Social 16 Iunie 2015 15:27
Elena Udrea va fi cercetata sub control judiciar in dosarul "Gala Bute", dupa ce judecatorii de la instanta suprema nu au prelungit arestul la domiciliu impus in cazul ei, decizia in acest caz fiind definitiva.

Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) au avut pe rol un dosar ce viza verificarea masurii preventive in cazul Elenei Udrea. In prima instanta, in acest caz s-a decis ca fostul ministru sa fie arestat in continuare la domiciliu. Aceasta decizie a fost contestata de Udrea. La termenul de marti, procurorul DNA, prezent in sala de sedinta, nu si-a mai sustinut pledoaria in sensul arestarii la domiciliu a Elenei Udrea, ci a cerut judecatorului sa admita solicitarea ei de a fi cercetata sub control judiciar, scrie MEDIAFAX.

Procurorul DNA nu a mai cerut arestarea la domiciliu a Elenei Udrea pentru ca, in 7 mai, Curtea Constitutionala (CC) a decis ca dispozitiile articolului 222 din Codul de procedura penala incalca legea fundamentala, intrucat nu este precizata durata maxima a arestului la domiciliu in procedura de camera preliminara si in cursul judecatii in prima instanta.

In acest context, reprezentantul Directiei Nationale Anticoruptie a solicitat cercetarea sub control judiciar a Elenei Udrea, intrucat, la momentul publicarii motivarii deciziei de catre Curtea Constitutionala, ar fi existat posibilitatea ca fostul ministru sa fie judecat in stare de libertate, fara a avea vreo masura restrictiva.

Incepand din 7 mai, Elena Udrea s-a aflat in arest la domiciliu. Ea a fost eliberata din Penitenciarul Targsor, dupa ce instanta suprema a decis definitiv inlocuirea masurii arestului preventiv. Fostul ministru Elena Udrea a stat in arest preventiv din 25 februarie, pana in 30 aprilie ea fiind incarcerata in Arestul central al Politiei Capitalei, apoi transferata la Penitenciarul Targsor.

Elena Udrea este acuzata de abuz in serviciu in legatura cu organizarea evenimentului Gala Bute de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si respectiv de luare de mita in legatura cu finantarea de catre acelasi minister a mai multor contracte.

Citeste si:
Darius Vâlcov a fost dat în urmărire generală de Poliția Română
Darius Vâlcov a fost dat în...

Alaturi de Udrea, au fost trimisi in judecata fostul ministru Ion Ariton, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Stefan Lungu, fostul secretar general in MDRT Georghe Nastasia, fostul director al Companiei Nationale de Investitii Ana Maria Topoliceanu si Dragos Botoroaga.

Potrivit DNA, intre 2010 si 2011, Elena Udrea si fostul director al Companiei Nationale de Investitii Ana Maria Topoliceanu au primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul firmei Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrarilor executate de societatea mentionata in baza contractelor incheiate cu CNI.

Anchetatorii au mai stabilit ca Stefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea la minister, ii dadea banii primiti lui Tudor Breazu. Platile se faceau fie in numerar, fie prin intermediul societatii Ekaton Consulting SRL, administrata de Breazu, in baza altor contracte fictive de consultanta. In acest fel, s-ar fi realizat patru transferuri bancare in valoare totala de 209.762 de lei si o plata in numerar de aproximativ 90.000 de lei.

Citeste si:
Elena Udrea a scăpat de dosarul Hidroelectrica
Elena Udrea a scăpat de...

In 2011, Udrea ar fi cerut si primit, de la omul de afaceri Adrian Gardean, foloase materiale in valoare de 10% din platile efectuate de minister pentru contractele de lucrari incheiate de SC Termogaz Company SA si SC Kranz Eurocenter SRL, in schimbul garantiei ca finantarile vor fi aprobate la timp.

Dupa trimiterea in judecata a dosarului, procurorii au dispus sa continue cercetarile fata de Elena Udrea pentru infractiunea de spalare de bani, fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului fiind acuzata ca a luat mita mai multe sume de bani, pe care le-ar fi transferat la PDL Bucuresti, sub aparenta unor contracte de donatie fictive, intocmite pentru a disimula originea infractionala a banilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.