Social 5 Martie 2015 18:13
Aproximativ 77 la suta dintre elevii care fac in prezent religie ca materie optionala au ales sa urmeze in continuare acest curs, completand cereri in acest sens, conform deciziei Curtii Constitutionale, a declarat, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.

"Pana in 5 martie ora 12:00 au fost introduse in baza de date 1.809.000 cererei din totalul celor 2.359.880 care au religia in oferta educationala, adica aproape 77% din baza de raportare. Este vorba de cereri introduse in evidenta computerizata. Probabil mai sunt cereri depuse in scoli, dar inca neintroduse in sistemul informational", a precizat ministrul Educatiei, pentru MEDIAFAX.

Dintre cererile completate de copii sau parintii lor (in cazul celor sub 14 ani), au fost introduse in sistemul informatic intre 55 si 95 la suta in fiecare judet.

Potrivit ministrului Educatiei, in invatamantul preuniversitar sunt 3.095.000 de elevi, dintre care doar 2.359.880 sunt eligibili pentru studiul religiei, restul fiind cei din gradinite, scoala postliceala, dar si formele de invatamant seral sau fara frecventa.

In formularul de inscriere se solicita directorului unitatii de invatamant participarea elevului la orele de religie, cu mentionarea unuia din cele 18 culte recunoscute conform Legii 489/2006, printre care: Biserica Ortodoxa Romana, Biserica Romano-Catolica, Biserica Romana Unita cu Roma, Greco-Catolica, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, Cultul Musulman, Arhiepiscopia Bisericii Armene, Biserica Reformata din Romania, Biserica Evanghelica Romana, Biserica Crestina Adventista de Ziua a Saptea din Romania si Organizatia Religioasa Martorii lui Iehova.

Pentru a fi pusa in practica decizia Curtii Constitutionale, dar si pentru evaluarea necesarului de personal didactic pentru disciplina Religie in anul scolar 2015-2016, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, printr-o adresa din 16 februarie, a cerut tuturor inspectoratelor scolare ca, pana pe 6 martie, sa informeze elevii majori, respectiv parintii si tutorii legal instituiti pentru elevul minor, referitor la hotararea CC si la faptul ca, daca doresc sa isi exercite dreptul constitutional de a beneficia de ora de religie, trebuie sa adreseze unitatii de invatamant o solicitare scrisa.

Citeste si:
Se modifică structura anului școlar 2024-2025
Se modifică structura anului...

Curtea Constitutionala a decis, in 12 noiembrie 2014, ca articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educatiei nationale privind obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie este neconstitutional, oficiali ai CC precizand ca, urmare a hotararii, o astfel de solicitare va trebui facuta de cei care vor sa studieze disciplina.

CC arata, in motivarea deciziei, ca oferta educationala pentru aceasta disciplina este de natura sa afecteze libertatea de constiinta. Decizia CC devine executorie dupa 45 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, respectiv in 9 martie.

Consiliul Consultativ al Cultelor din Romania, intrunit in 28 februarie, a aratat ca CC a mentinut statutul orei de religie ca disciplina scolara, parte a trunchiului comun, obligatorie pentru scoala, si a modificat un singur aspect referitor la procedura de participare a elevului la ora de religie, si anume pe baza unei cereri de inscriere.

Citeste si:
Religia ar putea deveni materie opțională la BAC. Cum a reacționat...
Religia ar putea deveni...

Consiliul a solicitat Parlamentului ca atunci cand va completa articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educatiei nationale sa prevada clar ca inscrierea sau reinscrierea elevului pentru a frecventa ora de religie, dar si retragerea acestuia se vor face prin cerere scrisa.

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, spunea, in 13 februarie, ca elevii ar putea face solicitare pentru participarea la ora de religie o singura data pe ciclu de invatamant - primar, gimnazial si liceal, exceptie facand anul scolar 2015-2016, cand isi vor exprima optiunea indiferent de anul de studiu.

Ulterior, ministrul Sorin Cimpeanu arata ca profesorii de religie care si-ar putea pierde orele ca urmare a refuzului parintilor de a-si inscrie copii la aceasta materie "vor cauta dreptatea in justitie", iar daca vor avea castig de cauza, Ministerul Educatiei va trebui sa le achite salariile ramase neplatite.

Citeste si:
Aplicația Scriptica, la 6 luni de la lansare: cereri concediu,...
Aplicația Scriptica, la 6...

Ministrul Educatiei mai spunea ca a fost avansata ideea plasarii acestei materii la inceputul sau la finalul programului, dar ca "norma, prin dimensiunea ei, nu va putea fi acoperita doar la inceput si sfarsit de program".

"Desi a fost avansata ideea pozitionarii orelor de religie la inceputul sau finalul programului, datorita numarului de ore care alcatuiesc norma unui cadru didactic, acest lucru nu va rezolva decat intr-o oarecare masura problema. Norma, prin dimensiunea ei, nu va putea fi acoperita doar la inceput si sfarsit de program. Ajuta, dar nu rezolva", a mai spus Sorin Cimpeanu.

Potrivit ministrului Educatiei, in prezent, religia este predata in scoli de aproximativ 6.000 de profesori, dintre care 4.200 sunt titulari.
In scolile din Romania, religia face parte din trunchiul comun si este predata pentru toate cele 18 culte recunoscute.

Citeste si:
CCR: Legea care scapă evazioniştii de închisoare se află în dezbatere
CCR: Legea care scapă...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.