Social 4 Aprilie 2015 13:33
Mohamad Yassin a fost arestat, fiind acuzat de trafic de influenta, dupa ce ar fi cerut aproximativ doua milioane de euro pentru a interveni in obtinerea unei decizii de anulare a pedepsei cu inchisoarea a lui Omar Hayssam.

Alaturi de el a fost arestat si Tahli Fadel, acuzat de complicitate. Decizia, luata de Tribunalul Bucuresti, poate fi contestata la Curtea de Apel. Directia Nationala Anticoruptie (DNA) arata, vineri, intr-un comunicat de presa, ca a fost pusa in miscare actiunea penala si s-a dispus retinerea pentru 24 de ore a lui Mohamad Yassin, pentru trafic de influenta, si a lui Tahli Fadel, pentru complicitate la aceasta infractiune.

Potrivit procurorilor, in perioada octombrie 2014 - martie 2015, Mohamad Yassin, direct si prin intermediul lui Tahli Fadel, a pretins de la doua persoane, denuntatoare in cauza, suma de aproximativ doua milioane de euro, spunand ca ar putea influenta organe judiciare, in vederea desfiintarii, pe cale extraordinara, a unei hotarari de condamnare la pedeapsa inchisorii cu executare, astfel incat persoana condamnata sa fie pusa in libertate. Persoana condamnata este unul dintre denuntatorii din acest dosar. Conform unor surse judiciare, Omar Hayssam i-ar fi denuntat pe Mohamad Yassin si Tahli Fadel.

Numele lui Tahli Fadel a aparut si in dosarul Foresta Nehoiu, in care Omar Hayssam a primit o pedeapsa definitiva. Omar Hayssam executa 23 de ani si patru luni de inchisoare, in urma contopirii pedepselor primite in dosarele "Volvo", "Foresta Nehoiu" si cel al rapirii celor trei jurnalisti, potrivit unei decizi luate in 27 martie, de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Omar Hayssam executa pedepsele din iulie 2013, cand a fost adus in tara, dupa sapte ani de la fuga sa din Romania, scrie MEDIAFAX.

In martie 2005, jurnalistii Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost rapiti la Bagdad. In 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost retinut si, desi Presedintia anunta atunci ca este acuzat de implicare in rapirea celor trei jurnalisti, el a fost arestat preventiv pentru infractiuni economice, intr-un alt dosar. Ulterior, in iunie 2005, presedintele de atunci Traian Basescu spune ca Omar Hayssam voia sa iasa din Romania si ca isi transferase averea pe numele lui Mohammad Munaf, al sotiei acestuia si al doctorului Mohamad Yassin, care a plecat la Bagdad in 29 aprilie, pentru a contacta autoritatile irakiene.

Citeste si:
Redacția Automarket a configurat trei versiuni Nissan X-Trail, în...
Redacția Automarket a...

La aproape un an si o luna de la plasarea lui in arest, instanta a acceptat sa il elibereze pe Hayssam, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse si arestarea sirianului. Eliberarea a fost ceruta pe motiv ca starea de sanatate a lui Hayssam s-a degradat, dupa operatia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat in 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova. In 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din Romania la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din functii a sefilor SRI, SIE si DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, dar si a procurorului general al Romaniei Ilie Botos, in 20 iulie 2006.

In 31 mai 2007, Omar Hayssam declara, intr-un interviu prin telefon la o emisiune de la Antena 3, ca la cererea doctorului Yassin s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu, dupa ce, in seara de 28 martie 2005, prietena jurnalistei Marie Jeane Ion l-a anuntat despre rapirea de la Bagdad. El preciza ca Yassin s-a prezentat, in seara de 28 martie 2005, la biroul sau, impreua cu sotia, iar in aceeasi zi l-a condus la aeroport pe acesta, care s-a deplasat in Irak pentru a participa la negocierile pentru eliberarea jurnalistilor.

Citeste si:
Băieţel de 2 ani, răpit din faţa curţii, în Buzău: ”Mi-a spus că a...
Băieţel de 2 ani, răpit din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.