Social 11 Iulie 2015 14:04
Aproximativ 2.400 de angajati ai Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin vor protesta, incepand de luni, oprind temporar activitatea pe cele doua platforme, nemultumiti ca Guvernul nu le-a dat bani pentru a functiona pana la inchiderea controlata.

Presedintele Sindicatului Termo Halanga, Alexandru Tanase, a declarat, sambata, corespondentului MEDIAFAX, ca angajatii platformelor Romag Termo si Romag Prod, ambele componente ale RAAN, impreuna cu cei 700 de angajati ai Minei Husnicioara care furnizeaza carbune catre RAAN, vor incepe, luni, actiuni ample de protest, intrucat Guvernul nu a virat banii promisi pentru functionarea companiei pana la sfarsitul lunii august, cand ar incepe procedurile de inchidere controlata.

Potrivit sursei citate, salariatii nu au primit lichidarea pentru luna mai, banii de salarii fiind folositi pentru cumpararea de materie prima in vederea functionarii companiei pana la sfarsitul lunii iulie.

"Incepand cu data de 13 iulie 2015, salariatii din Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare declanseaza actiunile de protest pe timp nelimitat, impotriva Guvernului, Guvern care a dat dovada de incompetenta si dezinteres fata de situatia dramatica in care se afla acest agent economic si salariatii sai. La actiunile de protest vor participa toate sindicatele din RAAN, dar si sindicatul de la Mina Husnicioara, toate afiliate Federatiei Energetica, federatie membra a Blocului National Sindical. Actiunile de protest vor fi coordonate si conduse de Dumitru Costin si Ion Pisc", a declarat liderul Sindicatului Romag Termo.

El a mentionat ca sindicatele salariatilor de la RAAN si Mina Huniscioara au obtinut aprobarile necesare pentru proteste in perioada 13-17 iulie.

Conform programului stabilit de sindicate, luni, in jurul orei 7.00, cand schimbul III ar trebui sa iasa din tura de pe platformele Romag Prod si Romag Termo, nu va iesi, salariatii ramanand la lucru timp de patru ore, conform responsabilitatilor pe care le au in contractul de munca. Schimbul I nu va intra la program, ci va ramane in fata unitatilor, la protestul organizat de sindicate. Acelasi lucru ar urma sa se intample pe parcursul intregii saptamani.

In cursul zilei de marti, angajatii vor pleca intr-un mars de protest de la platformele Romag Prod si Romag Termo pana la Prefectura Mehedinti. "Marti avem actiune de protest in mars de la unitatile RAAN pana la Prefectura. De la ora 8.00 plecam si la ora 10.00 preconizam sa ajungem la Prefectura, iar intre orele 10.00 si 12.00 preconizam sa avem un miting de protest si speram sa ne onoreze cu prezenta membrii Guvernului implicati in rezolvarea problemei RAAN. Indiferent care va fi aceasta rezolvare, ea trebuie sa aiba in centrul ei salariatii", a spus Alexandru Tanase.

Citeste si:
Taximetriștii din București au ieșit la protest. „Nu vă mai bateți...
Taximetriștii din București...

Potrivit liderului de sindicat, se iau in calcul si alte forme de protest, mergandu-se pana la greva foamei, in conditiile in care Guvernul nu va rezolva revendicarile. "Situatia este dramatica. Populatia poate nu isi da seama acum prin ce trecem, dar repercusiunile se vor vedea la toamna. Pe ei (membrii Guvernului - n.r.) nu ii intereseaza locuitorii municipiului Drobeta Turnu Severin, ei au grija de parlamentari, de demnitari. Am participat la toate discutiile care au avut loc la Bucuresti. Au zis in luna mai ca ne dau 50 de milioane - sa aveti pentru parcurgerea memorandumului pana la 31 august, dar nu avem disponibilitate financiara sa vi-i dam pe toti odata, va dam 25 de milioane in mai si 25 de milioane in iunie. Suntem in iulie deja si, ca sa nu riscam o oprire in avarie, care inseamna faliment si pierderea platilor din contract si a veniturilor de completare, salariatii au inghitit in sec si banii lor din lichidari s-au dus pe carbune ca sa mai avem de functionat pana spre finalul lunii iulie", a explicat liderul Sindicatului Romag Termo.

Citeste si:
Lavrov: Invazia din Ucraina este un răspuns la acțiunile NATO
Lavrov: Invazia din Ucraina...

La protestul de marti sunt asteptati sa participe si cei 700 de mineri de la Mina Husnicioara, a caror activitate depinde in proportie de 90% de functionarea RAAN, catre care livreaza carbunele extras.

Prin actiunile de protest, sindicatele solicita Guvernului bani pentru functionare, pentru carbune si pacura, salarii si oprirea in regim de siguranta. O inchidere necontrolata ar insemna o oprire a instalatiilor in avarie, care ar reprezenta un pericol si pentru lucratorii din zona si pentru mediu. Instalatiile vehiculeaza hidrogen sulfurat, care este un gaz toxic cu un grad mare de explozie, scrie MEDIAFAX.

Conform actelor normative aprobate de Guvern, RAAN ar urma sa se inchida controlat, iar angajatii ar urma sa primeasca pana la 24 de salarii medii pe economie.

Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare, care este unicul furnizor de agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, prin platforma Romag Termo, a reziliat contractul de furnizate a agentului termic in Drobeta Turnu Severin, in 17 februarie 2015, iar conform actului, apa calda si caldura urmeaza sa fie oprite in municipiu de la sfarsitul lunii august.

Citeste si:
Jandarmii au salvat o bătrână care încerca să se sinucidă pe calea...
O bătrână a încercat să se...

Inchiderea controlata a RAAN inseamna disponibilizarea majoritatii salariatilor, care ar urma sa primeasca, in functie de vechime, pana la 24 de salarii medii pe economie, drept plata compensatorie. RAAN a intrat in insolventa in septembrie 2013, avand datorii de 680 de milioane de lei. In perioada insolventei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.

Pe lista creditorilor intocmita de administratorul judiciar al RAAN la momentul declansarii procedurii de insolventa se aflau peste 300 societati comerciale, dar si institutii publice si administratii locale si banci care au avut relatii contractuale cu RAAN.Inainte de intrarea in insolventa RAAN avea aproape 2.700 de angajati, acum numarul acestora fiind de 2.400.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.