Social 15 Mai 2015 10:40
Volume scrise de presedintele Klaus Iohannis si scriitorii Adina Rosetti si Adrian Buz se numara printre castigatorii celei de-a patra editii a Galei Industriei de Carte din Romania "Bun de Tipar", care a avut loc joi seara, in Aula Bibliotecii Nationale a Romaniei din Capitala.

Gala Industriei de Carte din Romania "Bun de Tipar" isi propune sa contribuie la promovarea celor mai importante proiecte anuale ale pietei de carte romanesti, cat si la profesionalizarea celor din industria de carte. Astfel, joi seara, au fost acordate premii la mai multe categorii, castigatorii fiind anuntati de personalitati ale vietii culturale. Bestesellerul romanesc a fost desemnat volumul "Pas cu pas", scris de presedintele Klaus Iohannis. La categoria "cea mai buna librarie", a fost aleasa castigatoare Libraria Humanitas de la Cismigiu din Bucuresti, iar Book Corner Librarium din Cluj-Napoca a primit o mentiune speciala a juriului. In ceea ce priveste categoria "cea mai buna biblioteca", au fost alese castigatoare doua institutii: Biblioteca Judeteana "Astra" Sibiu si Biblioteca Comunala Hangu, scrie MEDIAFAX.

La Gala Industriei de Carte din Romania au fost premiate si cele mai frumoase carti ale anului. Astfel, la subcategoria "carte ilustrata", a fost ales castigator volumul "In fata blocului. O colectie de 55 de jocuri si «faze» ale generatiei cu cheia la git", de Vlad Tomei, Mihai Gheorghe (Supersomething Studio), iar, la subcategoria "conceptie grafica", castigatoare a fost cartea "Ioana Nemes. Carte de artist" - concept, publicatie si editor: Alina Serban (Asociatia pepluspatru) - conceptie grafica: Radu Manelici, si o mentiune speciala a juriului a fost acordata volumului "Sa crestem mici: carte pentru cei mici care trebuie neaparat citita de cei mari", de Laura Grünberg (editura Arthur) - conceptie grafica: Ana-Maria Nica si Alexandru Ciubotariu. Totodata, a fost acordat si premiul pentru cea mai buna colectie, care a fost castigat de "Savoir-Vivre" (Baroque Books and Arts).

Citeste si:
Andreea Tonciu, reacție neașteptată când a fost întrebată dacă a...
Andreea Tonciu, reacție...

In ceea ce priveste categoria "cea mai buna carte netiparita", castigatorii au fost: la subcategoria audiobook - Mariana Marin, cu "Scrisoare deschisa sau Nu ma mai asteptati la ore mici" (Editura Casa Radio), si la subcategoria e-Book - "Casele vietilor noastre" (Humanitas Multimedia).

Premiul la categoria "cea mai buna traducere" a fost castigat de Adriana Liciu, pentru traducerea din limba rusa a volumului "Laur", de Evgheni Vodolazkin (editura Humanitas Fiction), si de Luminita Munteanu, pentru traducerea din limba turca a volumului "Casa tacerii", de Orhan Pamuk (editura Polirom).

La categoria "cea mai buna carte a anului", au fost mai multe subcategorii premiate. Astfel, la subcategoria "beletristica", volumul castigator a fost "1989", de Adrian Buz (editura Polirom), iar volumul "Si cuvintele sint o provincie", de Adela Greceanu (editura Cartea Romaneasca), a primit o mentiune speciala a juriului. La subcategoria "nonfictiune", cartea castigatoare a fost "Nevoia de miracol. Fenomenul pelerinajelor in Romania contemporana", de Mirel Banica (editura Polirom), iar, la subcategoria "carte pentru copii si tineret", volumul laureat a fost "Domnisoara Poimiine si joaca de-a Timpul", de Adina Rosetti si Cristiana Radu (Curtea Veche Publishing).

Citeste si:
Cine sunt câștigătorii Galei Green Report?
Cine sunt câștigătorii Galei...

