Social 7 Iulie 2015 11:34
Activitatile fizice si intelectuale zilnice, dar si o alimentatie sanatoasa pot consolida scutul de protectie al creierului si implicit preveni imbolnavirea acestuia, a spus presedintele Societatii de Neurologie din Romania (SNR), Dafin Muresanu, la Scoala de Vara de Neurologie.

"Cu toate ca nu reprezinta decat 2% din greutatea corpului omenesc, creierul e irigat cu 20% din totalul sangelui ce hraneste organismul, consuma 14% din totalul oxigenului necesar organismului si 16% din totalul glucozei, cea care aduce energie. De aceea, un stil de viata sanatos coroborat cu activitati fizice si intelectuale zilnice, dar si cu o alimentatie sanatoasa poate consolida scutul de protectie al creierului si implicit evita imbolnavirea acestuia", a spus Dafin Muresanu, la cea de-a X-a editie a Scolii Internationale de Vara de Neurologie, care are loc in intervalul 5 - 9 iulie la Eforie Nord.

Potrivit prof. Muresanu, niciun tratament medical nu scuteste pacientul de activitate fizica sustinuta si activitate cognitiva imbinata cu starea de bine, un stil de viata sanatos si o gandire pozitiva fiind foarte importante pentru creier. "Este o lume competitiva si e o optiune personala cu privire la modul de viata. Dar, din punctul nostru de vedere, misiunea noastra este sa spunem mai raspicat cum ne putem proteja creierul si care este riscul unei munci fara pauza. Medicul trebuie sa transmita un mesaj responsabilizant asupra individului, iar individul, sa-si ceara drepturile", a mai spus Muresanu, precizand ca tinerii trebuie sa inteleaga ca nu sunt nemuritori.

In cadrul programului stiintific si educational "RoNeuro Brain Days", care a avut loc, in iunie, la Cluj-Napoca, a fost prezentat cel mai mare studiu retrospectiv din ultimul deceniu in domeniul traumatismelor cranio-cerebrale, care atrage atentia asupra efectelor pozitive ale tratamentului cu factori neurotrofici, la pacientii cu aceste tipuri de leziuni cerebrale. Conform acestor date, tratamentul imbunatateste semnificativ performantele si calitatea vietii pacientilor. La acest amplu studiu, coordonat de profesorul Dafin Muresanu au participat 25 de neurochirurgi si neurologi de top, in cea mai mare parte din Romania care au analizat rezultatele obtinute dupa tratamementul cu factori neurotrofici la un numar de de 7.769 de pacienti cu traumatisme craniocerebrale usoare, medii si severe, in 10 departamente de neurochirurgie din Romania, pe o perioada de cinci ani, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Adda, declarații cutremurătoare despre starea sa de sănătate....
Adda, declarații...

"Acest studiu a fost o reala provocare pentru neurologie in general si neurochirurgie in special, iar rezultatele obtinute ne arata o evidenta imbunatatire a starii de sanatate a pacientilor care sufera leziuni traumatice ale creierului, produse in mare parte de accidente rutiere, daca noul tratament este aplicat in primele 48 de ore de la producerea accidentului", a spus Muresanu.

Dafin Muresanu este profesor la Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca, presedinte al Societatii de Neurologie din Romania si al Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN). La cea de-a X-a editie a Scolii Internationale de Vara de Neurologie, organizata de Fundatia SSNN impreuna cu SNR si un consortiu international de universitati, sub egida Federatiei Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR) si a Federatiei Europene a Societatilor de Neuroreabilitare (EFNRS), participa prof. dr. Natan Bornstein, de la Universitatea din Tel Aviv, Centrul Medical Sourasky, si prof. dr. Ovidiu Bajenaru, de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, presedintele de onoare ad vitam al Societatii SNR.

Citeste si:
Alimentația zilnică în timpul sezonului rece
Alimentația zilnică în timpul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.