Gruparea de evaziune fiscala, in cazul careia DIICOT a facut, luni dimineata, mai multe perchezitii, ar fi infiintat peste 100 de firma "fantoma", pe numele unor persoane cu un nivel minim de educatie, "modeste material", "manipulabile", prejudiciul produs fiind estimat la 27 de milioane de euro.

[UPDATE]

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au facut 37 de perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov si Iasi, la membrii unei grupari infractionale organizate, intr-un dosar in care se fac cercetari pentru evaziune fiscala, spalare de bani, folosirea si prezentarea de documente ori declaratii false, care au ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, fals in inscrisuri sub semnatura privataa si uz de fals.

Surse din cadrul DIICOT au precizat, pentru MEDIAFAX, ca perchezitii au fost facute si la sediul Ministerului Fondurilor Europene. Anchetatorii ridica de la MFE mai multe calculatoare, unde ar fi salvate documente in legatura cu solicitarea ilegala de accesare a unor fonduri europene. La sediul DIICOT Bucuresti vor fi duse pentru a fi audiate 100 de persoane, urmand ca procurorii sa decida daca vor fi luate masuri preventive in cazul suspectilor. In acest dosar, procurorii au dispus inceperea urmaririi penale si fata de mai multe persoane juridice.

DIICOT arata, intr-un comunicat de presa, ca in perioada 2010-2014, in zonele Bucuresti-Ilfov si Moldova a actionat un grup infractional organizat care a functionat pe paliere, cu structura piramidala, fiecare membru avand "atributii clare si precis determinate". Gruparea actiona coordonat, in scopul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala, spalare de bani, inselaciune, obtinerea frauduloasa de fonduri europene, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals.

Potrivit procurorilor, pentru a nu plati obligatiile fiscale catre bugetul de stat, gruparea ar fi infiintat si utilizat societati comerciale pe numele unor "persoane modeste material si cu un nivel minim de educatie, in special din zonele rurale din Moldova si din Republica Moldova, manipulabile". Aceste persoane, sustin anchetatorii, erau controlate de catre membrii gruparii. Firmele "fantoma" derulau activitati subscrise in special obtinerii de resurse financiare consistente din activitati evazioniste, respectiv livrari fictive de bunuri si servicii catre societati comerciale controlate de diverse structuri infractionale.

Citeste si:
Comună din România independentă energetic, facturi mai mici
Comună din România...

Gruparea este suspectata si de spalare de bani, prin preluarea de bani cash de la diversi "clienti", depunerea acestora in conturi bancare apartinand firmelor controlate de catre liderul grupului infractional, urmata de repunerea acestora la dispozitia "clientilor".

Anchetatorii fac cercetari si pentru inselaciune, avand suspiciuni ca membrii gruparii ar fi fraudat institutii bancare, prin contractarea unor credite, in baza unor acte falsificate, si nerambursarea acestora. Procurorii DIICOT au ajuns, in urma investigatiilor, si la concluzia ca firmele sunt suspecte de infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, prin obtinerea, in baza unor acte falsificate, de fonduri financiare nerambursabile, in cadrul unor programe de finantare.

De asemenea, exista si suspiciuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, prin falsificarea documentelor necesare infiintarii si utilizarii societatilor comerciale si a operatiunilor comerciale si financiare aferente, dar si de uz de fals, prin folosirea documentelor falsificate in scopul producerii de consecinte juridice.

Citeste si:
Darius Vâlcov a fost dat în urmărire generală de Poliția Română
Darius Vâlcov a fost dat în...

"Numarul acestor societati comerciale tip «fantoma», care au fost infiintate nu in scopul de a desfasura activitati legale, potrivit obiectului de activitate, ci doar pentru a fi fololsite ca simple instrumente in atingerea obiectivului major, si anume obtinerea de resurse financiare ilicite, este foarte mare, depasind 100 de astfel de entitati. Motivatia reala a infiintarii unui numar atat de mare de firme a constat atat in extinderea posibilitatilor de a desfasura activitati criminale in cat mai multe si mai variate domenii, dar si in crearea unui «hatis» juridic si economic care sa fie foarte greu de deslusit de catre organele judiciare si fiscale in cazul deconspirarii activitatilor ilegale sau in cazul controalelor efectuate de catre organele fiscale", se arata in comunicatul DIICOT.

Citeste si:
Voucherele sociale se vor încărca cu a patra tranșă de bani înainte...
Voucherele sociale se vor...

Anchetatorii sustin ca activitatea membrilor gruparii infractionale ar fi "imbracat forme transfrontaliere", fiind infiintate, de catre liderul gruparii, societati comerciale si in alte state europene, cum ar fi Austria, sau societati off-shore.

Conform procurorilor, prejudiciul in acest caz se ridica la aproximativ 27 de milioane de euro. Alti aproximativ 20 de milioane de euro reprezinta prejudiciul in cazul tentativei la infractiuni privind fraude cu fonduri europene.

Perchezitiile au fost facute de procurorii DIICOT Bucuresti, ofiteri de politie judiciara de la Brigazile de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti, Iasi, Cluj, Pitesti, Ploiesti, Bacau, Serviciile de Combatere a Criminalitatii Organizate Buzau, Vrancea si Caras-Severin, si jandarmi. Actiunea a fost sprijinita de Serviciul Roman de Informatii.

Citeste si:
Percheziții în Capitală și Iași într-un dosar de evaziune fiscală
Percheziții în Capitală și...


Procurorii DIICOT fac, luni, 36 de perchezitii, intre care si la Ministerul Fondurilor Europene, intr-un dosar in care mai multe persoane sunt suspectate de evaziune si spalare de bani, in legatura cu livrari de produse, in special carne, precum si de incercare de accesare ilegala de fonduri UE.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca perchezitiile vizeaza contracte de livrari de produse, in special de carne, dar si prestari de servicii prin firme fantoma, persoanele vizate fiind suspectate si ca ar fi incercat sa acceseze ilegal fonduri europene.

Prejudiciul produs prin evaziune fiscala si spalare de bani ar fi estimat la aproximativ 100 de milioane de lei.

In urma perchezitiilor, aproximativ o suta de persoane vor fi duse vor fi duse la audieri, la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Anchetatorii urmeaza sa ridice de la Ministerul Fondurilor Europene mai multe calculatoare, unde ar fi salvate documente in legatura cu solicitarea ilegala de accesare a unor fonduri europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.