Social 7 Iulie 2015 13:15
Deputatul Sebastian Ghita este cercetat penal intr-un nou dosar, el fiind acuzat ca i-a dat mita un imobil fostului primar al Ploiestiului, Iulian Badescu, pentru ca acesta din urma sa finanteze un club sportiv sustinut de Ghita,pentru a disimula provenienta casei,cei doi semnand un contract fictiv.

Potrivit unui comunicat de presa al DNA, in acest nou dosar de coruptie, Sebastian Ghita va fi cercetat pentru dare de mita, instigare la abuz in serviciu avand drept consecinta obtinerea pentru altul a unui folos necuvenit si spalare de bani. In acelasi dosar se fac cercetari si in cazul fostului primar al Ploiestiului, Iulian Badescu, el fiind acuzat de luare de mita si abuz in serviciu avand drept consecinta obtinerea pentru altul a unui folos necuvenit, scrie MEDIAFAX.

Conform sursei citate, in 2013, Iulian Badescu , in calitate de primar al municipiului Ploiesti, instigat de Sebastian Ghita, a acordat unui club sportiv, sustinut de acesta din urma, o finantare nerambursabila suplimentara de la bugetul local,de 1,5 milioane de lei, "ce constituie atat prejudiciu adus unitatii administrativ teritoriale cat si un folos necuvenit, obtinut de asociatia respectiva".

"Aceasta finantare a avut loc in contextul unei selectii de proiecte privind programul «Promovarea sportului de performanta», organizata, in baza legii privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, de catre Clubul Sportiv Municipal Ploiesti (institutie aflata sub autoritatea Consiliului Local Ploiesti). Pentru alocarea sumei respective de bani, suspectul Badescu Iulian a pretins si primit de la suspectul Ghita Sebastian Aurelian, prin intermediul unei societati comerciale controlate de acesta din urma, un imobil (casa de locuit) situata in municipiul Ploiesti, in valoare de 1.041.600 lei, suma din care suspectul Badescu Iulian a suportat personal doar 124.000 lei", conform anchetatorilor.

In comunicatul oficial al DNA se arata ca, pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos de dobandire, imobilul respectiv a facut obiectul unei pretinse promisiuni bilaterale de vanzare cumparare, incheiata in luna august 2013, intre doua firme controlate de Badescu si Ghita. De asemenea, procurorii anticoruptie sustin ca, in perioada septembrie 2013 – ianuarie 2014, Sebastian Ghita, a disimulat adevarata natura a provenientei a imobilului, prin efectuarea unor plati (reprezentand cesionarea fictiva a unei marci inregistrate la OSIM) din contul unei firme controlate de acesta, catre o societate administrata in fapt de suspectul Badescu Iulian.

Citeste si:
Darius Vâlcov a fost dat în urmărire generală de Poliția Română
Darius Vâlcov a fost dat în...

"Ulterior, aceasta suma de bani a fost transferata de suspectul Badescu Iulian catre o alta societate controlata de suspectul Ghita Sebastian Aurelian, justificandu-se astfel plata contravalorii imobilului dat cu titlu de mita", potrivit DNA.

Procurorii DNA le-au adus la cunostinta, marti, noile acuzatii lui Basescu si Ghita. Potrivit unor documente ale anchetatorilor obtinute de MEDIAFAX, in anul 2013 Sebastian Ghita i-a oferit primarului de la acea vreme din Ploiesti, Iulian Badescu, prin intermediul S.C. Asesoft International SA Ploiesti - societate pe care o controleaza - o casa pe Aleea Orizontului din Ploiesti, in valoare de 1.041.600 de lei, din care edilul a suportat doar 124.000 de lei. In schimb, primarul a acordat de la bugetul local o finantare nerambursabila suplimentare de 1.500.000 lei de la bugetul local Asociatiei Basket Club Asesoft Ploiesti, de astfel de finantari din bugetul local beneficiind si alte fieme controlate de Ghita.

Citeste si:
Parlamentul a decis! Niculae Bădălău a fost revocat de la Curtea de...
Parlamentul a decis! Niculae...

Conform documentelor procurorilor, finantarea a fost acordata in cadrul unei selectii de proiecte privind programul ”Promovarea sportului de performanta”, ”obiectul mitei - constand in suma de 917.600 lei (diferenta dintre 1.041.600 si 124.000 lei) fiind deghizat prin incheierea unei pretinse promisiuni bilaterale de vanzare cumparare a imobilului, autentificata in luna august 2013, incheiate intre promitentul - vanzator S.C. Asesoft International SA Ploiesti si promitentul - cumparator SC BIPRESS SRL Plopeni, societate la care Badescu este asociat unic”.

Deputatul Sebastian Ghita este acuzat, de asemenea, ca l-a determinat cu intentie pe primarul Iulian Badescu ca, in calitate de ordonator principal de credite, sa acorde catre Asociatia Basket Club Asesoft Ploiesti finantarea nerambursabila suplimentara de la bugetul local in valoare de 1.500.000 lei, fata de suma de 300.000 lei alocata initial prin buget.

