Social 2 August 2015 11:41
Parchetul de pe langa Curtea de Apel Galati a deschis o ancheta in urma prabusirii avionului utilitar in judetul Braila, cercetari in acest caz fiind desfasurate si de specialistii CIAS, dar si de reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Braila, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Virgil Luparu, procurorul general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Galati, ajuns sambata la locul unde s-a prabusit avionul utilitar, a declarat ca institutia a inceput o ancheta in acest caz.

"In cauza, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Galati efectueaza cercetari pentru a stabili conditiile in care s-a produs acest eveniment aviatic si pentru a stabili daca este vorba de infractiuni prevazute in Codul Silvic sau infractiuni de vatamare corporala din culpa", a spus Luparu.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Braila, Camelia Bucur, a declarat ca politistii au facut cercetari la locul accidentului, sub coordonarea procurorului de la Galati. Ea a spus ca si Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile face cercetari in acest caz, dar si Inspectoratul Teritorial de Munca Braila, precizand ca, pe langa ancheta pentru vatamare corporala din culpa, investigatia s-a extins si pentru ucidere din culpa, avand in vedere ca pilotul a murit.

Accidentul aviatic a avut loc sambata dimineata, in jurul orei 07.40 fiind sesizat, prin Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta, faptul ca un avion utilitar s-a prabusit in comuna Stancuta, judetul Braila. La scurt timp dupa producerea accidentului, pilotul si copilotul avionului utilitar au fost preluati cu doua ambulante, fiind transportati, in stare stabila, la Unitatea Primiri Urgente a Spitalului Judetean Braila.

Pilotul, in varsta de 59 ani, avea politraumatisme, iar copilotul, in varsta de 59 de ani, a suferit traumatisme la torace si la membrul inferior stang, care nu ii pun viata in pericol, se preciza intr-un comunicat de presa al Ministerului Afacerilor Interne.

Ulterior, medicii de la Spitalul Judetean din Braila au decis transferarea pilotului la Spitalul Floreasca din Capitala, iar pentru preluarea acestuia a fost trimis un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne, insa barbatul a suferit un stop cardio-respirator. Echipajul medical care trebuia sa il aduca la spitalul din Capitala a incercat resuscitarea pilotului, insa fara rezultat, a precizat secretarul de stat Raed Arafat. Copilotul avionului utilitar de tip Antonov 2 a ramas internat la Spitalul Judetean din Braila, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Anchetă după incendiul de la Hidrocentrala Porțile de Fier 1. A...
Anchetă după incendiul de la...

Elicopterul MAI care trebuia sa il preia pe pilot si sa il aduca de la Braila la spitalul din Capitala a fost trimis de la Punctul de Operare Aero-Medicala Galati.

In urma accidentului aviatic, viceprim-ministrul pentru securitate nationala, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a dispus o serie de masuri, care au fost puse in aplicare prin Centrul National de Conducere si Coordonare Integrata. Astfel, la locul accidentului, pompieri, politisti si jandarmi au realizat un dispozitiv de interventie pentru asigurarea perimetrului impotriva scurgerilor accidentale de combustibil.

Potrivit colonelului Stefan Stoian, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Braila, avionul este de tip Antonov 2 si a fost inchiriat de o firma din Braila de la o firma din Galati, cei doi, pilotul si copilotul, fiind delegati de societatea careia ii apartine aparatul de zbor.

Citeste si:
Construcția podului peste Dunăre de la Brăila a intrat în linie...
Construcția podului peste...

"Avionul s-a prabusit pe un teren agricol, pe o orezarie, din apropierea localitatii Stancuta, nu a explodat, nu a luat foc, iar cand au ajuns la fata locului pompierii s-au eliminat toate riscurile. Cei doi au iesit din aparatul de zbor pe picioarele lor, au fost constienti, au cooperat cu personalul medical. Avionul a fost avariat in partea din fata, aripi, motor, in timp ce partea din spate nu a suferit avarii, acolo fiind si substanta ce urma sa fie imprastiata pe camp", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Stefan Stoian.

Conform sursei citate, la locul accidentului a inceput o ancheta complexa, urmand a fi stabilite cauzele care au dus la prabusirea avionului.

"La fata locului sunt echipaje ale ISU, Politie, Jandarmerie, reprezentanti ai Primariei Stancuta si un reprezentant al firmei care a inchiriat avionul. In zona bate vantul, insa nu intr-atat de tare incat sa duca la prabusirea unui avion. Cauzele accidentului urmeaza a fi stabilite in urma anchetei", a spus Stoian.

Citeste si:
Tavanul unui restaurant din Brăila a căzut în toiul nopții. Panică...
Tavanul unui restaurant din...

El a mentionat ca avionul avea o incarcatura de 900 de kilograme de uree si ca procedura prevede ca pompierii sa ramana la locul accidentului pana cand incarcatura va fi ridicata.

Potrivit sursei citate, avionul era pilotat de Costica Valcu, in varsta de 59 de ani, din Braila, cu o experienta de peste 30 de ani in domeniu. Copilotul-mecanic Viorel Frantz este din Galati si a lucrat mult timp la Aerodromul Vadeni.

Conform unor surse locale, avionul apartine firmei Pegas din Galati si a fost inchiriat de o firma din Braila pentru a imprastia ingrasamant. Aceleasi surse spuneau ca avionul de tip Antonov 2, construit inainte de 1980, era in stare buna de functionare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.