Peste 10.100 de medici de familie trebuie sa administreze copiilor vaccin hexavalent, dar numai 5.847 au luat produsele, a declarat agentiei MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore.

"Ministerul Sanatatii a transmis, inca din 1 aprilie, directiilor de sanatate publica, o nota prin care sunt prezentate modalitatea de conservare si de administrare a vaccinului hexavalent. La inceputul lunii aprilie, in Romania erau 54.000 de doze de vaccin hexavalent care se administreaza copiilor la 2, 4 si 11 luni. Este un vaccin complex care imunizeaza copii impotriva a sase boli, respectiv difterie, tetanos, tuse convulsiva, hepatita B, poliomielita si Haemophilus influenzae (cauzeaza infectii adeseori severe, mai ales la nou nascuti - n.red.)", a mai spus purtatorul de cuvant.

  • Conducerea Ministrului Sanatatii atentioneaza parintii sa nu cumpere vaccin, pentru ca imunizarea este gratuita.
"Domnul ministru Nicolae Banicioiu a atras atentia asupra faptului ca niciun parinte nu trebuie sa-si cumpere vaccinul pentru ca el este oferit gratuit prin programul national de imunizare. Chiar daca li se spune de catre medic sa cumpere vaccinul, parintii sa refuze, pentru ca Ministerul Sanatatii a achizitionat dozele necesare", a mai spus Oana Grigore.

Potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii, de la 1 aprilie, programul national de imunizare a fost transferat din reteua de medicina scolara la medicul de familie. Astfel, medicii de familie trebuie sa se ocupe de vaccinarea tuturor copiilor, inclusiv a celor din gradinite, scoli si licee, relateaza MEDIAFAX. O serie de reguli din sistemul sanitar se modifica din 1 aprilie, odata cu intrarea in vigoare a noului contract cadru si a pachetelor de servicii.

Printre noutati ar fi vaccinarea copiilor care revine exclusiv in sarcina medicilor de familie si, totodata, acordarea de catre acestia a unui numar mai mare de consultatii la domiciliul bolnavilor. Acoperirea vaccinala in Romania se pastreaza sub nivelul recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), de 95 la suta, pentru boli precum difterie, tetanos, rujeola, rubeola, oreion si hepatita B, in principal din cauza refuzului vaccinarii.

Citeste si:
Ce este iGas, boala gravă tot mai des întâlnită la copiii sub 10...
Ce este iGas, boala gravă tot...

Seful Biroului OMS in Romania, Victor Olszavsky, a aratat, in 21 martie, la Conferinta Nationala Actualitati in Vaccinologie - RoVaccin, organizata de Societatea Romana de Microbiologie, ca, in urma cu zece ani, acoperirea vaccinala in Romania era de peste 95 la suta, insa in prezent in unele judete este si sub 68 la suta pe unele vaccinuri. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o acoperire vaccinala de peste 95 la suta, nivel considerat singurul care poate garanta eliminarea unor boli precum rujeola si rubeloa si prevenirea reaparitiei unor boli inlaturate.

  • Romania inregistreaza procente sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin.

Conform datelor Centrului National de Supravegherea si Controlul Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din 2014, rata medie de acoperire vaccinala este de 69,4 la suta pentru vaccinul DTP4 (patru doze de vaccin impotriva difteriei, tetanosului si pertusis),pentru vaccinul contra rubeolei, rujeolei si oreionului este de 75,4 la suta, iar pentru hepatita B este de 91,3 la suta. Fata de copiii nascuti cu un an anterior (iulie 2012), acoperirea vaccinala a scazut cu procente importante, spre exemplu cu 4 la suta in cazul vaccinului impotriva hepatitei B. Aceleasi date arata ca 30,3 la suta dintre acesti copii au fost depistati ca fiind incomplet vaccinati in raport cu varsta, in crestere fata de anul precedent, cand procentul era de 26 la suta.
Citeste si:
Valul patru se extinde, imunizarea fictivă de asemenea. Fenomenul...
Valul patru se extinde,...

Neprezentarea continua sa ramana principalul motiv al vaccinarii necorespunzatoare in raport cu varsta. Contraindicatiile medicale ocupa al doilea loc in clasamentul motivelor vaccinarii necorespunzatoare varstei, urmate de disfunctionalitati in furnizarea vaccinului, in crestere marcanta fata de anul precedent.

Reducerea vaccinarii impotriva rujeolei, rubeolei si oreionului a dus, in ultimii ani, la doua epidemii de rujeola si una de rubeola, Romania pierzandu-si statutul de tara care avea tentativa de eliminare a rujeolei de pe teritoriul ei, spunea Adriana Pistol, directorul CNSCBT. "O rata de vaccinare inferioara recomandarilor OMS poate reprezenta un pericol pentru sanatate publica, crescand riscul izbucnirii unor epidemii. Este extrem de important ca populatia sa cunoasca pericolele care pot aparea in cazul neacoperirii vaccinale corespunzatoare, deoarece vaccinurile ofera protectie nu numai individului, ci si colectivitatii, impiedicand transmiterea multor boli infectioase. De asemenea, informarea cu privire la problematica imunizarii trebuie sa fie realizata exclusiv din surse credibile, de catre profesionisti in domeniul medical sau de catre persoane instruite in acest sens. Atragem atentia ca reticenta cu privire la utilitatea vaccinarii este cauzata de multe ori de o informare eronata sau incompleta, alimentata de surse neavizate", declara Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

Citeste si:
Banicioiu, audiat in "Colectiv": Am facut tot ce era omeneste posibil
Banicioiu, audiat in dosarul...

Fostul ministru al Sanatatii, Cseke Attila a spus, la randul lui, ca parintii nu trebuie sa renunte la imunizarea copiilor, chiar daca uneori mai sunt intarzieri in imunizarea copiilor, pentru ca "vaccinarea poate fi recuperata".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.