Social 7 Iulie 2015 10:24
Peste 80 la suta dintre pacientii cu tulburare cognitiva usoara dezvolta dementa pe parcursul vietii si numai o mica parte dintre acestia redobandesc starea de normalitate, a spus presedintele Societatii de Neurologie din Romania (SNR), Dafin Muresanu, la Scoala de Vara de Neurologie.

Anual, in intreaga lume, unul din 10.000 de oameni sunt diagnosticati cu boala Parkinson, la nivel european fiind 1,2 milioane pacienti, iar in Romania - peste 70.000 de pacienti cu aceasta maladie. In ceea ce priveste boala Alzeihmer, in Romania exista peste 500.000 de pacienti care sufera de asa numita "boala a uitarii".

Anual, aproximativ 65.000 de romani sufera un accident vascular cerebral (AVC), iar la nivel mondial apar circa 1,7 milioane de cazuri noi. Raportat la numarul cazurilor cu traumatisme cranio-cerebrale (TBI), in Romania intalnim o crestere semnificativa cu o incidenta de 300 de cazuri la 100.000 de locuitori, inregistrandu-se anual peste 60.000 de noi cazuri. Incidenta este peste media europeana care oscileaza intre 150 si 300 cazuri la 100.000 de locuitori. In Statele Unite se inregistreaza aproximativ de 1,6 milioane de cazuri de TBI, iar in Rusia sunt patru cazuri la 1.000 de locuitori, scrie MEDIAFAX.

De aceea, milioane de oameni din intreaga lume sunt victime ale tulburarilor cognitive generate fie de traumatisme cranio-cerebrale, fie de boli vasculare cerebrale, fie de afectiuni neurodegenerative dezvoltate in timp, a spus prof. dr. Dafin Muresanu, la cea de-a X-a editie a Scolii Internationale de Vara de Neurologie care are loc in intervalul 5 - 9 iulie la Eforie Nord.

Tulburarile de memorie, functie executiva, vorbire, perceptie spatiala, atentie, calcul si praxis, intr-un cuvant tulburari cognitive, reprezinta consecinte frecvent intalnite dupa o leziune cerebrala dobandita, in particular dupa AVC sau TBI, dar si ca efect al bolilor Alzeihmer sau Parkinson, ramanand o cauza majora de dizabilitate. Mai exact, tuburarile cognitive se manifesta prin modificarea capacitatii de gandire si executie si a memoriei pacientului, in sensul deteriorarii acestora, fata de un nivel anterior de functionare. Acestea se mai pot produce si in contextul imbatranirii normale (imbatranirea fiziologica).

Citeste si:
Clinica Virtuală a Memoriei - locul unde să ai grijă de cea mai de...
Clinica Virtuală a Memoriei -...

Studiile arata ca o mica parte din persoanele cu tulburare cognitiva usoara raman stabile cognitiv sau redobandesc starea de normalitate. Rezultatele cercetarilor indica faptul ca peste 80 la suta din pacientii cu tulburare cognitiva usoara dezvolta dementa pe parcursul vietii. "Cauzele directe ale bolilor neurodegenerative sunt in principiu necunoscute. Nu se stie cu exactitate ce anume declanseaza procesele de degenerare neuronala care se soldeaza cu aparitia bolii Parkinson, bolii Alzheimer sau a sclerozei laterale amiotrofice. Este clar insa ca acestea au un determinism multifactorial in care anumite predispozitii genetice sunt validate de anumiti factori de mediu", a mai spus Dafin Muresanu, care conduce si Societatea pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN).

Potrivit medicului, Coreea Huntington este o boala autosomal-dominanta ceea ce inseamna ca un descendent direct al unui bolnav cu aceasta afectiune are o sansa de 50% de a mosteni mutatia. In cazul bolii Parkinson idiopatice, doar 5% din totalul cazurilor sunt cauzate de mutatii genetice bine cunoscute. Procentul este si mai redus in cazul bolii Alzheimer, cea frecventa forma de dementa reprezentand intre 50 si 70% din toate cazurile de dementa. Exista si un tip de dementa asociata cu boala Parkinson.

Citeste si:
Cei care fac între 3.800 - 9.800 de pași zilnic își pot reduce...
STUDIU: Persoanele care fac...

"Boala Alzheimer si boala Parkinson au un puternic impact asupra functiilor cognitive. Daca ne referim la simptomele cognitive in boala Alzheimer, acestea se caracterizeaza printr-un debut gradat. In acest context cele mai frecvente sunt tulburarile de memorie care se pot defini prin incapacitatea bolnavului de a retine informatiile noi sau date despre evenimente recente, chiar daca pastreaza amintiri dintr-un timp indepartat si chiar din copilarie. In timp, evolutia clinica a bolnavului se indreapta spre un tablou dezintegrativ de tip dementa. Pe de alta parte, boala Parkinson (BP) consta intr-o afectare complexa a functiilor motorii si non-motorii ale creierului, implicand atat mecanisme dopaminergice, cat si nondopaminergice. Durerea precum si alte simptome senzitive sunt prezente la 40 - 50% dintre pacienti, acestea fiind descrise ca senzatii de amorteala, furnicaturi, arsura, caldura, raceala, durere, iar disfunctia olfactiva, ca semn timpuriu in BP, afecteaza aproximativ 90% din pacienti. In BP sunt frecvent afectate functiile executive, cum sunt planificarea si capacitatea de a lua decizii, de asemenea memoria de lucru, limbajul, abilitatile vizuo-spatiale (in special perceptia si interpretarea informatiilor vizuale), timpul de reactie si atentia", a mai spus Muresanu.

Citeste si:
Noi medicamente vor fi introduse pe lista celor gratuite și compensate
Noi medicamente vor fi...

La cea de-a X-a editie a Scolii Internationale de Vara de Neurologie, organizata de Fundatia SSNN impreuna cu Societatea de Neurologie din Romania si un consortiu international de universitati, sub egida Federatiei Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR) si a Federatiei Europene a Societatilor de Neuroreabilitare (EFNRS), participa prof. dr. Natan Bornstein, de la Universitatea din Tel Aviv, Centrul Medical Sourasky, si prof. dr. Ovidiu Bajenaru, de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, presedintele de onoare ad vitam al Societatii SNR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.