Ancheta DIICOT in dosarul hotilor din magazine de lux, grupare ce actiona sub numele de "Academia infractorilor romani", a costat 300.000 de euro, fiind astfel una dintre cele mai scumpe ale institutiei, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Urmarirea penala in acest caz a insemnat implicarea a aproximativ 200 de anchetatori de la SRI, Directia Operatiuni Speciale (DOS), Investigatii Criminale, Jandarmerie si DIICOT, care au lucrat in colaborare cu alti oameni ai legii din strainatate, potrivit surselor citate. Anchetatorii au facut, joi, 54 de perchezitii in acest dosar. Pana la acest moment, oamenii legii au gasit bijuterii si ceasuri scumpe si au pus sechestre pe bunuri mobile, imobile, dar si pe autoturisme de lux. Intre acestea, in custodia autoritatilor din Neamt, a ajuns si o masina Rolls Royce de culoare mov. Potrivit surselor citate, vehiculele sechestrate urmeaza sa fie aduse in Capitala.

Sursele judiciare arata ca gruparea actiona in baza unui cod impus de interlopul Adrian Marin Botez, zis "Tata". Inainte de a fi acceptati in banda, oamenii lui Botez trebuiau sa semneze un regulament, care continea obligatii si sanctiuni, si sa completeze un formular in care mentionau date legate de familie si situatia medicala. La acest dosar era atasata si o fotografie si fire de par, pentru ca, in caz de nevoie, sa fie indentificati dupa ADN, relateaza MEDIAFAX. Aceste masuri sunt impuse, de altfel, si cadrelor militare.

Procurorii au ajuns la concluzia ca membrii gruparii inchiriau, de regula, case care aveau curte, dar aceasta nu erau folosite niciodata. Toate imobilele in care se faceau antrenamente aveau geamuri izolate cu folie neagra, iar hotii erau adusi la aceste locatii cu pungi de culoare inchisa pe cap, au mai mentionat sursele citate. Toate activitatile gruparii se desfasurau in interiorul casei, unde erau amenajate sali de antrenament ce contineau aprate de forta. Alimentatia si obiectele necesare intretinerii persoanelor care aderau la aceasta grupare infractionala erau asigurate de iubitele si concubinele liderului gruparii, mai spun sursele citate.

Potrivit oamenilor legii, spargerile se faceau dupa un program stabilit in detaliu. Astfel, doi membri ai bandei, imbracati cu haine scumpe, uneori chiar si in costume Armani, intrau in magazinul care urma sa fie spart. Ei imobilizau paznicul sau paznicii magazinului, iar mai apoi, intrau alti membri ai gruparii care, folosindu-se de ciocane, baroase sau topoare spargeau toate vitrinele. Ulterior, in incinta magazinului intrau alte persoane care aveau ghiozdane pozitionate in fata, in care puneau toate bijuteriile luate din vitrine.

Citeste si:
Anchetă după incendiul de la Hidrocentrala Porțile de Fier 1. A...
Anchetă după incendiul de la...

Sursele citate explica faptul ca taberele gruparii se regaseau la periferiile oraselor in care urmau sa dea spargerile. Dupa ce furau din magazine, fiecare membru al clanului pleca intr-o directie diferita fata de ceilalti hoti. Anterior spargerilor, infractorii sapau gropi, in care ascundeau, ulterior, bunurile furate. Mai apoi, venea un alt membru care lua "prada" si astupa groapa.

Procurorii DIICOT au facut, joi, 54 de perchezitii, la o retea de hoti, coordonata de interlopul Adrian Marin Botez, persoanele vizate fiind suspectate ca, in ultimii doi ani, au furat bijuterii si ceasuri in valoare totala de aproximativ zece milioane de euro, din magazine de lux din Europa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.