Social 15 Iulie 2015 12:01
Saptesprezece zboruri, dintre care 11 aterizari si sase decolari, de pe Aeroportul Otopeni, vor fi afectate, miercuri, intre orele 11.00 si 13.00, pe durata grevei controlorilor de trafic, a declarat agentiei MEDIAFAX Teo Postelnicu, din cadrul Biroului de Presa al aeroportului.

"Ca urmare a grevei controlorilor de trafic aerian, in intervalul orar 11:00 - 13:00, numarul decolarilor si aterizarilor unor curse interne si internationale este redus. De aceea, recomandam pasagerilor care au rezervari de zbor miercuri sa contacteze reprezentantii companiei aeriene", a precizat Postelnicu.

Conform sursei citate, zborurile vizeaza destinatii din mai multe tari europene, dar si cateva curse interne. Postelnicu a spus ca administratia Aeroportului International "Henri Coanda" depune toate eforturile pentru a reduce la minim disconfortul creat pasagerilor ca urmare a grevei controlorilor de trafic aerian.

Contactat telefonic de agentia MEDIAFAX, liderul sindicatului ROMATSA, Gabriel Tudorache, a declarat ca nu poate indica cu exacticate zborurile afectate intrucat acestea sunt stabilite la Bruxelles, doar companiile aeriene fiind informate in legatura cu anularea sau mentinerea curselor in acest interval.

Aceeasi sursa a precizat ca intre orele 11.00 - 12.00 trebuie asigurate 33 la suta din zboruri, iar in a doua ora de greva a controlorilor de trafic peste jumatate. Potrivit informatiilor de pe site-ul Aeroportului International "Hernri Coanda", in intervalul orar 11:00 - 13:00 sunt prevazute, in total, 40 de zboruri, dintre care 22 aterizari si 18 decolari.

Controlorii de trafic aerian de la ROMATSA, in greva de avertisment

Controlorii de trafic aerian de la ROMATSA au intrat, miercuri, la ora 11.00, pentru doua ore, in greva de avertisment, fiind nemultumiti din cauza neincheierii contractului colectiv de munca.

Sindicatul Controlorilor de Trafic Aerian ATCOR a anuntat in 9 iulie greva de avertisment, liderul sindical Gabriel Tudorache spunand ca patronatul a refuzat, dupa aproximativ 80 de zile de negocieri, sa mai continue negocierile pentru incheierea contractului colectiv de munca.

Citeste si:
Wizz Air renunță, de la sfârșitul lunii octombrie, la zboruri spre...
Wizz Air renunță, de la...

"Reprezentantii sindicali din toata tara nu au mai avut posibilitatea sa stea aici (la Bucuresti - n.r.) si au fost nevoiti sa plece acasa si in aceste conditii nu mai e nicio sansa, nu mai exista nicio cale de dialog, refuzand practic negocierile. Singura solutie pe care o avem este aceasta, sa declansam aceasta greva de avertisment, conform legii. Am ales acest lucru, desi legea ma obliga sa o anuntam cu 48 de ore inainte, noi am facut acest anunt cu o saptamana inainte, in speranta ca organele competente ale statului vor interveni si vor gasi o cale sa nu ajungem la acea greva de avertisment", declara atunci Gabriel Tudorache.

Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) are in prezent 1.530 angajati. Intre 2.500 - 3.000 de aeronave tranziteaza, in fiecare zi, teritoriul Romaniei.

"Greva la noi presupune ca mergem la lucru, suntem obligati sa asiguram o treime din traficul aerian. Pe de alta parte, asiguram toate zborurile umane, de cautare si salvare, zborurile cu presedinti, monarhi, politia aeriana. Am anuntat atat Ministerul Transporturilor, Consiliul de Administratie, prim- ministrul, presedintele, Autoritatea Aeronautica Civila Romana si inclusiv forurile internationale. Am trimis acum doua-trei zile o scrisoare si am cerut si sprijinul prim-ministrului interimar, Gabriel Oprea. Din pacate, pana acum nu am primit nicio veste, nicio chemare la dialog", afirma Tudorache.

Citeste si:
7 super avantaje obtinute la inchirierea unui loc de parcare intr-o...
7 super avantaje obtinute la...

Sindicalistii au 14 revendicari pe care le solicita in noul contract colectiv de munca. Intre acestea, ei cer pensionarea la 55 de ani si introducerea unui articol prin care, dupa aceasta varsta, un controlor de trafic sa aiba posibilitatea sa fie trecut pe un alt post in ROMATSA pe masura pregatirii lui, in speta la o directie operationala sau de siguranta. Pe de alta parte, directorul general al ROMATSA, Ion-Aurel Stanciu, a spus ca administratia si-a exprimat intentia de a accepta toate revendicarile sindicale.

"In data de 26 iunie a fost ultima zi de negociere in vederea incheierii contractului colectiv de munca, conform Protocolului de negociere, agreat de comun acord. Conducerea ROMATSA a comunicat inca de la tratative intentia ferma de a incheia contract colectiv de munca pe perioada 2015-2016, in beneficiul intreprinderii si al tuturor angajatilor. Tot atunci conducerea executiva a ROMATSA a anuntat in mod expres ca renunta la toate propunerile avansate pe perioada negocierilor si isi exprima intentia de a accepta toate revendicarile sindicale care au format obiectul conflictului colectiv de munca si care au fost discutate in cadrul procedurii de conciliere in prezenta reprezentantilor Inspectorarului Teritorial de Munca, cu precizarea ca este de acord cu incheierea contractului colectiv de munca 2015-2016, in forma propusa de Sindicatul ATSR, cu conditia legala de a fi adus la zi cu realitatea existenta la data negocierii, semnarii si intrarii in vigoare a hotararilor Consiliului de Administratie al ROMATSA", a declarat Stanciu.

Citeste si:
STB introduce supracontrol în autobuze. Se renunță la vestele albastre
STB introduce supracontrol în...

Tot pe 9 iulie, ROMATSA a anuntat ca vrea sa atace in instanta decizia sindicatelor privind greva de avertisment.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.