Social 5 Martie 2015 10:19
Actorul George Motoi, care a murit miercuri, la varsta de 79 de ani, va fi inmormantat vineri, la cimitirul Sfanta Vineri din Bucuresti, se arata pe site-ul Teatrului National din Bucuresti, unde artistul a jucat multi ani.

Trupul neinsufletit al actorului va fi depus joi la capela Cimitirului Sfanta Vineri, pentru ca cei care l-au cunoscut si apreciat sa ii poata aduce un ultim omagiu. Actorul George Motoi a murit miercuri, la varsta de 79 de ani, a anuntat familia acestuia pe pagina de Facebook a artistului.

"Tatal meu si-a trait viata cu discretie si demnitate, pretuind fiecare clipa frumoasa si invatand din greseli, cu bucurie si fara regrete. La fel a ales sa paraseasca aceasta lume, discret si demn. M-a rugat sa-i promit ca voi pastra discretia asupra bolii si asupra trecerii lui in nefiinta. Am de gand sa-mi respect aceasta promisiune si va rog si pe voi sa ma ajutati sa fac acest lucru. Drum bun, tata, spre ceruri! Drum bun, George Motoi, spre ceruri!, Raluca"
, se arata in mesajul de pe pagina de Facebook a artistului.

George Motoi s-a nascut pe 22 ianuarie 1936, in Caliacra, Bulgaria, si si-a petrecut copilaria si adolescenta in Braila. In 1958 a absolvit cursurile Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti.

In regia Malvinei Ursianu, a jucat in patru filme importante: "Serata" (1971), "Trecatoarele iubiri" (1974), "Intoarcerea lui Voda-Lapusneanu" (1979), "Linistea din adancuri" (1982). Lapusneanu este unul dintre rolurile cele mai importante pe care le-a avut in cinematografie. Un alt film de neuitat este "Adela" (1985), al lui Mircea Veroiu, in care l-a interpretat pe medicul Emil Codrescu, de care se indragosteste tanara Adela (Marina Pricopie), potrivit cinemagia.ro.

Tragedie in lumea filmului! Actorul George Motoi a murit

Printre filmele in care a mai jucat se numara "Intoarcerea lui Magellan" (1974), de Cristiana Nicolae, "Fratii Jderi (1974), de Mircea Dragan, serialul TV "Un august in flacari" (1975), de Radu Gabrea, Doru Nastase, Dan Pita si Alexandru Tatos, lungmetrajele "Marele singuratic" (1977), de Iulian Mihu, "Buzduganul cu trei peceti" (1975), de Constantin Vaeni, "Trandafirul galben" (1982), de Doru Nastase, "Masca de argint" (1985), de Gheorghe Vitanidis, "Colierul de turcoaze" (1986), de Gheorghe Vitanidis, "Terente - regele baltilor" (1992), de Andrei Blaier.
Citeste si:
Sebastian Stan, actorul român de la Hollywood, intră în competiția...
Sebastian Stan, actorul român...

Actorul a fost casatorit peste 20 de ani cu actrita Cezara Dafinescu, cu care are o fiica. George Motoi s-a recasatorit cu actrita Gigliola Braileanu. Debutul sau pe scena a avut loc la Teatrul de Stat din Piatra Neamt, in 1958, in spectacolul "Poveste de iubire", de Konstantin Simonov, regizat de Cristian Munteanu. A jucat apoi pe scenele altor teatre importante, precum cele din Bacau si Cluj, in cele din urma ajungand la Teatrul National din Bucuresti, scrie MEDIAFAX.

Printre cele mai reprezentative piese in care publicul roman s-a putut bucura de prestatia actorului se numara "A douasprezecea noapte", de William Shakespeare, "Pescarusul", de A.P. Cehov, "Don Carlos", de Friedrich Schiller, "Visul unei nopti de vara", de William Shakespeare. Interpretarea rolului Caligula, din piesa cu acelasi titlu de Albert Camus, il propulseaza printre actorii de valoare ai tarii, iar cateva turnee in strainatate, cu acelasi rol, il consacra definitiv.

Citeste si:
E scump și să mori în România. Un loc de veci se vinde și cu 6.000...
E scump și să mori în...

George Motoi a primit premiul pentru intreaga activitate din partea Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) in 2011, Ordinul Meritul Cultural in rang de Cavaler, premiul de excelenta acordat de Centrul National al Cinematografiei pentru contributia deosebita adusa la afirmarea filmului romanesc, in 2002, diploma "Artist de Onoare al Filmului Romanesc" in 2001, marele premiu al Festivalului de la San Remo, pentru filmul "Adela", dupa Garabet Ibraileanu, regia Mircea Veroiu, premiul Festivalului National de Teatru, pentru rolul Victor din "Pisica in noaptea Anului Nou", de Dumitru Radu Popescu, regia Val Mugur (Teatrul National din Cluj).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.