Social 6 Mai 2015 09:03
Radu Boroianu, presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca academicianul si scriitorul Nicolae Breban va fi presedintele Consiliului consultativ al ICR, din care vor face parte maximum sapte persoane.

La conferinta de presa organizata marti, in Bucuresti, la sediul Institutului Cultural Roman, au participat presedintele institutiei, Radu Boroianu, cei doi vicepresedinti ai ICR, Liviu Jicman si Nagy Zoltan, si academicianul Nicolae Breban. "Onoarea este dubla, pentru ca, in acelasi timp, eram pregatit, dar nu chiar astazi, sa-l rog pe domnul academician (Nicolae, n.r.) Breban, in calitatea sa multipla, de mare creator, probabil cel mai important romancier ale epocii moderne pe care l-a dat Romania, dar in acelasi timp, poate putini dintre dumneavoastra mai stiu, ca domnul Breban este la el acasa in lumea muzicii, a filosofiei", a spus Radu Boroianu.

In acest context, Radu Boroianu a precizat ca Institutul Cultural Roman are nevoie de un Consiliu consultativ, dupa cum prevede si legea de functionare a ICR. "Am sa-l rog pe domnul Breban sa accepte sa asigure presedintia onorifica a acestui Consiliu Consultativ", a declarat Radu Boroianu. De asemenea, Radu Boroianu a spus ca forul consultativ al ICR va fi format din sapte membri, care vor fi numiti de presedintele ICR.

Intrebat de ce s-a gandit la Nicolae Breban pentru aceasta functie, Radu Boroianu a spus ca "el este marcat de personalitatea integrala, nu numai de aspectele lui cateodata rebarbative si mai abrazive". "Este un om de o cultura cu totul covarsitoare, este cel mai mare romancier modern al limbii romane, este un om care are o cultura muzicala cu totul necomuna, o cultura filosofica, este o personalitate complexa. Este un om dificil, nu exista mare creator care sa nu fie dificil, dar este si o autoritate care nu poate fi negata", a spus Boroianu.

Prezent la conferinta de presa, Nicolae Breban a spus ca se bucura ca Radu Boroianu a preluat functia de presedinte al Institutului Cultural Roman. El a subliniat ca fostul secretar de stat ar trebui lasat sa conduca trei patru ani ICR-ul, afirmand ca Academia Romana sprijina Institutul Cultural Roman, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Academicianul Eugen Simion a decedat la vârsta de 89 de ani
Academicianul Eugen Simion a...

"Eu cred ca ICR si-a castigat un sef pe care il astepta si il merita, eu l-am sustinut, am vrut sa-l sustin si pe amicul meu Andrei Marga, regret ca a fost dislocat atat de repede si de brutal. Institutul Cultural Roman, cultura, Radu Boroianu a spus foarte bine, este unul dintre obiectele noastre cele mai pretioase de export, dar si de structurare, de stabilizare (...) a acestei natiuni, care este amenintata de foarte multe lucruri, printre altele de dezmembrare", a spus Nicolae Breban.

"George Soros, in America, acest mare speculant financiar, impreuna cu amicii sai din Romania, Mircea Mihaies, (Gabriel, n.r.) Liiceanu, (Horia Roman, n.r.) Patapievici si altii care considera ca nu mai este nevoie de statul roman, ca Mihai Eminescu este un cadavru aruncat, ca noi, astia mai in varsta, care am creat opera, suntem depasiti, ca totul este depasit, Eminescu este depasit, ca Ion Barbu este depasit, ca Iorga este depasit, ca Cantemir este depasit si a inceput literatura asta de p..a, de p...a (...), de prostitutie, imaginea asta de mizerabilism", a spus Nicolae Breban.

Citeste si:
Scandalul excluderilor! Uniunea Scriitorilor, acuzata de "stanilism"
Scandalul excluderilor!...

Potrivit legii privind infiintarea, organizarea si functionarea Institutului Cultural Roman, "pe langa presedintele institutului functioneaza un consiliu consultativ format din personalitati de prestigiu in domeniul culturii, artei, invatamantului si stiintei, din tara si din strainatate". De asemenea, potrivit actului normativ "componenta, organizarea si functionarea consiliului consultativ se aproba prin ordin al presedintelui institutului".

Radu Boroianu, care a fost senator ales in legislatura 1996 - 2000, insa si-a dat demisia in 1997, a fost votat de plenul Senatului, pe 28 aprilie, in functie de presedinte al ICR. Boroianu a primit 64 de voturi "pentru" si 49 "impotriva". In aceeasi zi, plenul Senatului a luat act de demisia lui Lilian Zamfiroiu din functia de presedinte al ICR.

Citeste si:
Institutul Cultural Roman de la Beijing a fost inaugurat
Institutul Cultural Roman de...

Intre 1991 - 1992, Boroianu a fost secretar de stat in Ministerul Culturii, dar si vicepresedinte al PNL in perioada CDR. In cabinetul condus de Victor Ciorbea a detinut functia de ministru delegat pentru informatii publice. In 1997 a fost numit de Emil Constantinescu ambasador al Romaniei in Elvetia, pentru ca in 2001 Boroianu sa fie rechemat de Ion Iliescu. In 2005, acesta este numit secretar de stat pentru francofonie de premierul Calin Popescu Tariceanu, iar, in 2009, se afla alaturi de Emil Constantinescu in comitetul de sprijin al candidatului la alegerile prezidentiale Crin Antonescu. De asemenea, intre 2013 si 2014 a ocupat functia de secretar de stat in Ministerul Culturii. Radu Boroianu este administrator al unei galerii de arta, European Art Gallery. In prezent, este vicepresedinte al Partidului Liberal Reformator, condus de Calin Popescu Tariceanu.

Citeste si:
Dirijorul Zubin Mehta, noul presedinte onorific al Festivalului Enescu
Dirijorul Zubin Mehta, noul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.