De asemenea, cea mai buna carte a anului, la subcategoria "carte de stiinta", a fost aleasa "Proiectul feroviar romanesc (1842-1916)", de Toader Popescu (editura Simetria), iar, la subcategoria "carte de popularizare", a castigat volumul "Stirbey: resedinte, mosii, ctitorii", de Oana Marinache (editura ACS), iar "Basarabia. Colonistii germani de la Marea Neagra", de Ute Schmidt (editura Cartier) - traducere de Cristina Grossu-Chiriac -, a castigat o mentiune speciala a juriului.

La categoria "best ney entry'", s-au afirmat editura Ozalid (subcategoria "edituri") si Libraria Bizantina (subcategoria "librarii"). De asemenea, o mentiune speciala a primit Libraria Habitus.

La Gala Industriei de Carte din Romania "Bun de tipar" s-au acordat si doua premii speciale. Acestea au fost pentru cel mai bun redactor/ ingrijitor de editie, castigat de Catalin Strat (ingrijire de editie) - "Podul Mogosoaiei. Povestea unei strazi", de Gheorghe Crutzescu (editura Humanitas), si Eugenia Dima (ingrijitor de editie) - "Poemul Erotocrit al lui Vincenzo Cornaro in cultura romana (versiunea lui Alecu Vacarescu)" (Editura Universitatii "Al.I. Cuza"), si pentru cea mai buna campanie de marketing/ PR/ CSR, castigat de "Cartile copilariei in fiecare casa" (Asociatia Curtea Veche), iar "Cartile pe fata" (Victor Miron) a castigat o mentiune speciala a juriului.

Citeste si:
Scurt ghid pas cu pas. 7 lucruri de care trebuie sa tii cont daca...
Scurt ghid pas cu pas. 7...

Castigatorii au fost desemnati de un juriu format din: Mircea Vasilescu (presedinte) - eseist, critic, istoric literar, jurnalist, profesor dr. al Facultatii de Litere din cadrul Universitatii din Bucuresti, redactor-sef al saptamanalului Dilema Veche, Simona Kessler - agent literar, "Simona Kessler Copyright International Agency", Cosmin Ciotlos - critic literar (Romania literara), asistent dr. al Facultatii de Litere a Universitatii din Bucuresti, Luca Niculescu - jurnalist, redactor-sef al RFI Romania, Oana-Valentina Suciu - lector dr. Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea din Bucuresti, Victoria Patrascu - autoare de carti pentru copii, foarte activa in promovarea lecturii in randul scolarilor, preocupata sa sustina ilustratia de carte romaneasca, Carmen Apetrei - lector univ. dr, director Departament Grafica al Facultatii de Arte Plastice din cadrul Universitatii Nationale de Arta din Bucuresti, Cristina Foarfa - editor coordonator Bookaholic, specialista in comunicare digitala, Tudor Cretu - directorul Bibliotecii Judetene Timis, scriitor, si Daniel Voinea - Brand Manager Carturesti.

Citeste si:
Fostul ministru Vlad Voiculescu la DNA în dosarul vaccinurilor:...
Fostul ministru Vlad...

Presedintele juriului, Mircea Vasilescu, a prezentat, la evenimentul de decernare a premiilor Galei Industriei de Carte din Romania, trei idei legate de situatia edioriala din Romania, mentionand ca, desi se spune ca moare cultura si tinerii nu mai citesc, aceasta afirmatie nu este adevarata, iar piata editoriala din tara noastra a evoluat mult in ultimii 25 de ani. De asemenea, Mircea Vasilescu i-a indemnat pe cei prezenti sa citeasca.

