Social 6 Iulie 2015 14:00
Fostul director al RATB Viorel Popescu a fost condamnat la patru ani si patru luni de inchisoare, pentru ca a prejudiciat regia cu aproximativ 820.000 de euro, prin incheierea unui contract cu o firma care, desi nu avea drept de asistenta juridica, a oferit RATB astfel de servicii.

Viorel Popescu a primit aceasta pedeapsa in dosarul in care procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) il acuza de abuz in serviciu si de conflict de interese.

Judecatorii au redus din pedeapsa de patru si patru luni de inchisoare perioada in care fostul sef al RATB a fost retinut si arestat preventiv - intre 6 si 13 iunie 2014 - si perioada in care a fost arestat la domiciliu, de la 14 iunie la 12 noiembrie 2014. Decizia a fost luata de Tribunalul Capitalei si poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti, scrie MEDIAFAX.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 10 noiembrie 2011 - 9 octombrie 2012, in calitate de director general Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) , Popescu "nu a indeplinit unele acte ce intrau in atributiile sale de serviciu si a efectuat in mod defectuos activitati specifice functiei", fapt ce a dus la un prejudiciu de peste 3,6 milioane de lei, ceea ce reprezinta aproximativ 820.000 euro.

Acesti bani au fost folositi in defavoarea RATB, insa suma a reprezentat foloase materiale necuvenite pentru firma Urbconnect SRL.

Astfel, in 13 martie 2012, intre RATB si firma mentionata, care nu avea drept de asistenta juridica si reprezentare in instanta, a fost incheiat un contract de prestari servicii juridice.

"Din continutul contractului rezulta ca RATB, prin inculpatul Viorel Popescu, a imputernicit firma respectiva in vederea recuperarii tuturor creantelor de la Casa de Asigurari de Sanatate a municipiului Bucuresti (CASMB), in baza unor simple solicitari ale firmei private catre debitoare, indrituita cu rolul de intermediar in relatia Regiei Autonome de Transport Bucuresti cu CASMB", conform DNA.

Procurorii puncteaza ca, din actele existente la dosar, reiese ca in contract se specifica faptul ca firma Urbconnect avea obligatia de asistare la controlul efectuat de CASMB. fata de RATB, pentru ca regiei sa ii revina sumele cuvenite, desi, in realitate, nu a existat si nici macar nu se prefigura un astfel de control.

Citeste si:
Care era, de fapt, planul lui Daniel Balaciu. Dana Roba a povestit...
Care era, de fapt, planul lui...

De altfel, potrivit DNA, Viorel Popescu stia foarte clar, la momentul semnarii actelor intocmite de functionarii de specialitate ai regiei, cuantumul sumelor de bani neachitate de Casa de Asigurari, astfel incat aceste verificari nu trebuiau incredintate firmei private.

"Prin urmare, inculpatul Popescu Viorel, in calitate de director general al RATB, pe langa faptul ca nu a intreprins masuri legale si efective de recuperare a creantelor datorate regiei de catre CASMB, prin structurile cu atributii in acest sens, existente in cadrul regiei, a decis sa incheie un contract cu SC Urbconnect SRL Bucuresti, sub aparenta ca firma privata va efectua demersuri la CASMB pentru recuperarea sumelor de bani datorate catre RATB", mentioneaza anchetatorii.

In plus, conform sursei citate, fostul director al RATB nu a luat in considerare obiectiunile ridicate de Serviciul juridic si contencios al regiei, la semnarea contractului cu respectiva frima, iar ulterior a admis achitarea, din conturile bancare ale regiei de transport, a facturilor emise de firma privata, desi acestea nu se fundamenteaza pe niciun document care sa ateste demersurile concrete derulate de prestator si natura acestora.

Citeste si:
Doi turisti straini au fost amendati de controlorii RATB: Au spus...
Doi turisti straini au fost...

In acest dosar, Regia Autonoma de Transport Bucuresti a precizat ca se constituie parte civila, motiv pentru care aceasta cere in instanta recuperarea prejudiciului cauzat de Viorel Popescu, de aproape 820.000 de euro.

Pentru a fi siguri ca acesti bani vor fi recuperati, anchetatorii au pus sechestru pe bunurile imobile ale fostului director.

Viorel Popescu mai este judecat intr-un dosar penal. El este acuzat ca, in decembrie 2011, a primit 2.500 de euro de la administratorii a doua firme, pentru a le facilita derularea unui contract ce viza vanzarea de catre regie a 232 de autovehicule casate.

In primavara lui 2013, Guvernul a sesizat DNA asupra unor posibile fapte de natura penala identificate in activitatea RATB in perioada 2010-2012, de Corpul de Control in urma unor verificari efectuate la solicitarea primarului general.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

In nota de control s-a aratat, printre altele, ca reprezentantii RATB din perioada cercetata au acoperit pierderi de 12,1 milioane lei din fondurile destinate servicului de transport public subventionat, prin schimbarea destinatiei banilor, si au comis nereguli in atribuirea unor contracte de achizitii, ceea ce poate intruni elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice.

RATB, care in 2010 si 2011 a raportat un profit contabil zero, a efectuat cheltuieli de protocol de 450.967 de lei, din care 299.119 lei pentru produse de la cantina, de patiserie, bauturi si cafea penru conducerea regiei, iar alte 10.530 lei au fost cheltuite pentru 6 stilouri cu penite de aur si platina tip Mont Blanc, la un pret de circa 1.700-1.300 lei/bucata, pentru membrii Consiliului de Administratie al RATB.

Citeste si:
DNA verifică averea lui Dumitru Buzatu
DNA verifică averea lui...

Viorel Popescu a fost ales in functiile de presedinte al Consiliului de Adminsitratie al RATB si de director al regiei la 10 noiembrie 2011.

El a condus RATB pana in 4 septembrie 2012, cand a fost revocat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) din Consiliul de Administratie al regiei, ceea ce a dus automat si la pierderea postului de director.

Reprezentantii USL in CGMB spuneau atunci ca Viorel Popescu a fost revocat din cauza managementului defectuos.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.