Social 14 Iulie 2015 11:49
Aproximativ 1.200 de angajati ai Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN) au pornit, marti, intr-un mars de protest de la sediile Romag Prod si Romag Termo pana la Prefectura Mehedinti, cerand Guvernului bani pentru functionarea companiei pana la inchiderea controlata a acesteia.

Cei 1.200 de angajati au plecat, marti dimineata, in jurul 7:30, de la unitatile Romag Prod si Romag Termo intr-un mars care s-a intins pe aproximativ noua kilometri pana la Prefectura Mehedinti, din centrul municipiului Drobeta Turnu Severin, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Coloana insotita de jandarmi si politisti s-a intins pe aproximativ doi kilometri, circulatia fiind restrictionata in timpul marsului de protest pe Calea Targu Jiului - Bulevardul I.C. Bratianu - str. Smardan - str. Traian din municipiu.

Oamenii au scandat lozinci impotriva Guvernului, au huiduit si au afisat pancarte cu lozinci de genul: "Nu vrem mila, vrem decenta!", "RAAN in faliment, judet in descompunere", "Jos Guvernul mincinos", "RAAN distrus, Guvern tradator", "Ponta, nu uita, va veni si ziua ta".

Nemultumirile oamenilor sunt legate de faptul ca Guvernul nu a alocat sumele promise pentru functionarea platformelor Romag Prod si Romag Termo, pana la inchiderea controlata a unitatilor. Potrivit sindicalistilor, Guvernul a promis ca va aloca 25 de milioane de lei in luna mai si alte 25 de milioane in luna iunie, dar pana in prezent banii nu au fost primiti, iar angajatii au de primit restante salariale din luna mai.

Angajatilor de la RAAN li s-au alaturat, in timpul marsului de protest, si angajati ai minei Husnicioara a caror activitate depinde in proportie de 90 la suta de functionarea RAAN. La ora transmiterii acestei stiri, protestatarii se afla in fata Prefecturii Mehedinti, unde scandeaza si asteapta o reactie din partea autoritatilor judetene.

Salariati ai platformelor Romag Prod si Romag Termo din cadrul RAAN au refuzat si luni sa intre la lucru in tura I, protestand in fata unitatilor si cerand Guvernului bani pentru functionarea companiei pana la inchiderea controlata.

Citeste si:
Taximetriștii din București au ieșit la protest. „Nu vă mai bateți...
Taximetriștii din București...

Liderii de sindicat si sefii celor doua unitati au discutat cu oamenii, explicandu-le care este situatia in privinta restantelor salariale si a banilor pe care Guvernul s-a angajat, potrivit sindicalistilor, sa ii furnizeze pentru functionarea in continuare a celor doua unitati, pana la inchiderea controlata a instalatiilor.

Potrivit liderului Sindicatului Romag Prod, Florin Rogobete, care este si vicepresedinte al confederatiei Energetica din cadrul Blocului National Sindical, prin protestul organizat luni dimineata salariatii au cerut asigurarea de urgenta a fondurilor necesare pentru plata salariilor si functionarea RAAN pana la epuizarea duratei de viata a instalatiilor de la sucursala Romag Prod.

Potrivit directorului Romag Prod, Melwin Watzlavek, finantarea de catre Guvern a inchiderii controlate a instalatiilor unitatii in care se produce apa grea este absolut necesara, pentru a fi evitat impactul de mediu local si chiar transfrontalier. El a aratat ca oprirea controlata a unitatilor ar asigura si masuri sociale in cazul angajatilor.

Citeste si:
Încep calculele politice: PSD, ALDE Și Pro România pregătesc o alianță
Încep calculele politice...

Marti, la Bucuresti are loc intrunirea creditorilor RAAN cu administratorul judiciar, administratorul special si reprezentanti ai Ministerului Energiei.

Presedintele Sindicatului Termo Halanga, Alexandru Tanase, anunta, sambata, ca angajatii platformelor Romag Termo si Romag Prod, ambele componente ale RAAN, impreuna cu cei 700 de angajati ai Minei Husnicioara care furnizeaza carbune catre RAAN, vor incepe actiuni ample de protest, intrucat Guvernul nu a virat banii promisi pentru functionarea companiei pana la sfarsitul lunii august, cand ar incepe procedurile de inchidere controlata.

Prin actiunile de protest, sindicatele solicita Guvernului bani pentru functionare, pentru carbune si pacura, salarii si oprirea in regim de siguranta. Conform actelor normative aprobate de Guvern, RAAN ar urma sa se inchida controlat, iar angajatii ar urma sa primeasca pana la 24 de salarii medii pe economie.

Citeste si:
Marșul „Bucharest Pride”, aprobat pentru 14 august, pe Calea...
Marșul „Bucharest Pride”,...

Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare, care este unicul furnizor de agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, prin platforma Romag Termo, a reziliat contractul de furnizate a agentului termic in Drobeta Turnu Severin, in 17 februarie 2015, iar conform actului, apa calda si caldura urmeaza sa fie oprite in municipiu de la sfarsitul lunii august.

Inchiderea controlata a RAAN inseamna disponibilizarea majoritatii salariatilor, care ar urma sa primeasca, in functie de vechime, pana la 24 de salarii medii pe economie, drept plata compensatorie.

RAAN a intrat in insolventa in septembrie 2013, avand datorii de 680 de milioane de lei. In perioada insolventei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.

Pe lista creditorilor intocmita de administratorul judiciar al RAAN la momentul declansarii procedurii de insolventa se aflau peste 300 societati comerciale, dar si institutii publice si administratii locale si banci care au avut relatii contractuale cu RAAN. Inainte de intrarea in insolventa, RAAN avea aproape 2.700 de angajati, acum numarul acestora fiind de 2.400.

Citeste si:
RAAN intra in faliment. Borza, propus lichidator judiciar
RAAN intra in faliment....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.