"De 25 de ani se spune «moare cultura, nu mai citeste nimeni». Daca noi ne aflam in continuare aici, inseamna ca aceste doua afirmatii nu sunt adevarate. Cum de suntem noi aici? Asta e o problema mai complicata. Prin insistenta si incapatanarea editorilor, prin fiecare leu pe care-l numara cumparatorul de carte pentru a-si mai lua una si inca una, prin multe alte mecanisme pe care dumneavoastra le cunoasteti mai bine ca mine. De aia suntem noi aici. Dar, una peste alta, nu moare cultura, nu e adevarat ca lumea nu mai citeste, nu e adevarat ca tindem asa cu totii spre o prostire generala si o lipsa totala de apetit pentru a citi ceva. A doua idee fixa pe care o am este ca, in acesti 25 de ani, piata editoriala din Romania s-a schimbat foarte mult. Editurile s-au profesionalizat, daca ne aducem aminte ce era pe tarabe in pasajul Universitatii, in 1990 -1991, si ce se gaseste acum in librarii adevarate, cu edituri adevarate, cu lansari, cu targuri si asa mai departe, ne dam seama ca, in ciuda depresiei noastre temporare sau de lunga durata, am mers spre bine. A treia idee pe care vreau s-o spun este legata de prima. Vreau sa aduc un omagiu tuturor celor care au muncit in acesti ani pentru piata de carte, pentru vanzarea de carte, pentru tot ceea ce se afla in jurul cartii, pentru toate meseriile din jurul cartii - cum imi place mie sa spun. Lor li se datoareaza aceasta (...) rezistenta prin cultura. E un lucru bun care ni s-a intamplat, chiar daca a fost greu si chiar daca a necesitat eforturi, uneori, grele. Nu stam rau. (...) Cartea in Romania exista, merge, ajunge unde trebuie, sunt inca destui oameni care tin in viata productia de carte, nu ne-ar strica, e adevarat, niste politici culturale pe termen mai lung, care sa stimuleze cartea si lectura - poate ca vor veni si ele, daca pana acum n-au venit-, asa incat inchei cu un mesaj tonic: «Cititi!»", a declarat presedintele juriului, la ceremonia de decernare a premiilor Galei Industriei de Carte din Romania.

La cea de-a patria editie a Galei Industriei de Carte din Romania a fost prezent si ministrul Culturii, Ionut Vulpescu, care a spus ca trebuie gasite modalitati pentru a sprijini cultura, pentru ca exista cititori de carte. "Este evident ca nu numai ca n-o sa moarta cultura. Cartile au suflet, cum spunea Nicolae Manolescu, dar au si viitor. N-am nicio indoiala aici. Sigur ca trebuie gasite niste modalitati ca intre targuri sau intre lansarile care sunt - am vazut cata lume a venit cand s-a inaugurat o librarie in Centrul Vechi -, inseamna ca exista public pentru asta. Eu cred ca politicile publice tin intr-adevar de modul in care gandim, are legatura si cu educatia, incurajarea unor campanii de lectura. Cand am aflat ca este o Gala a Industriei de Carte, acum doua-trei saptamani, mi-am spus ca neaparat trebuie sa particip si ce alta modalitate puteam decat sa organizam la noi in Minister, in Aula Ministerului Culturii, ca sa participam (toate cele patru editii ale Galei Industriei de Carte din Romania au avut loc in Aula Bibliotecii Nationale a Romaniei, care are sediul in aceeasi cladire cu Ministerul Culturii, n.r.). Deci, interes exista. Sigur ca sunt 25 de ani, in care au aparut in Romania foarte, foarte multe carti. Acum este Targul International de la Praga, este o distributie foarte importanta, iar Romania este reprezentata acolo, si in alte targuri, de scriitori foarte, foarte buni. Eu as vrea sa-i felicit pe cei care sunt implicati in acest domeniu - pe editori, pe cei care scriu - si ii asigur ca au cititori si au in Ministerul Culturii. Sigur... de patru ani, sper sa cream continuitati si masurile bune sa fie urmate de masuri si mai bune si sa credem si sa fim solidari, cartile ne aduna si nu ne dezbina", a declarat Ionut Vulpescu, la Gala "Bun de Tipar".

Gala Industriei de Carte din Romania "Bun de Tipar" este un eveniment organizat de Headsome Communication si Asociatia Editorilor din Romania (AER).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.