Citeste si:
Barbatul care s-a autointitulat "adevaratul" organizator al...
Barbatul care s-a...

Anchetatorii mai spun ca Ghita se face vinovat de faptul ca ”a disimulat adevarata natura a provenientei imobilului pe care-l oferise cu titlu de mita primarului Badescu, prin efectuarea in perioada septembrie 2013 - ianuarie 2014 a unorplati in suma totala de 1.116.000 lei din contul S.C. Sunsmart Integrare IT SRL Ploiesti, pe care o coordona, in contul S.C. Bipress SRL Plopeni, cu justificarea de plata a marcii ”Drumul Vinului”, cesionata fictiv, si din care cea mai mare parte a fost transferata, prin intermediul S.C. Bipress SRL Plopeni, administrata de Badescu, catre S.C. Asesoft International SA Ploiesti (societate din grupul de firme pe care il controleaza Sebastian Ghita), cu motivarea nereala a achitarii imobilului”.

Procurorii mai spun, citand in documente articole din presa locala, ca valoarea premiilor oferite de Primaria Ploiesti in anul 2013 pentru proiectele care au castigat selectia organizata de Clubul Sportiv Municipal a fost de 1.800.000 lei, fata de 250.000 lei in anul 2012. Potrivit acestora, Clubul de baschet Asesoft Ploiesti a castigat 96% din fondurile alocate de la bugetul local, diferenta de 4% fiind impartita intre Asociatia Judeteana de Judo si Asociatia Clubului Sportiv LMV de volei, din comisia care a analizat dosarele facand parte reprezentanti ai Primariei Ploiesti si Clubului Sportiv Municipal.

Citeste si:
Ministrul Dezvoltarii, la DNA: "Este o minciuna faptul ca am fost invi
Ministrul Dezvoltarii, la...

Potrivit anchetatorilor, exista date ca pentru acordarea acestei finantari primarul municipiului Ploiesti, Iulian Badescu, ar fi beneficiat de casa din Ploiesti in mod gratuit, de la Sebastian Ghita, iar pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos in care s-a intrat in posesia imobilului, in suprafata de 129 de metri patrati, cu teren de peste 900 de metri patrati, a fost facuta o ”promisiune bilaterale de vanzare cumparare intre Asesoft si firma lui Iulian Badescu, Bipress”, ”umele de bani «platite» de Bipress Plopeni catre Asesoft intrand intr-un circuit financiar fictiv” in care au fost implicate mai multe firme ale deputatului Sebastian Ghita.

Procurorii mai sustin ca firmele din grupul Asesoft au fost infiintate de Sebastian Ghita si au obtinut contracte banoase cu statul in domeniul IT. In august 2012, Ghita Sebastian Aurelian si-a vandut toate participatiile detinute in societatile comerciale, dupa ce a fost ales deputat, insa continua sa controleaza aceste firme indirect, prin intermediul rudelor si prietenilor, mai sustin anchetatorii.

Sebastian Ghita mai este implicat intr-un dosar de coruptie, in care procurorii au probe ca, in perioada 2000-2015, el a obtinut nelegal importante sume de bani, prin traficarea influentei, sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus intr-un circuit financiar care nu are la baza operatiuni reale.

O parte din sumele de bani obtinute ilicit ar fi fost folosite de Sebastian Ghita in campania electorala pentru alegerile parlamentare din 2012, cand a obtinut un mandat de deputat, dar si in campania electorala pentru alegerile prezidentiale din 2014, in scopul obtinerii de voturi pentru candidatul PSD Victor Ponta.

Anchetatorii au aratat ca o parte din sumele de bani, care ar fi fost obtinute ilicit prin trafic de influenta sau devenite ilicite prin transferuri bancare efectuate pentru disimularea naturii provenientei lor si pastrate in conturile societatilor controlate, au fost folosite de Sebastian Ghita, la momente diferite, "pentru atingerea unor scopuri personale sau de grup, economice sau politice".

Anchetatorii au mai stabilit, pe baza probelor din dosar, ca Sebastian Ghita s-a folosit de functia de deputat pentru a-l determina pe seful Unitatii de Implementare a Proiectelor din cadrul SC Hidro Prahova SA sa faca plati catre SC Grossman Engineering Group SRL.

Anchetatorii au mai aratat ca Sebastian Ghita controleaza inca, direct sau indirect, prin 23 de interpusi, 54 de firme pe care le-a detinut pana in anul 2012. Operatiunile efectuate de Ghita prin intermediul acestor societati sunt incompatibile cu functia de deputat.

Pe de alta parte, si Iulian Badescu este arestat preventiv, intr-un alt caz de coruptie. El este judecat pentru fapte ce ar fi fost comise atat in mandatul acestuia de primar, dar si anterior anului 2012, in perioada in care a fost senator, initial din partea PDL, apoi din partea PSD.

Iulian Badescu a fost inculpat pentru doua fapte de abuz in serviciu, doua infractiuni de luare de mita, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia detinuta in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in forma continuata (sase acte materiale) si doua infractiuni de folosire a influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.