana la 24 de salarii medii pe economie.

Citeste si:
RAAN intra in faliment. Borza, propus lichidator judiciar
RAAN intra in faliment....

Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare, care este unicul furnizor de agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, prin platforma Romag Termo, a reziliat contractul de furnizate a agentului termic in Drobeta Turnu Severin, in 17 februarie 2015, iar conform actului, apa calda si caldura urmeaza sa fie oprite in municipiu de la sfarsitul lunii august.

Inchiderea controlata a RAAN inseamna disponibilizarea majoritatii salariatilor, care ar urma sa primeasca, in functie de vechime, pana la 24 de salarii medii pe economie, drept plata compensatorie.

RAAN a intrat in insolventa in septembrie 2013, avand datorii de 680 de milioane de lei. In perioada insolventei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei. Pe lista creditorilor intocmita de administratorul judiciar al RAAN la momentul declansarii procedurii de insolventa se aflau peste 300 societati comerciale, dar si institutii publice si administratii locale si banci care au avut relatii contractuale cu RAAN. Inainte de intrarea in insolventa, RAAN avea aproape 2.700 de angajati, acum numarul acestora fiind de 2.400.

Citeste si:
Cum poți crește coeziunea dintre angajați pe termen lung – 4...
Cum poți crește coeziunea...

Peste 2.000 de angajati ai RAAN ar urma sa fie disponibilizati, in doua etape, pana in 31 martie 2016, potrivit unui document al Adunarii creditorilor RAAN, care a aprobat planul de disponibilizari intocmit de catre administratorul special al companiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.