Social 7 Aprilie 2015 11:54
Bugetul Capitalei pe 2015, mai mic decat cel de anul trecut, a fost aprobat cu unanimitate de voturi de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), dupa ce au fost facute peste 100 de amendamente.

Bugetul Capitalei pentru anul 2015 este de de 4,2 miliarde de lei, mai mic decat cel de anul trecut, cand a fost votat un buget de 5,2 miliarde de lei. Sedinta CGMB a fost intrerupta mai bine de o ora, dupa ce primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a solicitat sa discute cu liderii grupurilor politice.

Viceprimarul Cornel Pieptea a precizat, la finalul negocierilor, ca nu a fost convins de justetea si legalitatea proiectului pasajului de la Piata Romana, pe varianta prezentata si a criticat faptul ca proiectul buget a venit cu doua luni de intarziere fata de termenul prevazut de lege. "70 de milioane de euro merg spre rambursari. Este o suma colosala care afecteaza bugetul Capitalei. Creditul de 500 milioane de euro este in afara acestei sume. Nu e momentul sa contractam credite noi pentru obiective de investitii noi. Trebuie sa terminam ce am inceput. (...) Exista multe sectiuni in care veniturile sunt exagerate", a spus Pieptea.

De altfel, pasajul de la Piata Romana a fost subiecul cel mai disputat. In final, consilierii au ales sa aloce suma de 100 de milioane de lei pentru acest proiect, care va beneficia insa de finantare numai dupa modificarea hotararii din 2007 prin care s-au aprobat indicatorii tehnico-economici.

Pieptea a vorbit si despre situatiile de la RADET si RATB, facand apel catre premierul Victor Ponta sa transfere Elcen in subordinea PMB. De asemenea, Pieptea a precizat ca PNL solicita suplimentarea bugetelor celor doua regii, respectiv de la patru milioane la 52 de milioane de lei in cazul RADET, intrucat conturile sunt poprite, si de la sase milioane la 34 de milioane de lei, bugetul pentru investitii al RATB.

Viceprimarul a mai spus ca grupul PNL are doua prioritati, respectiv cresterea numarului de gradinite cu 11, propunand in acest sens suplimentarea bugetului de la 7,7 milioane de lei la 14,1 milioane de lei, si consolidarea a 21 de imobile, nu patru cum prevedea proiectul, pentru care a propus suplimentarea bugetului de la 7 milioane de lei la 17,8 milioane de lei. Cornel Pieptea a mai spus ca prin amendamentele propuse fondul de rezerva al PMB nu va fi afectat foarte mult, suma necesara fiind de aproximativ 15 milioane de lei din totalul de 80 de milioane de lei.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

Edilul Capitalei, Sorin Oprescu, a precizat ca investitiile noi vizeaza proiectul de la Piata Romana si Prelungirea Ghencea, si vor incepe si lucrarile de largire pe Soseaua Fabrica de Glucoza. "La Fabrica de Glucoza trebuie sa incepem pentru ca incepem odata cu CNADNR care termina autostrada Bucuresti-Ploiesti. Fabrica de Glucoza e impartita in doua etape: prima, pe care o incepem, este de 17 milioane, restul sunt expropieri", a spus Oprescu.

Referindu-se la regiile autonome, Oprescu a dat asigurari ca procesul de unire al RADET cu ELCEN va merge mai departe. In ce priveste consolidarea celor 21 de imobile, primarul general a precizat ca "exista problemele de semnatura". "Din 21 de cladiri, patru sunt cu actele in regula si putem intra in consolidare. S-au facut studiile la aceste cladiri, s-au updatat studiile la celelalte 17. Sa dea Dumnezeu sa functioneze vointa oamenilor care locuiesc acolo", a spus Oprescu.

Citeste si:
Sorin Oprescu nu va fi extrădat din Grecia. Fostul primar va rămâne...
Sorin Oprescu nu va fi...

Viceprimarul Dan Darabont a prezentat amendamentele PSD si PC, precizand ca acestea vizeaza in special investitiile, asistenta sociala, spitalele si RATB. "Va rog sa dam dovada de realism si sa nu stricam echilibrul structurii bugetare", a spus Darabont.

Dupa prezentarea amendamentelor, primarul Sorin Oprescu a solicitat o noua pauza pentru a vedea daca bugetul poate fi inchis in cazul in care acestea sunt votate. In final, bugetul aprobat cuprinde, printre cele mai importante investitii, sala multifunctionala "Lia Manoliu" (17,5 milioane de lei), reabilitarea Patinoarului Flamaropol (8,4 milioane de lei), supralargierea Prelungirii Ghencea (70 de milioane de lei) si pasajul de la Piata Presei (45,8 milioane de lei), scrie MEDIAFAX.

Pentru RADET, bugetul aprobat este de 570 de milioane de lei, plus 52 de milioane pentru investitii, iar la RATB bugetul este de 545 de miioane de lei plus 34 de milioane de lei pentru investitii. In 2015 sunt programate sa inceapa sase santiere majore, inclusiv cel al drumului expres de la podul Ciurel la autostrada Bucuresti - Pitesti, proiect al carui buget a fost scazut de la 90 milioane de lei la 80 de milioane de lei.

Citeste si:
Doi turisti straini au fost amendati de controlorii RATB: Au spus...
Doi turisti straini au fost...

Bugetul aprobat prevede si sumele necesare inchiderii mai multor santiere. Este vorba de pasajele de la Piata Presei si Piata Sudului, soselele Iancului si Pantelimon, bulevardul Rebreanu sau renovarea sediului vechi al Primariei. Consilierii au propus si reducerea cu opt milioane de lei a bugetului alocat pentru refacerea sediului vechi al Primariei, de la 77 de milioane la 69 de milioane de lei, desi primarul Sorin Oprescu le-a explicat ca lucrarile trebuie finalizate si nu poate fi redus bugetul. In final, consiliul a votat pentru mentinerea sumei propuse intial, adica 77 de milioane de lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.