Social 5 Iunie 2015 13:43
Klaus Iohannis a anuntat, vineri, ca, in conditiile in care DNA a comunicat ca premierul Victor Ponta este invinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunand ca, in opinia sa, este o ”situatie imposibila” pentru Romania ca premierul sa fie invinuit de fapte penale.

"Astazi, Directia Nationala Anticoruptie a comunicat public ca primul-ministru Victor Ponta este invinuit de fapte penale. Dupa parerea mea, este o situatie imposibila pentru Romania ca primul-ministru sa fie invinuit de fapte penale. Pe de alta parte, pentru Romania, cel mai rau lucru care s-ar putea intampla acum este o criza politica. Avand in vedere toate acestea, solicit demisia primului-ministru Victor Ponta", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

"Aceste consideratiuni si solicitarea de demisie le-am comunicat primului-ministru intr-o discutie pe care am avut-o acum cateva minute", a precizat Iohannis.

Presedintele a facut acest anunt la scurt timp dupa ce s-a intalnit cu Victor Ponta la Cotroceni. Surse oficiale declarau pentru MEDIAFAX ca presedintele Klaus Iohannis l-a chemat pe premierul Victor Ponta la Palatul Cotroceni pentru a-i cere sa demisioneze, in caz contrar intentionand sa il suspende din functie.

"Conform informatiilor existente la momentul convocarii premierului, presedintele ia in calcul suspendarea prim-ministrului, confor Constitutiei, daca acesta nu opteaza pentru varianta demisiei. Decizia va fi luata in urma discutiei in care explicatiile premierului vor avea o importanta", au aratat sursele, apropiate situatiei.

Premierul Victor Ponta este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalarea banilor in dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi savarsit in perioada in care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputatilor avizarea urmaririi penale pe numele premierului si pentru conflict de interese.

Procurorii sustin ca exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o parte insemnata din sumele obtinute de catre SCA "Sova si Asociatii" de la cele doua complexe energetice (Turceni si Rovinari) a fost destinata exclusiv interesului personal al lui Sova Dan-Coman si a persoanelor din sfera sa relationala.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Victor Ponta a fost investit in functia de prim-ministru al Romaniei in mai 2012, in urma caderii Guvernului Ungureanu prin motiunea de cenzura a Uniunii Social-Liberale.

Intrat in sistemul de justitie imediat dupa terminarea facultatii, in 1995, ca procuror la Parchet, Victor Ponta si-a intrerupt activitatea juridica pentru a intra in politica in 2001, cu sprijinul lui Adrian Nastase, dar si-a inceput cariera de avocat dupa 2004, cand PSD a trecut in opozitie.

Dupa ce pe parcursul a cinci ani, intre 1995-2000, a trecut de la nivelul de procuror in Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 1 Bucuresti la cel de procuror la sectia de Anticoruptie in Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie si procuror-coordonator la Biroul de Combatere a Spalarii Banilor si a lucrat patru ani in Guvernul Nastase, conducand Departamentul de Control, Ponta a optat, odata cu trecerea PSD in opozitie, pentru cariera de avocat.

Citeste si:
Israelul cere demisia secretarului general al ONU. Guterres:...
Israelul cere demisia...

Un document al Baroului Bucuresti, prezentat in presa, releva ca Ponta a devenit avocat doar pe baza unui titlu de doctor, fara examen, titlu pentru care ulterior a fost acuzat de plagiat. Ca si avocat, a gestionat, printre altele, dosare ale unor persoane controversate, precum Udrea-Cocos si omul de afaceri Ovidiu Tender. In una dintre declaratiile de interese depuse ca deputat, in 2007, Ponta scria ca era la acel moment senior partner in cabinetul "Sova si Asociatii", avand si propriu cabinet de avocatura.

In iulie 2003, Ponta a devenit vicepresedinte al Partidului Social Democrat (PSD), functie ocupata pana in 10 iulie 2004, cand a avut loc o restructurare in PSD, prin suspendarea delegatiei permanente si infiintarea unui Birou Coordonator. In 10 decembrie 2006, la congresul PSD, Ponta a fost reales vicepresedinte al acestui partid, iar in februarie 2010, Victor Ponta a fost ales presedinte al PSD.

Citeste si:
Ponta: Pe Ceaușescu l-am împușcat că nu făcea datorii, pe cei de...
Victor Ponta: Pe Ceaușescu...

In perioada 2001-2004, in timpul guvernarii PSD, Ponta a fost secretar de stat, seful Corpului de Control al Guvernului pana in martie 2004, cand a devenit ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar. In 2008, in primul guvern Boc, Victor Ponta a fost ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.